Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си, с които е неподражаема.
Кристина Гоцева в детските си години е била част от фондацията на Емил Димитров, където е имала няколко концертни изяви. Пяла е в няколко софийски хора. Обучавала се е при композиторката Петя Ченкина. Професионално се занимава с музика от 10 години. Пее различни стилове - фолклор, естрада, сръбско, гръцко, денс, рок и поп.
В дует са повече от 9 години.

- Дует "Перфект", живеем в една неперфектна среда с коронавируса. Как заразата промени музиката в България?
- Ние никога няма да се предадем, независимо какво се случва в световен и национален мащаб или, казано с думи прости Ц там където има шизофрения, няма депресия. Толкова години се мъчим да творим и да съществуваме. Въпреки че бяхме почти три месеца живи погребани, ентусиазмът не ни беше убит. Направихме през това време две нови песни и успяхме да разпространим в интернет досега направеното от нас.
- След дългия период на стоене вкъщи имате ли вече професионални ангажименти? Мнозина творци се оплакват, че нямат работа.
- Слава Богу, да. Радваме се, че все още има хора, които не са психирани от разиграващия се световен театър и искат да се веселят подобаващо, без музикални простотии. Ние правим елитни партита в предимно ретро концепция и аудиторията ни е 40+, които определено знаят какво да харесват и слушат.
- Можем ли да кажем, че музиката лекува - от депресията на социалната изолация до мълчанието на маските?
- Музиката винаги лекува душата, ако в нея има художествена стойност. Всякакви други подобия на музика според нас пречат на душевния мир.
- Изпълнявате песни на 9 езика. Как успявате?
- Ние обичаме да пеем на български език, защото сме българки, както и нашите авторски песни са на чист български език. Публиката ни обича весели, танцувални, музикантски песни. Във всяка една държава има очарователни композиции и ние в репертоара правим, по наша преценка, извадка на световни класики. Най-труден ни е румънският език.
- Вярно ли е, че можете да пеете 9 часа без почивка?
- Да, репертоарът ни е около 740 песни, работим по сръбски модел и започнем ли, можем да не спираме 9 часа и гледаме да има разнообразие по време на шоуто, за да не омръзва. Жанровете, в които пеем, са поп, естрада, рок, латино, диско, малко метъл, българска народна музика, разбира се, без чалга.
- Надя, споделете за участието си в "Златният Орфей" и трябва ли отново да бъде възстановено това българско музикално събитие?
- Определено да, "Златният Орфей" трябва да бъде възстановен, но не виждам как ще стане това. Лауреат съм на втора награда на последния "Златен Орфей". Представих 2 песни, бяха хубави времена. След конкурса продължих с група "Гранулом" през следващите, мога да кажа успешни, 20 години.
- Какво ви е мнението за младите изпълнители, които грабват младежката аудитория у нас? Създават ли качествена музика, или "промиват мозъците" на подрастващите?
- Ние не считаме това за музика. Това е друга тема на разговор. В България има мафия по отношение на българската независима музика (поп, рок, естрада), която набутва платено и натрапено едни и същи десетина. И нормалният български слушател остава с впечатлението, че в България не се прави музика, а само тези произвеждат нещо. За сведение независимите в България сме около 4200, на които почти никоя медия не обръща внимание заради тази мафия.
- Слуша ли се у нас достатъчно българска музика?
- За съжаление в България се придава много голямо значение на всякакъв друг тип музика, различна от българската. Дори и повечето медии популяризират западна музика. В цял свят хората си държат на тяхната музика и имат огромна квота за предоставяне на собствените им изпълнители по всички телевизионни и радио медии. По този начин техните изпълнители имат стимул да се развиват и да правят все по-качествена музика, докато българите сякаш предпочитаме да избягаме от родното. В момента членуваме в сдружение, хората в което се борим да се приеме закон, с който да се увеличи квотата за българска музика, на независими автори и изпълнители, в българския ефир, понеже тя е обидно малка. Съответно парламентът не прие задължителната и по-голяма квота за българска музика в родните медии, което няма да ни спре да се борим да покажем българското на българите.
- Как започна музикалният път на всяка от вас?
- И двете още от деца се занимаваме с музика.
- Какво бихте казали за музикалните предавания, които през последните години станаха много популярни у нас?
- Категорично сме против всякакви подобни формати, защото сме на мнение, че те единствено експлоатират и използват таланта на различни млади хора, не в тяхна полза, а на съответния продуцент, загробващ ги с тежки договори. За съжаление след участието си те биват постепенно забравени заради следващите и така по веригата. Редно е да се даде възможност на младите и независими изпълнители да представят авторските си песни, не да се залива ефирът с такъв тип предавания.
- Имате отлични гласови данни, мислили ли сте за преподавателска дейност?
- Не, не сме мислили, ние сме действащи певици. Ако спрем да пеем след 100 години, може евентуално да помислим за преподавателска дейност.
- Каква е перфектната формула за успех по нашите географски ширини?
- За съжаление е свързана със силикон, устни, оскъдни дрехи и жалко поведение. Натрапи се гледането, отколкото слушането на песни, затова и се дават хиляди левове, незнайно как придобити, за скъпи клипове, без в тях да има културна стойност. Затова и младото поколение е обвързано с всякакъв неадекватен стил музики, които ги водят до културно падение.
- Вашата най-голяма цел в живота е...
- Стремим се към разпознаваемост и уникален стил в музиката, която правим, и според нас всичко трябва да е истинско. Повече ангажименти, понеже ние сме работохолици, работим в синхрон, като две добре смазани машини, компилирани в една. Мечтаем песните ни да се слушат и пеят денонощно, да се задължат радио- и телевизионните ни медии да излъчват повече независима българска музика. Целта ни е до края на годината да запишем албум и да направим голям концерт.
- Имате и три авторски парчета. Защо точно тези теми възпяхте?
- Отдавна обмисляхме да започнем този етап от развитието си като музикални изпълнители, и то точно в ретро 80-арски стил. Песните ни са бързи, танцувални, разкриващи контраста между гласовете ни. Първата - "Късно е", снимахме в столичен бар, шефът на който ни съдейства безвъзмездно, тъй като ние сами се продуцираме и финансираме. Втората ни авторска песен "8-и март" е своеобразен химн на жените, като идеята се появи поради факта, че няма друга такава песен в България за празника. Третата - "Морето", се появи по време на пандемията, донякъде и в отговор на нея. Избрахме този стил, защото песните през 70-те, 80-те и 90-те бяха с художествена стойност, поради което се слушат и до днес. С песните ни обявяваме война на чалгата и културното падение на българина в последните 25 години.

Щерката на Магапаса нажежи страстите

Щерката на Магапаса нажежи страстите

Дъщерята на култовия дует от миналото Мая и Магапаса става все по-красива. Кристи, която е на 22 години и живее в Лас Вегас, нажежи мрежата със свои провокативни снимки. Блондинката е истинска фурия и на пръв поглед изглежда, че се занимава сериозно с мода. Кристи обаче предпочита да се отдаде на музиката

Ваня Червенкова тъне в турски лукс

Ваня Червенкова тъне в турски лукс

Почивка в Турция избра тази година бизнес дамата Ваня Червенкова. Блондинката показа как тъне в истински лукс с южната ни съседка. В скъпарски хотел на брега на морето Ваня живее като в приказка. Червенкова продължава и да топи килограми със своята специална диета и скоро няма да има плеймейтка, която да й се опре

Галин по стъпките на Азис

Галин по стъпките на Азис

Пример за подражание е фолкзвездата Азис за по-младите си колеги. Изпълнителят Галин реши да изкопира не песен или видео на ромския славей, а разкрасяващите процедури. Галин, който се слави като мачо и прекарва дълго време във фитнеса, още не е доволен от коремните си мускули. Той се подложи на специална процедура с лазер

Снимат римейк на "Форест Гъмп" в Турция

Снимат римейк на "Форест Гъмп" в Турция

Един от най-популярните боливудски актьори Аамир Хан пристигна в Турция за снимките на римейка на филма на Робърт Земекис "Форест Гъмп", предаде ТАСС. Агенцията цитира информация от турското министерство на културата. Тъй като работата по лентата Laal Singh Chadha била прекратена в Индия заради пандемията

Най-четени

Ако присъдата мине на всички инстанции:

Овчаров губи скъпарския си мезонет

Ако присъдата мине на всички инстанции: Овчаров губи скъпарския си мезонет

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Моделът купонясва с други мъже, Блатечки го няма Красавицата отсвири Ицо Хазарта Топмоделът Диляна Попова купонясва по цял ден на бар край морето, видя "България Днес". Красавицата прекарва лятото на любимия си къмпинг "Градина" край Созопол, където партито не спира ден и нощ. Шотове, смях, танци и сладка раздумка с приятели - така преминават

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

АКТЬОР НЕ СВАЛЯ ТЕЛЕФОНА

АКТЬОР НЕ СВАЛЯ ТЕЛЕФОНА

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

Алпиецът Йоан Тодоров:
Освобождаването дойде
като гръм от ясно небе

Алпиецът Йоан Тодоров: Освобождаването дойде като гръм от ясно небе

Йоан Тодоров беше смятан за една от трите бели лястовици на българските ски заедно с Алберт Попов и Камен Златков. 23-годишният талант вече не е част от националния отбор. Той ще трябва да финансира сам своята подготовка, ако иска да участва в състезания. Специално за "България Днес" многократният национален шампион разказа какво точно се е

Най-красивата БГ студентка Габриела Славчева: Гаджето ми ме малтретираше!

Най-красивата БГ студентка Габриела Славчева: Гаджето ми ме малтретираше!

Жени, не си мълчете за домашното насилие КОЯ Е ТЯ Габриела Славчева е носителка на титлата "Мис България Юнивърсити" 2018. На 22 години е, родом от Монтана. Изучава "Молекулярна биология" в Софийския университет. Kак най-красивата родна студентка се озова в борба за титлата "Мис Левски Г" при Слави Трифонов и през какви житейски трудности е

Най-коментирани

Гадже натиска Окс на яхта

Гадже натиска Окс на яхта

Гадже натиска на яхта шампиона на Англия Алекс Окслейд-Чембърлейн. Халфът на "Ливърпул" отмаря на остров Ибиса заедно с певицата Пери Едуардс. Двамата са заедно от около три години, като наскоро красавицата обяви, че ще се обичат "завинаги". Пери е довела и приятелките си на яхтата, докато Окс предимно лежи и събира тен

Щерката на Магапаса нажежи страстите

Щерката на Магапаса нажежи страстите

Дъщерята на култовия дует от миналото Мая и Магапаса става все по-красива. Кристи, която е на 22 години и живее в Лас Вегас, нажежи мрежата със свои провокативни снимки. Блондинката е истинска фурия и на пръв поглед изглежда, че се занимава сериозно с мода. Кристи обаче предпочита да се отдаде на музиката

Ултиматум за Върба

Ултиматум за Върба

Бъдещето на треньора на "Лудогорец" Павел Върба е все по-неясно. Чешкият специалист позволи отборът му да бъде надигран категорично от непретенциозния "Ботев" (Вр) с 3:1 на старта на сезона. Това е трета поредна загуба за шампионите след поражението от "Славия" с 1:3 и от "Локомотив" (Пд) за Суперкупата с 0:1

