Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8757467 www.bgdnes.bg

Ламбо възкръсва в Народния

Изпълняват последното желание на Мастера

"Актрисата" ще се играе с холограма на Стефан Данаилов!

Големият Стефан Данаилов възкръсва през есента! Това ще се случи с постановката "Актрисата", която отново ще се играе на сцената на Народния театър с неговия холограмен образ.
"Точно така е. Проф. Стефан Данаилов никога няма да слезе от сцената, нито ще бъде дублиран и от най-талантливия си колега. В момента приемаме оферти от фирми, които предлагат техника, която да сбъдне последното желание на актьора - "Актрисата" да продължи да се играе. Той ще се включи със собствения си глас, а дори имаме възможност и да го подмладим с техниката." Това сподели пред "България Днес" продуцентът Кирил Кирилов, който заедно с Аня Пенчева върна Ламбо отново на сцената.


"Имаме идея, след като през есента тръгне спектакълът в зала, догодина да започнем да пътуваме и по света, каквато беше идеята приживе на Стефан. Едновременно с това ще посетим и летните сцени на градове, които не успяха да видят постановката", сподели бъдещите си планове продуцентът.

Реклама


"Когато вуйчо се събуди от комата, първият му въпрос бе къде е Кирил и кога ще са датите на спектакъла. Това бе и последното му желание - да продължи да се играе и с него, и без него", сподели от своя страна и режисьорката на постановката - племенницата на Ламбо Росица Обрешкова.


Високотехнологичната инсталация, чрез която ще гледаме Мастера, никак не евтина - тя ще глътне около 10 000 лева, но няма съмнение, че инвестицията си струва до последната стотинка.
"Досега подобно нещо не е правено в световен мащаб. Може би само в циркови пърформанси е имало холограми, но никога на починал човек", сподели още Кирил Кирилов.
След като Стефан Данаилов почина в края на 2019 година, плъзнаха различни версии за бъдещата съдба на постановката, измъкнала го от продължителната депресия, в която изпадна след смъртта на жена си Мария. Докато вървят репетициите, по думите на режисьорката Обрешкова Данаилов често подхвърля: "Абе, дали да не предложа на Мариус Донкин да я делим тази роля. Той е много талантлив". "Сякаш беше наясно с диагнозите си и допускаше, че след някоя и друга седмица е напълно възможно да се измори физически от маратона, върнал го под прожекторите. А и двамата с шефа на Народния театър са не само дългогодишни колеги, но и стари приятели - те се сближават още повече, докато сезони наред си партнират в тоталния си хит "Енигматични вариации" в най-нажеженото откъм остри противоречия политическо време", споделя още Роси.
Донкин е и сред хората, които всеки ден говорят с Ламбо по телефона в болницата. След смъртта на големия актьор в ролята на банкера Чарлз, който е влюбен в примадоната на Аня Пенчева, в ролята на Актрисата, бе спряган и Явор Милушев. Мнозина допуснаха, че мястото на Данаилов може да бъде заето и от Борис Луканов, но и този вариант отпадна и така на сцената в постановката ще остане само холограмата на екранния майор Деянов от "На всеки километър".
Благодарение на новата техника публиката отново ще може да види и чуе любимеца на народа. В проекта са предвидени минути и за кадрите, в които Ламбо общува със зрителите след представления от финалното в живота си турне в страната. Те наистина са уникални, защото са запечатали за поколенията онези думи на Стефан Данаилов, с които всъщност той се прощавал с публиката.
"Беше невероятно преживяване. Хората го слушаха и съзерцаваха като хипнотизирани. Разказваше им безкрайни истории - и най-вече тези, които са се случили в техния град. Не го пускаха да си тръгне, искаха още и още - селфита, автографи, обещания за следващи гостувания. Никой не предполагаше, че само след няколко месеца вече няма да е сред нас", разказват от екипа на "Актрисата".
Колегите на Ламбо още тогава бяха изумени от любовта на народа. "Стояха с часове да им разписва книгата си, докосваха го, за тях бе като Бог. Това всъщност го и зареждаше", сподели Ненчо Илчев. Останалите - Кирил Ефремов, Аня Пенчева, Иван Панев, Павел Иванов, още живеят със спомените от великолепните представления из страната.


    Влади Данаилов:

Постановката е великолепна, ще се радвам да видя пак баща си в нея!

"Постановката е великолепна и ще се радвам да видя пак баща си в нея. Та дори и само в създаден изкуствено образ." Така синът на Стефан Данаилов изрази одобрението си от бъдещите планове на Кирил Кирилов и компания. В момента Влади Данаилов взима най-тежките си изпити, които бе отложил, тъй като дойде у нас да изпрати баща си в последния му път.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама