Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8772557 www.bgdnes.bg

Прибират хора около Божков по списък

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос.

Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж карето).

Реклама

Ударите бяха в София и Сандански. Шефът на охраната на Божков бе прибран в югозападния град, докато си пие кафето. Веселин Балтов бе задържан заедно с брат си в заведение от въоръжени полицаи. Двамата живеят там и всяка сутрин започвали деня си на по кафе в местно заведение.

По същото време в София започнаха едновременни тараши на няколко места. На "Черковна" 38, близо до спецсъда, полицаи с автомати и качулки нахлуха в офис сграда. Там бе задържан Славчо Марков, бивш служител на МВР, а през последните години един от тримата най-приближени до Божков.

Третият арестуван е Емил Кабакчиев. Той е шеф на фирма за охрана и детективски услуги. Счита се, че зад нея също е Божков. Тя е регистрирана на "Черковна" 38, адрес, който беше обискиран. На името на Кабакчиев има регистрирана и фирма за хазарт.

Около мястото на "Черковна" гъмжеше от обвинители от спецпрокуратурата. Бяха забелязани бившият шеф Димитър Франтишек, Калин Близнаков, Георги Банков и други. Близнаков потвърди, че обиските са свързани с Васил Божков и дейността му. Той обаче отказа да потвърди дали става дума за скандалните снимки, пуснати от Божков преди дни. Преди седмица бизнесменът с 18 обвинения публикува кадри на прокурор Ангел Кънев, направени пред сградата на НАП в София.

Тогава бившият съдружник на Божков Цветомир Найденов пусна цял списък с имена на близки ченгета на хазартния бос, които според него може да организират следене на прокурори. Първи в него бе Славчо Марков, обозначен "като бивш шеф в ЦСБОП (ГДБОП) с изключителни контакти в специалните служби". В списъка следваха имена и прякори на още 9 човека, повечето били в миналото на висши постове в МВР. Това са Явор Хайтов, Александър Тумпаров, Боре Александров, Кирил Христосков, Каню Канев, Боби Милушев, Веселин Балтов, Мишо Иванов и Жоро Тениса.

"Тези хора, заедно и поотделно, могат да ти спретнат такива компромати и подстави (снимки, чекмеджета, чатове...), че ще се погнусиш от себе си", писа тогава Найденов.
До редакционното приключване на броя не бе официално обявено кои от тримата задържани ще бъдат оставени зад решетките. По информация на "България Днес" се очакват още арести, включително на хора от списъка, пуснат от Найденов.

Реклама

Няколко часа след арестите Божков, за когото се смята, че е в Дубай, написа във фейсбук, че са задържани бивши негови служители, сред които и 70-годишен адвокат.


"Еврофутбол" си връща лиценза

Административният съд на София – град, реши, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" от Държавната комисия по хазарта е незаконосъобразно. За това първи съобщи във фейсбук съсобственикът на компанията Васил Божков,
Лицензът на хазартната компания беше отнет за 3 месеца на 25 март. Основание беше акт за невнесени държавни такси в размер на 328,9 млн. лв. за периода 1 февруари 2014 г. - 31 декември 2019 г. Според съдебното решение, тъй като дружеството е оспорило въпросния акт в съда и той не е влязъл в сила, съществуването на просрочени задължения към държавата не е безспорно установено. Затова отнемането на лиценза е признато за нарушение. Решението не е окончателно и може да се протестира в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Реклама
Реклама
Реклама