Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8774107 www.bgdnes.bg

СЗО: Коронавирусът не е мутирал по начин, който да го е направил по-силен

В COVID-19 все още не се наблюдават мутации, които биха го направили по-силен, заяви Мария Ван Керкхов, ръководител на техническата група на отдела за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО), предава РИА Новости.

Тя заяви това на брифинг на Асоциацията на чуждестранните кореспонденти към Службата на ООН в Женева, предава "Фокус".

Реклама

"Мутацията на D614G беше открита за първи път през февруари. Така че това не е нова мутация, но тя беше открита в проби от по-рано от Европа, Мексико, Бразилия, Ухан. В момента нашите екипи я изследват. Около 29% от всички получени вирусни вериги имат тази мутация. Била е в Европа, Великобритания, Холандия, Германия и САЩ. В момента няма доказателства, че това води до подсилването на вируса“, каза тя.

От своя страна, старшият изследовател на СЗО Сумия Сваминатан заяви, че тази мутация на вируса е идентифицирана в лаборатория и може да доведе до по-бързото размножаване и разпространение на COVID-19.

"Вирусите мутират. Това е нещо очаквано. Напоследък беше идентифицирана специална мутация, наречена D614G, която може да доведе до по-бързото размножаване на вируса. Тя беше открита в лаборатория. Вирусът се размножава по-бързо, което може да доведе до по-бързото му разпространение", каза тя, като допълни, че все още не е ясно как тази мутация е повлияла на пандемията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама