Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8738322 www.bgdnes.bg

Президентът на биатлона Екатерина Дафовска: Скачат срещу мен от злоба и завист

Единствената българка с олимпийска титла в зимните спортове Екатерина Дафовска попадна под жесток обстрел от собствените си колеги в биатлона. Президентът на федерацията беше зверски нападната от национала Красимир Анев и членове на Управителния съвет. Самата тя предложи да подаде оставка на Общото събрание на организацията, но желанието й не беше уважено.
Специално за читателите на "България Днес" Дафовска разказа каква е причината за конфликта.


- Г-жо Дафовска, как ви се отразиха събитията през последните няколко дни?
- Не е лесно, но го очаквахме. Все още намирам мотивация да работя за доброто на биатлона заради спортистите, които ме подкрепиха, и заради младите таланти. Малкото хора, скочили срещу мен, го правят от злоба и завист. Търси се реваншизъм заради Венци Илиев (бивш треньор и спортен директор на златното поколение в биатлона). Това е една 30-годишна война, която продължава. От много време тези хора се опитват да яхнат федерацията, която в момента върви добре. Преди 10 години никой не искаше да поеме фалиралата организацията.
- Как ще повлияят броженията на националите?
- Не много добре. Чудя се дали тези хора си задават въпроса какво ще струва това на нашите състезатели. Остава година и половина до зимните олимпийски игри. Брожението е направено с цел да се спъне подготовката.
- Обвиниха ви в авторитарно управление и липса на прозрачност. Каква е истината?
- Предоставихме финансови отчети на Общото събрание. Там пише всичко. В Управителния съвет никой не се интересува как се намират пари в тези времена.
- Атакуват ви, защото сте получавали заплата.
- Това са думи на Павлина Филипова. Моята заплата е 1/3 от тази на националите. Винаги когато е имало недостиг в бюджета, съм я връщала. Не съм била в тежест на федерацията. Доста години не съм получавала нищо. В същото време никой не гледа колко спонсори съм докарала.

Реклама

Никулчина: Време е за компромис

Дългогодишната съотборничка на Екатерина Дафовска в националния отбор Ирина Никулчина призова за компромис. 

"Винаги е имало проблеми - обясни бронзовата медалистка от олимпиадата в Солт Лейк Сити през 2002 г. - Конфликтите не са хубави. Скандалите рефлектират най-вече върху състезателите. Надявам се всичко да се изглади. Положителният диалог е добро решение. Нека се каже истината в очите. Годината е важна. Предолимпийска. Един изграден отбор трябва да има спокойствие."

Никулчина се занимава с подготовка на деца в клуб "Банско".
"Финансово голяма част от клубовете са в колапс. Трудно се издържат. Треньорите не са добре заплатени. Заработват нещо допълнително, за да си издържат семействата" обрисува обстановката Никулчина.

Краси Анев иска по-голяма заплата

Европейският шампион Красимир Анев е поискал по-голяма заплата, за да продължи със състезателната дейност. Това разкри Екатерина Дафовска. 

"Дано това е последната прищявка - обясни Дафовска. - Неговите претенции са за сума, която е по-голяма от заплатите на Владо Илиев и останалите национали." 


"България Днес" потърси и самия Анев за коментар. Той не пожела да говори по темата, след като преди няколко дни даде пресконференция, на която разказа как приключва със спорта заради отношението на Екатерина Дафовска към него. Анев обясни как негови премии са били забавяни с цяла година и се е подготвял с много по-нисък бюджет, отколкото останалите състезатели.

Реклама
Реклама
Реклама