Ники Илиев с нова любов

Ники Илиев с нова любов

Нова любов прибра в дома си актьорът Ники Илиева. Русокосият хубавец, който наскоро се раздели със съпругата си Саня, си намери птичка, която ще живее в дома му. Илиев, чието дело са немалка част от съвременните български филми, се похвали с нестандартния си домашен любимец в мрежата. За да може птичката да му се довери

Живко стана треньор

Живко стана треньор

Доскорошният капитан на "Левски" Живко Миланов става помощник-треньор в отбора. Вчера той бе част от заниманието на "Герена". "Живко ще работи специално със защитниците на "Левски". Има много знания и безценен опит и ще бъде много полезен за отбора", заяви старшията Георги Тодоров. Новият първи капитан на тима ще бъде вратарят Николай Михайлов

Ваня Червенкова тъне в турски лукс

Ваня Червенкова тъне в турски лукс

Почивка в Турция избра тази година бизнес дамата Ваня Червенкова. Блондинката показа как тъне в истински лукс с южната ни съседка. В скъпарски хотел на брега на морето Ваня живее като в приказка. Червенкова продължава и да топи килограми със своята специална диета и скоро няма да има плеймейтка, която да й се опре

Меси наказа 35-а "жертва"

Меси наказа 35-а "жертва"

Ще се видим в Лисабон, закани се аржентинецът на "Байерн" Лионел Меси записа поредно голямо постижение в Шампионската лига. Това стана при победата на "Барселона" с 3:1 над "Наполи" от осминафиналите в турнира. Аржентинският гений вкара второто попадение след самостоятелен рейд. Той отбелязва попадение на 35-ти различен отбор в Шампионската лига

Тежък жребий за шампионите

Тежък жребий за шампионите

"Лудогорец" изтегли възможно най-тежкия съперник за старта на еврокампанията си този сезон. Футболистите на Павел Върба ще трябва да пътуват до Черна гора за първия си мач в Шампионската лига. Съпреник но "орлите" ще бъде местният шампион "Будучност" (Подгорица). Българският тим бе предварително разпределен в урна

Галин по стъпките на Азис

Галин по стъпките на Азис

Пример за подражание е фолкзвездата Азис за по-младите си колеги. Изпълнителят Галин реши да изкопира не песен или видео на ромския славей, а разкрасяващите процедури. Галин, който се слави като мачо и прекарва дълго време във фитнеса, още не е доволен от коремните си мускули. Той се подложи на специална процедура с лазер

Гатузо към Пирло: Прецакан си

Гатузо към Пирло: Прецакан си

Треньорът на "Наполи" Дженаро Гатузо предупреди своя добър приятел Андреа Пирло какво го очаква на новото му поприще. Бившият халф на Италия беше назначен за наставник на "Ювентус" без да има и минута опит до този момент. 41-годишният Пирло замества Маурицио Сари, който беше уволнен след отпадането на осминафиналите в Шампионската лига

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 837 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 209, от които 5 145 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

СДВР: 12 са задържаните при премахването на блокадите

СДВР: 12 са задържаните при премахването на блокадите

12 лица са задържани при акцията на полицията рано тази сутрин. Това съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник отдел "Охранителна полиция" към СДВР, на брифинг в сградата на дирекцията на СДВР. Подчертавали сме, че тези протести не са заявени в Столична община. Казвали сме, че са нерегламентирани. Вчера бе взето решение по време на Ооперативен

Премахват палатковите лагери в страната

Премахват палатковите лагери в страната

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в

297 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 са починали

297 са новите случаи на COVID-19 у нас, 11 са починали

297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 6 случая по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. 11 са починалите за денонощието. За последното денонощие са направени общо 6433 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 14 014, от които 5205 активни

Правителството остава, премиерът също

Правителството остава, премиерът също

Правителството остава, няма да подава оставка и мандатът ще продължи до редовните избори следващата пролет. Това съобщи за NOVA Валери Симеонов, който тази сутрин участва на коалиционен съвет при премиера Борисов. „Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас. Имаме работа за вършене и в парламента

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България