Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8758139 www.bgdnes.bg

Фолкпевица забременява след молитва

Мечтата за дете на Весела се сбъдва след поклонение в асеновградския манастир "Света Богородица Успение - Златна ябълка"

Борислав РАДОСЛАВОВ
    Снимки: Личен архив

Реклама

"Бог ме дари с детенце след 15 години опит да имаме наше отроче с моя съпруг. След молитви в манастира, познат като "Златната ябълка" край Асеновград, заченах! Силно вярвах и усещах, че това ще се случи. И чудото стана."


Така започва майчината си изповед пред "България Днес" една от най-големите легенди на попфолка у нас Весела. За първи път изпълнителката на вечните хитове "Палаво око" и "300 нощи, 300 дни" разкрива душата си, след като години наред не успява да се сдобие със свой наследник.

Щастливата развръзка настъпва, когато певицата разбира за Божия храм "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал "Горни Воден", където случаите на чадородие след искрени молитви пред чудотворната икона на Света Богородица са много чести.


Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудодейния лик на Божията майка и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома - в саксия или двор), скоро след това зачеват. Чудесата, които са извършени от Божията майка пред тази чудотворна икона, са много и продължават да се случват вече векове наред.


Специалната практика, която помага на жените да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че именно тогава святото място разполага с най-голяма сила, защото Божията майка посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е шанс на много двойки да сбъднат най-съкровеното си желание и да се сдобият с дете.


Друг ритуал за рожба е плетенето на коланче. За целта опасват три пъти църквата с памучен конец, а след това той се сгъва и се засуква както мартеница. Изработеното коланче се осветява в църквата, а след това жените го връзват и го носят около кръста си в продължение на четиридесет дни. Вярването гласи, че именно в този период жената ще забременее.

Реклама


Ако след тези 40 дни жената все още не е успяла да забременее, трябва да продължи да носи коланчето. Не се сваля, докато не зачене.
"Бях тръгнала за Бачковския манстир, но ми казаха за този храм и отидох там. Изпълних стриктно всички процедури и вътрешно вярвах и усещах, че моментът е назрял. С Божията помощ днес се радвам на прекрасен син, когото обичам с цялото си сърце", споделя още пред вестника Весела, която се грижи за своя наследник в родното Хасково.


В града на Богородица, както става известно Хасково след вдигането на най-високата в света статуя на Божията майка с младенеца (32,8 м), фолкпевицата и съпругът й купуват етаж от къща със спестените пари от съвместната им работа в силните години на фолка. Половинката е озвучител и придружава Весела по време на нейните участия из цялата страна.


"През всички години до ден днешен съм се занимавала само с музика. Покрай раждането на сина ми се отделих малко настрана, но ретро партитата продължават и занапред отново ще дам всичко от себе си", споделя изпълнителката на "Любовен пожар".


На 17 август малкият Светлозар ще стане на три години. Терминът на раждането съвпаднал с рождената дата на Весела - 23 август, но певицата предпочела синът й да има своя дата за празнуване и тъй като раждането било планово, избрали с медиците датата 17 август.

Реклама
Реклама
Реклама