Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8762738 www.bgdnes.bg

С формуляр в Гърция,в Кипър - след тест

Новите правила за пътуване

В част от Европейския съюз влизаме и излизаме без ограничения 

Електронно попълнен формуляр в интернет с лични данни, къде точно и за колко време ще пътуваме е най-новата мярка за влизане от България в Гърция, която е активна от днес.
Най-желаната дестинация за родните туристи вече е обвързана с документация на английски език, а изисквания има и за други държави, към които сте се насочили. "България Днес" обобщава за вас правилата за пътуване в новия свят, в който живеем заедно с коронавируса.
На почивка в южната ни съседка ще можем да ходим, ако попълним формуляр на интернет адрес www.travel.gov.gr. Това трябва да се случи задължително поне 48 часа преди да преминем границата.
В документа се описва начинът на пътуване - с подробности за превозното средство или полета, дата на влизане и граничен пункт. Искат се лични и паспортни данни и подробна информация за контакт - като телефон, имейл и домашен адрес. Влизащите в Гърция трябва да опишат историята на пътуванията си в други държави и да посочат точния адрес, където ще отседнат, както и свой близък за връзка. Спонтанните пътувания от днес за утре вече стават невъзможни.
"След като ги попълнят, следва автоматичен отговор, че са попълнени. След това ще получат и QR код, с който ще преминат през границата. В случай че паднат системите и хората не могат да се регистрират, тогава ще се върне старият вариант с хартиения носител", обясни посланикът на Гърция у нас Димитриос Хронопулос.
Затегнат беше и режимът за влизане в Кипър. Нашенците, които пътуват към Острова на Афродита, задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус. Промените станаха факт, след като страната ни премина от група А (безопасни държави) в група Б (по-рискови държави) - причината за това е нарасналият брой на заразени у нас.


"Всички пристигащи от група Б, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова", обясни говорителят на здравното министерство в Кипър Маргарита Кириаку.
Пътници от полетите от България могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място. Всички влизащи в Кипър също така трябва да попълнят предварително въпросник-декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.
Редица държави в Европейския съюз (ЕС) отвориха границите си за български граждани - Франция, Словения, Словакия, Хърватия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Белгия, Люксембург, Италия, Австрия и Швеция. При пристигането в тези страни не подлежите на карантина, ако сте гражданин на държава членка на ЕС. В Дания може да се влиза само с основателна причина - лечение, работа или обучение. В Нидерландия отдавна пускат наши сънародници, но вече настояват за доказване на основателна причина. Във Великобритания може да отидете, но подлежите задължително на 14-дневна карантина.
Официално разрешено е влизането в Босна и Херцеговина, Германия и Швейцария, но при строги условия - най-често граждани на страните или транзитно преминаващи.
Извън страните от ЕС български граждани могат да влизат свободно без карантина в Сърбия, Черна гора, Албания и Косово. Ако пристигаме от Албания, Косово, Турция или Швеция, подлежим на 14 дневна карантина у нас.
В рубриката "Пътувам за..." на сайта на външното ни министерство можете да откриете информация за пътуването до всяка страна в света. От ведомството съветват да не тръгваме, ако не е изключително наложително.

Реклама

Малко ръчен багаж и задължителни маски 

Пандемията от COVID-19 промени и пътуванията със самолет. Все повече компании налагат ръчният багаж да бъде само по една чанта на човек. Това се прави с цел да се съкрати времето за проверка на багажа, което на свой ред намалява и риска от зараза. Гишетата за чекиране и проверка на документи вече отварят по-рано заради по-дългите опашки, следствие от дистанцията от 1,5 м между пътниците.


Засега няма задължение авиокомпаниите да слагат пътуващите през седалка, но ако броят на хората в самолета го позволява, го правят.
Маските са задължителни за всички пътници в самолета и на летищата. Изключение има единствено за децата под 6-годишна възраст. Друго важно изискване е маската да се сменя на всеки четири часа, а ръцете да се мият и дезинфекцират често.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама