Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8748598 www.bgdnes.bg

Акад. Александър Балкански: Да изкарам ли камилите пред Министерския съвет?

От 200 години сме циркови артисти, а сме пред фалит

- Акад. Балкански, преди броени дни казахте, че положението с цирка е катастрофално и сте буквално пред фалит. Има ли някакво развитие след разговорите с министър Боил Банов?
- Никакво! До днешна дата - никакво! Бях при Банов, който обеща помощ от 50 00 лева, което е смешно. И тях не сме получили! На нас ни трябват поне 250 хиляди лева, за да покрием всичките си разходи, да платим заплати, осигуровки... Повечето ми звезди са от чужбина, имам клоуни от Италия, марокански състав от 14 души, на тях само билетите им са по 1000 евро отиване и връщане, защото задължително трябва да има и връщане, тъй като пък им отказват на тях визи. И да, и визи трябват.
- Планирате ли като други сектори от изкуството да излезете на протест?
- Няма да протестираме, но затънахме, цирк "Балкански" затъна! Ние сме единственият истински цирк в България и най-големият на Балканския полуостров. Тази година имаме троен юбилей, нашата циркова фамилия прави 200 години история в това изкуство, а от тях 100 години в българска циркова дейност. Отделно циркът става на 20 години. Много специална година е за нас. Синът ми пък ще празнува 40 години юбилей на манежа! Само циркът дава възможността да имаш юбилей 40 години на манежа, почти никой театър не може да предостави такава възможност. Никой не е очаквал коронавируса, но хвърлихме страшно много пари за новия игрален юбилеен сезон - над 200 000 лв. - нови костюми, нов парад, нов въздушен номер - лазери, пушеци, машини за балони. Звукорежисьор от Италия ангажирахме... Решихме и да направим революция в цирка и поръчахме шапито, в което няма мачти - новото ни е без такива, с външни арки и сме четвъртият цирк в света, който го има това нещо! Това са нови 300 000 лева! Погреба ни коронавирусът!
- В момента колко души работят в екипа на цирк "Балкански"?
- Принципно разполагаме с 80 души персонал, аз сега плащам на десет човека заплата, защото са с мен от 20 години, те са нашето семейство, не мога да ги изгоня! Те могат да идат във всеки цирк в чужбина, но след това без тях какво ще правя?
- Търсили ли сте помощ от премиера Бойко Борисов?
- Не съм търсил премиера, започвам отново първо с Министерството на културата, за последно обяснение какво се случва. А после с министър-председателя ще търся контакт. Земята ще изровя, за да стигна до него! Изкуството и културата в България са на последен план, затова искам да се видя с премиера, да му кажа моята болка за три минути. Няма да правя никакви стачки или протести, можехме лесно да направим една кавалкада пред Министерския съвет. Цирковата гилдия много лесно можеше да го направи. Да, животните са забранени за показ, но аз имам 14 камили, представяте ли си да изкараме камилите пред Министерския съвет?! А знаете ли какви грижи и за тях трябват, по колко ядат на ден, какво им е необходимо?!
- Все пак кога се очаква да отвори врати за зрители цирк "Балкански"?
- Готвим се да отворим на 1 септември. По-рано не може, българинът като зрител е много деликатен и специфичен човек, гледайки няколко малки циркчета, които отвориха на открито, видях, че един малък цирк с 250 места на премиерата си имаше 15 души. Оттогава досега посещенията им при едно представление на ден е 30 души. Ние трябва да правим по две представления и да имаме по 350 души на всяко, за да си платим разходите. Те са по 4000 евро на ден. Когато не работим и стоим на база - 1000 лв. на ден. Хората са още под стрес, да не говорим, че всичко бълва - маски, дистанция, пазете се! Очаквам да дойде хубавото време, за да може наистина народът да тръгне по море и планина, да се успокои от този страх. И едва тогава смятам, че ще дойдат в цирка. На основание на този мой призив, че на 1 септември ще открием сезона, много театри ни последваха. Много певци, ето Лили Иванова, обаче отмениха турнетата си.
- Какво се случва с цирковете в Европа?
- Ще ви кажа какво става в Европа - в Италия от 1000 цирка отвориха три. Никакво посещение, бяха отворени за ден и това е! Но тяхното правителство и министерството на туризма дадоха 30 милиона евро помощ, която тамошната Асоциация на цирковете разпредели между тях. Лично аз, понеже сме членове на Европейската асоциация и съм почетен член на италианската, получих писмо от председателя Урс Пилц със запитване как се справяме. Написах му отговора, на бюрото ми е. Не смея да изпратя писмото за това какво се случва с нас, защото ще унижа България. Моето мълчание предизвика унгарски евродепутат също да ми пише с въпрос - и на него не му отговорих. Чрез Европейската асоциация и световния фестивал в Монако получих едно писмо от Урсула фон дер Лайен със същия въпрос и с това, че тя и ЕС признават цирковото изкуство като многовековно и трудно и също се интересуват за цирк "Балкански" в България. На никого не отговорих, за да не си излагам държавата. И ако се срещна с премиера, ще му покажа тези писма!
- Не бихте затворили цирка, нали?
- Само едно ме кара да не го затворя завинаги - че съм в основната шестица на най-добрите циркове в Европа! Представяте ли си? Дори Ивет Лалова не можа да влезе в шестицата. А ние, скромните циркаджии, аз тази дума като я чуя, подивявам, успяхме да го направим. Да не говоря, че ми е болезнено, когато нещо негативно се определя като "пълен цирк"! Затова на запад цирковете се подпомагат от своите правителства, а тук ни се подиграват. Една стотинка не съм получил, една! Има-няма, работи, не работи, плащам данъци, парите хвърчат...
- Кандидатствахте по схемата 60/40, какво се случи там?
- Не сме успели да платим всичките данъци и затова не ни приеха за 60/40. Как да имаме пари, като от 24 ноември не сме работили? Надявам се да уцеля г-н Борисов в добро настроение и може да помогне. Намалиха на ресторантите ДДС с 9%, това може и милиард да изгуби на хазната, какво са тогава 200 000 лева? Знаете ли, циркът е мястото на радостта, на щастието и смеха на децата. Когато такова място стане тъжно, тогава вече положението е страшно!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама