Световният шампион Антон Коджабашев: Щангите се управляваха долно и мръсно!

Приятел
Автор: България Днес

Световният шампион Антон Коджабашев:
Щангите се управляваха долно и мръсно!

По времето на Коджабашев българските щанги пострадаха с два от най-големите допинг скандали в историята

Световните щанги отново бяха разтърсени след резултатите от разследването на професора по право Ричард Макларън. Той беше натоварен от Международния олимпийски комитет да провери твърденията на документалния филм на ARD - "Тайният допинг - Властелинът на щангите". Оказа се, че над 40 положителни теста за забранени вещества са били прикрити. Сред злоупотребилите са медалисти от световни първенства. Около 10.4 млн. долара са били преведени по тайни сметки на Международната федерация по вдигане на тежести и не са били отчетени. Единствено дългогодишният ръководител на организацията Тамаш Аян е оперирал с парите. Той е събирал глоби за нарушения със забранени вещества. Унгарецът е подкупвал делегатите на конгреса, за да бъде преизбран.
Специално за читателите на "България Днес" бившият президент на българската федерация по щанги и 3-кратен световен шампион Антон Коджабашев разкри какво се е случвало зад кулисите.

- Г-н Коджабашев, изненадан ли сте от разкритията на проф. Макларън, според които е бил опъван допинг чадър над много големи звезди, докато нас ни хващаха непрекъснато със забранени вещества?
- Ние бяхме в ущърб. Като президент на нашата федерация и първи вицепрезидент на европейската по онова време се опитвах да правя самостоятелни акции против ръководството на Тамаш Аян. Заради което бях преследван, а щангистите ни не бяха в най-добрата позиция. Исках онзи модел на управление да бъде премахнат, защото беше вреден. Имаше много случаи с щангисти, които в кавички бяха уличени с допинг. Най-ясният пример беше през 2002-а с пробите на Златан Ванев, Георги Марков и Гълъбин Боевски. Не беше доказано, че има допинг, но казаха, че е направена физическа манипулация. Попитах 300 000 пъти какво значи това. Всеки път ми отговаряха нещо различно. Как пробата била от един човек. Няма как да стане това, защото всеки пикае в една чаша пред допинг ченгетата. В един момент се оказа, че пробата и на тримата е от един човек. С Пламен Аспарухов нямахме обяснение, защото по това време с него присъствахме при даването на урина. Отидохме през 2003-а в Канада. Тогава Гълъбин Боевски беше изслушан на място. Никой не му обърна внимание на обясненията. По онова време световните щанги се управляваха по един непрозрачен начин. Мога да кажа много страшни неща. Ако ги спомена, ще започнат съдебни преследвания към мен. За някои неща имам преки доказателства. Искам да си спестя главоболия, защото съм на 61 години. Освен това с нищо няма да помогна. Дълги години бях в кухнята като състезател, а после като ръководител. Но засега ще замълча, защото няма смисъл на умряло куче нож да вадиш. Дано следващото ръководство няма да е такова. Не вярвам да има повече хора като г-н Аян.
- Ако Тамаш Аян не действаше по подобен начин, колко по-добре щяха да са нашите щангисти, защото имахме в онези години много талантливо поколение?
- След въпросния случай кариерите на Ванев, Марков и Боевски приключиха. Те бяха абсолютни шампиони. Ще внеса малко светлина. Когато бях президент, с треньори първо Иван Абаджиев, а после Пламен Аспарухов, щангистите тренираха по 10-12 часа на денонощие. На много хора това им се струва ненормално. Но ние работихме страшно много за разлика от други, които се готвеха между 2 и 4 часа. Мога да ви спомена някои гръмки имена. Те тренираха по 4-5 пъти в седмицата, а ние не знаехме нито събота, нито неделя, нито Нова година, нито Великден. На фона на нашия труд едвам се сборвахме с въпросните шампиони. Мъчехме се като грешни дяволи за големите успехи, а други вземаха допинг, за да постигат с по-малко труд огромни резултати. 
- Ако не се беше разразил допинг скандала на олимпиадата в Сидни, щяхме ли да бъдем номер едно по медали в щангите?
