Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8759447 www.bgdnes.bg

Спортът срещу расизма

Две са големите битки, които човечеството води през 2020 година - с пандемията от коронавирус и с расизма. Убийството на Джордж Флойд в САЩ отприщи вълна от протести, залели цялата държава и много европейски страни, и за пореден път постави въпроса готов ли е светът да се пребори с предразсъдъците и ксенофобията. Спортът също е арена на горещи страсти. И въпреки огромните усилия, които се полагат, за да бъде изкоренен расизмът, подобни прояви продължават да шокират. "България Днес" припомня част от случаите по родните стадиони с единствената цел да се поучим от тях и никога повече да не ги допускаме.

Кошмарът с Англия

Евроквалификацията с Англия на стадион "Васил Левски" през октомври 2019 ще бъде запомнена с грозен расистки скандал и унизително поражение за България на терена. Мачът два пъти бе спиран преди почивката по подозрения за расистки подвиквания към гостите. За първи път съдията прекратява двубоя в 27-ата минута. Тогава дебютантът Тайрън Мингс се оплаква, че чул реплики на расова основа от трибуните. Според протокола на УЕФА дикторът на арената предупреждава зрителите и мачът е спрян за две минути. В края на първата част се стига до ново прекъсване. Англичаните се насочват край страничната линия, а Джордан Хендерсън и Киърън Трипиър искат обяснение от нашия селекционер Красимир Балъков. В крайна сметка кошмарният мач се доиграва и завършва с поражение за България с 0:6. Това е последният двубой за Балъков начело на държавния ни тим."

Реклама

ЦСКА брани Вив

Нападателят на ЦСКА-София Вив Соломон-Отабор преживява ужасни моменти преди мача срещу "Арда" в Кърджали, когато става обекта на расистки обиди. Авторитетният британски вестник "Гардиън" описва случая и прави голямо интервю с футболиста.

"Загрявах, когато чух расистките обиди от феновете на "Арда", което бе много трудно за преглъщане от моя страна - разказва Вив Соломон-Отабор. Виковете продължаваха, а един привърженик ми изкрещя да се прибирам... Дори не мога да изрека думите, които ми каза."

От ЦСКА веднага защитиха своя футболист със специална декларация.

"По никакъв начин няма да толерираме проявите на расизъм, дискриминация и всякакво разделяне и определяне на хората според техния цвят на кожата, етнос и религиозна принадлежност - пише в изявлението от клуба. - Заставаме твърдо зад нашия футболист Вив Соломон-Отабор, който стана обект на атаки и обиди на тази основа. Категорично ще се борим срещу това като авторитетен клуб, в който играят футболисти от различни националности. Расизмът е бич за съвремието ни и няма място нито в спорта, нито в обществото."

Гошо Петков забъркан в скандал

Вратарят на "Славия" Георги Петков успява да се забърка в страхотна каша, без дори да бъде на терена, по време на мач срещу ЦСКА-София в края на 2018 г.

Футболистът на "червените" Едвин Джеси разказва след срещата, че Петков е използвал към него обиди на расистка основа. Точните думи на Петков, според Джеси, са: F*cking black monkey (майната ти, черна маймуно - от англ.). След това резервният вратар на "Славия" е продължил с грубия език, но на български. Тези думи били чути и от хора от скамейката на "армейците".

Като потвърждение на думите на Едвин Джеси човек от щаба на "Славия", станал свидетел на обидите на Петков, дошъл да търси Джеси, за да му се извини лично за това, което е казал ветеранът по адрес на футболиста на ЦСКА-София. "Червените" публикуват на сайта си специална позиция по случая, с която искат наказание за вратаря на "Славия".

Реклама

Голямото падение

Какво значение има как ще завърши който и да е мач, след като преди него на пистата се разхождат голи до кръста деца, които размахват ръце в нацистки поздрав, а телата са им изрисувани с обидни надписи?

Но точно това се случва преди финала за Купата на България между "Левски" и "Славия" през 2018 г.

На снимката, направена от фотографа на "България Днес" Владимир Стоянов, се виждат две момчета на видима възраст под 10 години, голи до кръста, които стоят на пистата на стадион "Васил Левски". Надписите по телата им гласят Levski hooligan, ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West - фракция в агитката на "Левски" - София Запад).

Този случай бележи едно от най-големите падения сред хулиганските прояви по стадионите в България.

Реклама
Реклама
Реклама