Доктор Борис Александров, син на личния лекар на монарха: Знам от какво умря цар Борис III

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Доктор Борис Александров, син на личния лекар на монарха: Знам от какво умря цар Борис III

Починал е от инфаркт на миокарда, няма никакви съмнения за това

Кой е той

Доктор Драгомир Александров е личен лекар на цар Борис III и негов близък приятел. Изключителен ерудит, завършил във Виена, лекарят успява да се докосне до кътчета в душата на монарха, достъпни само за най-близкото му обкръжение.
Драгомир Александров е до смъртното легло на цар Борис III в дните преди да си отиде от този свят и веднага след това. На своя син Борис, който също е доктор, личният лекар на царя завещава истината за смъртта на монарха.
Борис Александров я описва в книгата си "Истината - Личният лекар на цар Борис III за смъртта му". Пред "България Днес" той споделя лични спомени на своя баща за едни от най-драматичните години в новата ни история.

- Г-н Александров, вашият труд хвърля светлина върху събития от българската история, които се оказват съдбоносни за държавата и разбулват мистерията около смъртта на цар Борис III. Но нека започнем от самото начало. Как вашият баща, доктор Драгомир Александров, става личен лекар на монарха?
- Баща ми завършва във Виенския медицински факултет, а цар Борис III, както и неговото семейство, по това време са пациенти на професор Ханс Епингер, който е светило в столицата на Австрия. Тогава татко е специализант и доброволен асистент при Епингер. При една среща на професора с царя моят баща присъства и така се запознава с Борис III. Двамата водят дълъг разговор. Царят прави всичко възможно да убеди баща ми, че след като завърши, негов дълг е като всеки българин да се върне в родината и да приложи наученото във Виена. Патриотизмът е много характерен за онова време. Много мъже са се връщали от чужбина само за да се запишат доброволци, да участват във войните, които страната ни води, и да умрат за родината. Години по-късно баща ми сподели с мен: "Царят ми повлия да се върна в България".


- След като доктор Александров се завръща в България, той отново се среща с цар Борис III. При какви обстоятелства се случва това?
- За това помага професор Васил Моллов, който е гений на световната медицина. Той също е завършил във Виена и след това се връща да работи в София. В България баща ми става доброволен асистент и специализант при проф. Васил Моллов в Първа вътрешна клиника на Медицинския факултет. По-късно татко започва работа в Клементинската болница, където завежда вътрешното отделение. Това е елитна клиника и царят, както и неговото семейство са обслужвани от специалисти, работещи в нея. Цар Борис III е бил изключително наблюдателен. Забелязва качествата на баща ми и го кани за личен лекар. Но татко не е дворцов доктор. Той продължава и работата си в Клементинската болница. Царят е казвал: "Дори и да кихна, доктор Александров трябва да знае". Между баща ми и Борис III се развиват приятелски чувства.


- Какъв е бил цар Борис III извън битието му на монарх?
- Ще споделя една история, която много ме впечатли и мисля, че отговаря на вашия въпрос. При една среща в двореца присъстват професор Александър Балабанов, Елин Пелин, там е и моят баща. От двамата големи в българската литература цар Борис III иска съвет за едно важно нещо. Как да се направи така, че в езика ни думата "народ" да бъде наложена като водеща. Навсякъде да се пише и изговаря: "Народ и цар", а не обратното. Народ и правителство... Тази дума трябва да ентусиазира. Да създава усещането на българина, че не е случаен. Че е голям. Иначе в официални случаи царят се е държал строго. Все пак е монарх. Но в лични разговори с баща ми коренно се е променял. Приказвали са на най-различни теми.


- Много се говори за това, че княз Кирил, братът на цар Борис III, е бил бохем. Твърди се, че е обичал нощния живот и дори е имал извънбрачни деца. Така ли е?
- От баща ми знам, че княз Кирил не е бил от онези, които тогава са ги наричали хаймани. Княз Кирил желязно е спазвал няколко правила: Да не нарушава спокойствието на брат си и най-вече неговия авторитет. От там вадя заключение, че княз Кирил не може да е бил прахосник. За Иван Вазов също се говорят легенди за похожденията му сред жените. Но от близък човек до неговото семейство знам, че това не е вярно. Ние, българите, обичаме да приказваме...
- Във вашата книга пишете и за българите, записали името си в историята на онези вълнуващи години. Сред тях е и банкерът Атанас Буров, който бил много близък на княз Кирил. Какво не знаят българите за големия Буров?
- Буров от дете се развивал като изключително надарена личност. Много бързо е надраснал останалите. Той се е отличавал. Буров е една звезда, която е нямало как да не бъде забелязана. Обичал е да казва: "Не пречете на хората да се развиват. Нищо лошо няма в това по-способният да бъде преди вас. Ако той е добре, ще бъдете и вие добре".
- Петър Дънов-Учителя също е имал досег с цар Борис III, основно чрез съветника на монарха Любомир Лулчев. Доколко връзката между цар Борис III, Петър Дънов и Любомир Лулчев е била определяща за събитията, белязали историята на България в онези години?
- Цар Борис III e близък с Кольо Золотович и Георги Томалевски, колоритни личности и дъновисти. Те разнасят достойно името на Дънов, който го заслужава. Думите и делата на Дънов са добри и не може да не ги уважаваш. Относно Лулчев, нещата са малко по-различни. Той се е опитвал да наложи своето мнение по различни въпроси. Но цар Борис III e притежавал едно невероятно качество. Винаги изслушва внимателно, но не позволява преценката му да бъде напълно повлияна от мнението на събеседника. Който и да е той. Царят е разговаря с всеки, но не е взимал всичко от всеки.
- Връщайки се към цар Борис III и неговата загадъчна смърт, какво точно се случва през август 1943 г., когато българският монарх си отива от този свят?
- Причината за смъртта е категорична: инфаркт на миокарда! Доказана е и патоанатомично. До смъртното му легло, преди и след като царят умира, са били светила в медицината. Като Ханс Епингер, Рудолф Зайц... Зайц е признат за основател на съвременната кардиология. Силните емоциите и тревогите на цар Борис III за съдбата на България и българите са основната причина за смъртта му. Моят баща ми завеща истината за кончината на Борис III и я казвам такава, каквато я знам от него. Царят умря от мъка по своя народ. Защото не успя да му помогне по начина, по който искаше.
- Една от най-популярните версии за смъртта на цар Борис III е, че е бил отровен от Адолф Хитлер при посещението си в Германия през август 1943 г. Какво мислите за нея?
- Това са спекулации. Подобни версии не почиват на никаква логика.
- Какво се случва с баща ви след преврата на 9 септември 1944 г.?
- Това бяха едни много, много тъжни години. По това време бях едно малко, невръстно дете, което започна да не се смее, а след това започна дори и да не плаче. Тежки времена, бях 5-6-годишен. Баща ми непрекъснато беше арестуван. В София край улица "Оборище" и булевард "Евлоги и Христо Георгиева" имаше една къща, която я наричаха "кървавата". Там такива като баща ми ги прибираха и много трудно излизаха... Държаха ги в едни мазета. В "кървавата къща" се избиваха хора. Веднъж баща ми го прибраха. Колата му, той имаше мерцедес, я запалиха. Всичко това ме беляза завинаги. Когато една детска психика се нарани, лечение няма. Остава си наранена цял живот. Един човек с добро сърце, политкомисар на партизанска дружина "Чавдар", измъкна баща ми. Името му е генерал Стоян Пенчев. Татко беше лекувал и него, и семейството му. Пенчев го измъкна, иначе щяха да го ликвидират. А баща ми нямаше никаква политическа принадлежност.


- След това вашият баща започна ли отново да работи като лекар?
- Забраниха му да упражнява професията си в рамките на София. Работи в Трън и в Перник. Благодарен съм на Перник. Хората там бяха изключително състрадателни. Аз бях едно натъжено дете и един пациент на баща ми ме съжали. В плетена кошница ми донесе два гълъба. От тогава до ден днешен съм запленен от това хоби.
- Какво най-силно ви удиви, докато четяхте архивите на вашия баща за цар Борис III и за живота в България по време на неговото управление?
- Вдъхнови ме добрината на българите от онова време и стремежа им към образование. Един от най-важните завети, които баща ми ми е оставил, звучи така: "Свободен човек може да бъде само грамотният човек". Вярвам в това и до ден днешен всеки ден чета. Защото, ако един лекар не чете дори само ден, на другия ще бъде по-малко лекар.

Хубавата Яна пече дупето на сърф

Хубавата Яна пече дупето на сърф

На плажа е много горещо! Не само заради августовското слънце, но и заради танцьорката Яна. Половинката на бизнесмена Петко Димитров сложи в малкия си джоб (в случая в малкия си бански) всички дами край морето, като показа суперсекси и стегната фигура, въпреки че вече е раждала. За радост на мачовци и гларуси Яна отдели най-много време за припичане

Азис се мисли за Бог

Азис се мисли за Бог

Високо мнение има за себе си фолкзвездата Азис. В социалните мрежи ромският славей заяви, че е Бог. Певецът безрезервно вярва в славата си и влиянието, което има. Това сподели чалгарят на въпроси от феновете. Азис издава също, че скоро ще се подложи на още корекции. Изпълнителят вече има няколко пластични интервенции, но не спира дотук

Гадже и деца върнаха Божинов в България

Гадже и деца върнаха Божинов в България

Валери се чува редовно по телефона с Биляна Дол, но май има нова тръпка Гадже и деца върнаха Валери Божинов в България. Нападателят има нова тръпка, заради която ще акостира отново в родината. Преди няколко дни футболистът разтрогна своя договор с италианския клуб "Пескара". Контрактът изтичаше на 31 август, а Божигол ще се прибере по-рано

Деси Слава смени Пайнера с Халваджиян

Деси Слава смени Пайнера с Халваджиян

Певицата прави нови хитове за Криско, Коцето и Маги Дълбоко пазена тайна изплува от чалга дълбините. Десислава сменя Митко Пайнера с Маги Халваджиян. След като повече от седмица упорито кри слуха за напускането си от харманлийския бизнесмен, фолкизпълнителката най-накрая призна: "Вече не съм част от "Пайнер"

Най-четени

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Азис легна под ножа

Азис легна под ножа

Не остана нещо, което да не ми е оперирано, признава изпълнителят Азис легна за пореден път под ножа, видя "България Днес"! Ромският славей направи поредното подобрение по тялото си, като този път пипна и оформи ръцете си. За интервенцията се похвали самият певец. С помощта на гел от хиалуронова киселина Азис стегна и оголеми бицепсите си, които

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Най-коментирани

Маги Джанаварова се стопи

Маги Джанаварова се стопи

Как го постига Маги Джанаварова? Каква е тайната? Дали не яде? Или пък тренира по 14 пъти в седмицата? Или просто е ген... Каквото и да е, резултатът е виден и е за завиждане. Певицата се стопи и слага в малкия си джоб всички плеймейтки. Изпълнителката е в Пловдив, а там както обикновено е много горещо

Халфът на "Локо" (Пд) Бирсент Карагерен:
Мечтаем за пробив в Европа!

Халфът на "Локо" (Пд) Бирсент Карагерен: Мечтаем за пробив в Европа!

Бирсент Карагерен е един от най-постоянните футболисти в състава на „Локомотив” (Пд). Той е роден в Асеновград преди 27 години. Офанзивният полузащитник даде великолепна асистенция на Митко Илиев за успеха над „Лудогорец” с 1:0 във финала за суперкупата в неделя. Играчът с №9 на гърба си говори пред „България Днес” за изминалия сезон

Никол прави селфи състезание

Никол прави селфи състезание

Никол Шерцингер и гаджето й Том Еванс си спретнаха селфи състезание. Идеята, естествено, е на бившата приятелка на Григор Димитров, която има огромен опит в самоснимането. Двамата си направиха десетки селфита и демонстрираха резултатите в социалните мрежи. Никол и Том са на ваканция в Португалия още от юни месец, когато пристигнаха на плажа

Хубавата Яна пече дупето на сърф

Хубавата Яна пече дупето на сърф

На плажа е много горещо! Не само заради августовското слънце, но и заради танцьорката Яна. Половинката на бизнесмена Петко Димитров сложи в малкия си джоб (в случая в малкия си бански) всички дами край морето, като показа суперсекси и стегната фигура, въпреки че вече е раждала. За радост на мачовци и гларуси Яна отдели най-много време за припичане

Азис се мисли за Бог

Азис се мисли за Бог

Високо мнение има за себе си фолкзвездата Азис. В социалните мрежи ромският славей заяви, че е Бог. Певецът безрезервно вярва в славата си и влиянието, което има. Това сподели чалгарят на въпроси от феновете. Азис издава също, че скоро ще се подложи на още корекции. Изпълнителят вече има няколко пластични интервенции, но не спира дотук

Половин милион дава "Спортинг" за Станислав Иванов

Половин милион дава "Спортинг" за Станислав Иванов

Португалският гранд "Спортинг" (Лисабон) е готов да извади половин милион евро, за да привлече Станислав Иванов от "Левски". Това съобщи вестник "Record". Изданието съобщи още вчера, че "лъвовете" се интересуват от крилото на "сините", който завърши миналия сезон с девет попадения. Според информациите

Гадже и деца върнаха Божинов в България

Гадже и деца върнаха Божинов в България

Валери се чува редовно по телефона с Биляна Дол, но май има нова тръпка Гадже и деца върнаха Валери Божинов в България. Нападателят има нова тръпка, заради която ще акостира отново в родината. Преди няколко дни футболистът разтрогна своя договор с италианския клуб "Пескара". Контрактът изтичаше на 31 август, а Божигол ще се прибере по-рано

Гала на почивка със Зайнеб

Гала на почивка със Зайнеб

На почивка с най-добрата си приятел Зайнеб е Гала. Водещата на "На кафе" отмаря заслужено след края на поредния тв сезон на вила в планината. Двете приятелки са в компания на мъжете си - Стефан на Гала и Стоян на Зайнеб. Семействата избират да почиват в супертузарска къща в гората. Вилата разполага с всякакви екстри, но най-голямото й предимство е

Деси Слава смени Пайнера с Халваджиян

Деси Слава смени Пайнера с Халваджиян

Певицата прави нови хитове за Криско, Коцето и Маги Дълбоко пазена тайна изплува от чалга дълбините. Десислава сменя Митко Пайнера с Маги Халваджиян. След като повече от седмица упорито кри слуха за напускането си от харманлийския бизнесмен, фолкизпълнителката най-накрая призна: "Вече не съм част от "Пайнер"

Банка погна топконтрабандист

Банка погна топконтрабандист

Сочен е за бос на групата хакери, пробила системата на митниците Скромните 35 хил. лв. кредит препъват легендарния аферист Димитър Баджаков Проблеми с банките си е навлякъл легендарният свиленградски аферист Димитър Баджаков, показа проверка на "България Днес". Напук на слуховете за огромното му богатство се оказва

АКТЬОР НЕ СВАЛЯ ТЕЛЕФОНА

АКТЬОР НЕ СВАЛЯ ТЕЛЕФОНА

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

Рекорден брой починали у нас - 16 ; 204 новозаразени с COVID-19

Рекорден брой починали у нас - 16 ; 204 новозаразени с COVID-19

Рекорден е броят на пациентите, починали през последното денонощие 204 са новозаразените са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Починали са 16 души. Броят на заразените лица е с 85 повече от вчера. За последното денонощие са направени общо 4 137 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Благодаря ти, кралице, че винаги ни караш да се чувстваме толкова обичани чрез своето изкуство. Това написа Адел под снимка в инстаграм, на която възхвалява колежката си Бионсе и новия й албум Black is King. На снимката Адел е без грим и е облечена с блуза в цветовете на тоалет на Бионсе.  На снимката се вижда

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Американският актьор Шон Пен (58 г.) се ожени тайно за австралийската актриса Лейла Джордж (28 г.) , съобщи електронното издание Контактмюзик, цитирано от БТА. Новината съобщи в Инстаграм Ирена Медавой, съпруга на продуцента Майк Медавой. "Така щастливи сме, че Лейла Джордж и Шон Пен се ожениха. Обичаме ви

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е