- Спряха ни, защото първият ден спечелихме три медала. Изабела Рифатова стана шампионка, Иван Иванов - втори, а Севдалин Минчев - трети. Оттам нататък планирахме гръмките успехи с Гълъбин Боевски и всички останали. Вечерта бяхме седнали с Иван Абаджиев. Пихме по една чашка ракийка, 50 грама. Той не пиеше, защото не е редно на състезание човек да се отпуска. Викам му: "Старши, свито ми е сърцето. Толкова добре тръгнахме, че няма да е на добре". Отговори ми: "Не се притеснявай. Всичко е както трябва. Нямаме грам основание за притеснение". И какво стана на другия ден. Не съм пророк, но се видя как човек не може да се зарадва на труда и на мъките. Гадно, мръсно, долно управление на шангите. Приемаме, че Тамаш Аян е такъв изверг, какъвто в момента го изкарват неговите колеги. Защо никой около него не зададе въпрос какво става с определени средства, с определени спортисти, с определени допинг проби? Аз го задавах, но никой не ми отговори. Съответно на другия ден започнаха всяка седмица да идват допинг ченгета при българския национален отбор. Като искаш проби - ето ти проби. Ще ви кажа един отбор, а вие си правете изводи. Попитах президента на иранците колко проби са ви взели тази година, защото при нас бяха идвали 11 пъти. Той ми каза: "Тази година не сме давали проби."
- Основното заключение в доклада на проф. Макларън е, че Аян е управлявал федерацията с "Култура на страха". Който надигне глава, веднага му я посичат.
- Точно затова ви давам примерите. Тук не става въпрос точно за страх. През 2003-а на световното първенство Аян ме извика пред Управителния съвет покрай случая с тримата. Каза ми пред всички: "Тони, приятелю, аз не съм ловец на глави". Когато го чуеш, все едно слушаш някакъв добър чичко. Когато свърши заседанието, отидох при него и го попитах: "Добре, какво да направя?" Той на четири очи ми отвръща - "Ти ли?" Ти нищо не можеш да направиш без мен. Каквото аз кажа, това ще стане с българските щанги. Ходи после да тренираш по 12 часа на ден.
- Когато излизат всички тези неща за последните няколко десетилетия, възможно ли е МОК да санкционира световните щанги заради срамното петно, което се лепва на олимпийското движение?
- Нека не се правим на добрите самаряни и да се ограничаваме само с щангите. Погледнете какво става в другите федерации. Там не е по-розово. Винаги е имало подобни неща. На места може да не са чак в такива размери, а на други дори да са ги минавали. Манипулации и измами винаги е имало, за да може някои държави да имат успехи, а за другите остава мъката. Не виждам как ще се постигне баланс. Допингът е страшен инструмент. Контролът е създаден точно затова. Някои държави да бъдат държани изкъсо, а други да се освободят от ангажимент с даването на положителни проби. По този начин има възможност за огромна корупция в целия спорт. Става ми обидно и смешно като чета, че всички спортове са учудени как може това да се случва в щангите. Ами погледнете се вие. Как един човек бяга 100 метра за една секунда, а друг плувец взема 7-8 златни медала от една олимпиадата. И всичко това е без допинг. Гарантирам, че там също има забранени вещества, но има много пари и велики държави. Затова минават метър.

Лана се кълчи за Русев

Лана се кълчи за Русев

Българският кечист Александър Русев и съпругата му Лана напомниха за себе си с предизвикателно видео. Блондинката се кълчи под звуците на хип-хоп парче, докато Русев леко се поклаща по къси панталонки с американското знаме. Двамата не се бяха появявали заедно от дълго време. Двойката уж се бяха раздели заради Лана

Пиронкова секси на плажа

Пиронкова секси на плажа

Цвети Пиронкова събира погледите на плажовете по родното Черноморие. Тенисистката откри сезона преди няколко дни и показа секси снимки от почивката си. Пиронкова за пореден път избра българското море и видимо се наслаждава на ваканцията. Тя отмаря традиционно със съпруга си Михаил. Цвети е избрала да почива край Несебър

Кобрата: Раят е на Балчик

Кобрата: Раят е на Балчик

Раят на земята се намира на Балчик! Така мисли най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев, който кара почивката си на Северното ни Черноморие. Кобрата обикаля с яхти в морето, снима красивите пейзажи и не спира да хвали българското море. Пулев показва кристално чиста вода и недоумява защо голяма част от сънародниците му предпочитат почивки в чужбина

Вирусът удари и "Левски"

Вирусът удари и "Левски"

Коронавирусът удари и по „Левски“. И ако в другите отбори в Първа лига страдат предимно играчите, при „сините“ той порази най-високите етажи на властта. Вторият по-големина акционер в клуба Константин Папазов е дал положителна проба за КОВИД-19, съобщи самият той. Предстои му 14-дневна карантина. „Официално разбрах

Най-четени

Маджо и Васил Божков скъсаха

Маджо и Васил Божков скъсаха

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Финалист от "Гласът на България" ЗАБИ секси брюнетка

Финалист от "Гласът на България" ЗАБИ секси брюнетка

Пламен Бонев показа гаджето на наградите "Стоян Камбарев" Ултрасексапилна мадама е гадже на финалиста от "Гласът на България" Пламен Бонев, видя "България Днес". Талантливият изпълнител показа за пръв път половинката си на наградите "Стоян Камбарев". Мадамата събра погледите на всички гости. Жената до Бонев заложи на дълга рокля

Роксана с таен син абитуриент

Роксана с таен син абитуриент

Не раждайте, когато сте деца, зове откритието на Ивана  34-годишната фолкпевица показа 18-годишен син  Таен 18-годишен син има фолкпевицата Роксана! 34-годишната фолкпевица най-накрая реши да покаже големия си син, който преди дни имаше абитуриентски бал. Роксана забременява на 15 години и няколко месеца по-късно ражда Даниел

Гей гавра с фолклора

Гей гавра с фолклора

Рисуват мъже в народна носия и токчета Етнолози: Гнусна подигравка с ценностите и светините ни!   Гей гавра с фолклора! Около това мнение се обединиха фолклористи, етнолози и патриоти, визирайки виртуалната изложба "Queer as Folklore" - заигравка с името на гей сериала "Queer as Folk". Тя е дело на илюстратора Кристиян Чалъков

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Грахич пристана на Пайнера

Грахич пристана на Пайнера

Пуска първа песен този месец, пак показва татуировките  Музикалното лутане на Цветелина Грахич приключи! Бившата вокалистка на Слави Трифонов пристана на Митко Пайнера и ще гради кариера в чалга империята. Официалното представяне на Грахич като една от армията от фолкпевици ще бъде по-късно този месец, но "България Днес" научи ексклузивно

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Актьор хапва милинка

Актьор хапва милинка

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

Арест за марихуана осуетява делото срещу Очите

Арест за марихуана осуетява делото срещу Очите

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Най-коментирани

Симеон Василев, активист и основател на фондация GLAS:  "София Прайд" променя нагласите на българите

Симеон Василев, активист и основател на фондация GLAS: "София Прайд" променя нагласите на българите

От години ние имаме едни и същи гротескни известни гей мъже, които само налагат грешен стереотип  КОЙ Е ТОЙ Симеон Василев е активист за правата на ЛГБТИ хората и PR експерт. Роден e през 1983 г. в Луковит. Завършва специалност "Връзки с обществеността" в Софийският университет "Св. Климент Охридски"

Калин Врачански: Лудо влюбен съм!

Калин Врачански: Лудо влюбен съм!

Не смятам да подписваме, но никога не съм имал по-сериозна връзка Плачете жени! Ридайте девойки! Калин Врачански е влюбен! И то не просто влюбен, а изгубил ума си по новата си изгора. "Преживявам пандемията с помощта на Александра. Лудо влюбен съм и ако не е тя, не знам как щях да се чувствам сам вкъщи толкова много време

Дейвид Джеймс се подиграва с Бербатов

Дейвид Джеймс се подиграва с Бербатов

Бившият английски национален вратар Дейвид Джеймс се подигра на Димитър Бербатов, с когото се скараха жестоко в индийския "Керала Бластърс". Там Джеймс бе треньор, а Берба бе голямата звезда в отбора. Но ексиграчът на "Ливърпул" не разчиташе на българина, който изригна и го нарече "най-лошият, който се мисли за треньор"

Майка търси дрешки за нахапаната Симона

Майка търси дрешки за нахапаната Симона

След случая в село Мурсалево Димитрина се притеснява за сигурността си Майката на нахапаната 14-месечна Симона потърси помощ, за да облече бебето, за насилие над което бе проверяван вторият й баща, както и кака й. Във фейсбук група за взаимопомощ между родители 33-годишната Димитрина написа: "Здравейте мами. Моля за помощ

Обича ли българинът да играе казино игри и лотария?

Обича ли българинът да играе казино игри и лотария?

Българите харесват хазартните игри, както се вижда от проведените социологически проучвания. След като държавните регулаторни органи сложиха край на лотарийните билети от „Национална лотария“ на Васил Божков, почитателите на мекия хазарт избраха добрият стар тотализатор, за да залагат на различни комбинации от числа и да печелят немалки награди

Дрямка на спирка

Дрямка на спирка

Очевидно подпийнал строителен работник превзе столична трамвайна спирка, за да поспи за ужас на чакащите наоколо

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Пет години затвор за скандална брокерка

Пет години затвор за скандална брокерка

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

Проф. Кантарджиев: Берем плодовете на събиранията и абитуриентските балове

Проф. Кантарджиев: Берем плодовете на събиранията и абитуриентските балове

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза в директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус, цитиран от „Фокус“. Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболеваемост, като новите огнища са свързани с баловете и масовите

Лордът блести в прасковено

Лордът блести в прасковено

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България

Пет години затвор за скандална брокерка

Пет години затвор за скандална брокерка

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

Проф. Кантарджиев: Берем плодовете на събиранията и абитуриентските балове

Проф. Кантарджиев: Берем плодовете на събиранията и абитуриентските балове

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза в директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус, цитиран от „Фокус“. Той обясни, че в цялата страна се наблюдава увеличена заболеваемост, като новите огнища са свързани с баловете и масовите

Лордът блести в прасковено

Лордът блести в прасковено

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

188 са новозаразените с COVID-19 за денонощие, 4 са починали

188 са новозаразените с COVID-19 за денонощие, 4 са починали

188 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Досега рекордът беше 182 новозаразени за денонощие.  През последното денонощие са направени общо 3 467 PCR-теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 6102, от които 2811 активни

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

В Лондон започва делото на актьора Джони Деп
срещу в."Сън" за клевета

В Лондон започва делото на актьора Джони Деп срещу в."Сън" за клевета

Джони Деп започва съдебното си дело за клевета срещу издателя на британския в."Сън" в британски съд, съобщиха Ройтерс и АФП. Процесът ще разкрие подробности от личния живот на холивудския актьор, на бившата му съпруга, актрисата Амбър Хърд и на други известни личности, предаде БТА.  Деп, който е на 57 години

Ситуацията в София се нормализира след силната буря снощи

Ситуацията в София се нормализира след силната буря снощи

Транспортният тунел на "Лъвов мост" остава затворен, аварийни екипи го отводняват, за да се пусне движението Проливният дъжд, който в някои райони беше придружен и от градушка, доведе до сериозни проблеми в столицата снощи. Над 700 сигнала бяха получени на телефон 112 само до полунощ. Наводнени улици и подлези

Тити Папазов е с коронавирус

Тити Папазов е с коронавирус

Собственикът на "Левски" Константин Папазов е с коронавирус. Това съобщи самият той в социалните мрежи. Ето какво написа Тити: "На този ден точно преди 43 години почина моят дядо, ген. Костадин Чешмеджиев.Това е човекът, на когото съм кръстен. Бог до го прости! Днес официално разбрах,че съм част от голямата, близо 12 милионна група

174 новозаразени с COVID-19, в София рекорд - 86, 4-ма починали

174 новозаразени с COVID-19, в София рекорд - 86, 4-ма починали

174 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е с 111 повече от вчера.  Това сочат данните на Единния информационен портал.  За последното денонощие от COVID-19 са починали четирима пациенти.  Рекорден е броят на заразените с коронавируса в София - 86. През последното денонощие са направени общо 2775 PCR-теста