Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8748656 www.bgdnes.bg

Валежи унищожават пшеницата

Само месец след голямата суша 

Добивите рекордно ниски в началото на жътвата 

Проливни дъждове и градушки унищожават реколтата от пшеница. Това алармираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите, където тази година са се хванали за главите от тежките атмосферни условия.
Преди месец и половина "България Днес" ви разказа за сушата в Добруджа. Валежите в Североизточна България са рядкост от септември миналата година, като от тогава до края на април т.г. са паднали едва 150 литра на декар. През последните десетилетия винаги е имало поне двойно по-голямо количество дъждове, но през първите месеци на 2020 г. небето отказва да се отвори.
В средата на този месец валежите идват, но във възможно най-неподходящия момент - когато започва прибирането на реколтата. Комбайните не могат да жънат, което води до мухлясването на продукцията. Цели полета с пшеница чернеят от влагата и загубите ще са огромни, кръстят се зърнопроизводители.


През последната седмица над добрички села се изсипват над 100 литра на квадратен метър само за час-час и половина.
"Факт е, че природата се държи недоброжелюбно към зърнопроизводителите, но това е и към цялото човечество. Накрая събират реколта, която е средното количество за последните години. Наистина нямаше много сняг и валежи - естественото напояване, на което разчитат, но продукцията им не мисля, че ще е застрашена. Проблемите им ще бъдат, когато прибират пшеницата заради обилните валежи", прогнозира наскоро пред вестника метеорологът Петър Янков.
Комбайните в полетата край добруджанското градче Генерал Тошево успяват да приберат преди дни едва по 100-150 кг пшеница от декар.
"Развитието на хлебната култура в региона през тази стопанска година е по възможно най-лошия сценарий - суша през цялата година и дъждове на прага на жътвата. Чакаме дъждовете да спрат и земята да изсъхне, за да започне прибирането на реколтата.

Какви ще бъдат добивите и качеството на зърното ще може да се каже, когато комбайните започнат по-мащабна работа", коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама