Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8661099 www.bgdnes.bg

Освободеният австралиец Джок Полфрийман: Не ме пускат към родината!

Бащата на убития Андрей съгласен делото да се възобнови

Седем месеца не ме пускат да се прибера в Австралия. Това продължава и в момента, въпреки че няма никакви основания да ми бъде забранено да напусна България.
Това заяви пред "България Днес" Джок Полфрийман, който през миналата година бе условно предсрочно освободен. Той лежа за убийството на Андрей Монов, станало при сбиване в София. Австралиецът обяснява проблема със заминаването му с граничните власти, които твърдели, че още не са получили уведомление, че е изтърпял присъдата си.


"Веднъж вече близките ми загубиха пари за билети. Сега пак ли да дам $3000 на вятъра. Нито аз, нито адвокатът ми сме уведомени, че вече мога да пътувам", казва Джок.
Полфрийман и до днес твърди, че е невинен и поиска възобновяване на делото. Той казва, че е осъден само по показания на другарите на убития Андрей Монов. В същото време полицаи, привикани по делото, са твърдели, че групата е нападнала мъж от ромски произход и тогава Полфрийман се е намесил. По думите на австралиеца приятелите на Монов са твърдели, че не са били никого, някои си сменили показанията по няколко пъти. С евентуалното възобновяване на делото той се надява да докаже невинността си.
"През миналата година, когато правих гладна стачка, за малко щях да умра, но от управата на затвора не се поинтересуваха за състоянието ми", споделя още австралиецът.
На преконференция бащата на загиналия Андрей Христо Монов заяви вчера, че е съгласен делото да се възобнови.

Реклама


"Искам Полфрийман да се върне поне за нощ в затвора", каза още той. Христо Монов твърди, че ще продължи гражданския натиск. Той за пореден път посъветва съдиите от Софийския апелативен съд, които освободиха австралиеца условно предсрочно, да подадат оставка.
"Ако са добри юристи - да си намерят друга работа", каза бащата.
"Този човек е социопат. За съжаление в българското наказателно право не съществува този термин. 86% от социопатите обаче отново извършват убийства", изтъкна още бащата на Андрей Монов, визирайки австралиеца. Той изрази възмущението си, че след излизането си от затвора Полфрийман се е превърнал в медиен герой.
Австралиецът обаче отрече да е търсил медийна изява и посочи, че самите журналисти го търсят в последно време.
"Първите 8 години в затвора аз не знаех български. Нямах номера на журналисти, но разбирах, че във вестниците се появяваха всякакви информации за мен", добави той. И се е принудил след освобождаването си от затвора да се защитава през фейсбук страницата си, за да се чуе и неговата версия.
Изявленията на Христо Монов станаха повод за задочен спор и с адвоката на Полфрийман Калин Ангелов. След брифинга той написа във Фейсбук:

"На пресконференцията си в БТА г-н Христо Монов твърди, че на 18.05.2018 съм оттеглил искането за УПО на Джок Полфрийман, защото дисциплинарните му нарушения били цяла дебела папка. Това не е вярно, за да не използвам друга дума.

Към датата на заседанието - 18.05.2018, Джок Полфрийман нямаше нито едно дисциплинарно наказание". Тази тема бе коментирана и от австралиеца, който напомни, че има 12 доклада, които гласят, че той се поправя в затвора. На делото му за предсрочно освбождаване само ръководство на пандиза е било против неговото освобождаване.


      Видеозапис обръща процеса

Според Джок Полфрийман и адвоката му Калин Ангелов приобщеният по делото видеоматериал от нощта, в която беше убит Андрей Монов, не е бил представен на защитата в хода на процеса. След това Ангелов е констатирал много разминавания между видяното и приетото в изготвената видеотехническа експертиза.

Защитникът на Полфрийман стига до изводи, че австралиецът е действал при неизбежна отбрана, защото е бил нападнат и замерян с камъни от групата на пострадалия, като нанесеният удар с ножа по Монов е бил в момент, когато Полфрийман опитва да избяга от нападателите си.

Реклама
Реклама
Реклама