Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8778285 www.bgdnes.bg

Змии пазят Родопите от КОВИД-19

Светилище датира отпреди 8 хиляди години и е много по-старо от древния град на инките в Перу - Мачу Пикчу

Уникално скално светилище пази Родопите от коронавирус! Храмът на свещената змия край хасковското село Ангел войвода е щит срещу коварната зараза и други опасни болести. В това вярват местните жители, показа проучване на "България Днес".
"Хората тук вярват, че змийските образи пазят селото и балканджиите и ни предпазват от нещастия и беди. Включително и от коронавируса", споделя пред вестника кметът на селото Мюмюн Ариф.
През лятото на 2016 г. бе установено мегалитното светилище, наречено Храма на свещената змия. За находката се произнесе покойната вече проф. Ана Радунчева, която поясни, че с този образ на змията нашите предци са искали да ни кажат за връзката между хората и боговете, каквато са змиите.


Според някои вярвания в обекта край Ангел войвода змиите са обградили хълма, за да го пазят. Според друго схващане влечугите имат астрономически аспект, понеже под змийските глави се забелязват небесни тела. Което означава, че змията е "глътнала" хълма. Възможно е змията да се тълкува и като двигател на времето. На места тя е позната като пазител на свещените кости и е символ на плодородието. На Белинташ например е открит барелеф, който изобразява тяло на човек и глава на змия, на шията му виси човешка маска, което предполага, че змията си сменя образа.
Според проучванията досега светилището датира отпреди 8 хиляди години и е много по-старо от древния град на инките в Перу - Мачу Пикчу, за който археолозите смятат, че е построен около 1400 година. Това идентифицира скалните масиви като паметник на неолитната култура в България. Той е част от голяма светилищна система в Родопите. Досега в планината са открити 250 култови комплекса.
Храмът на Свещената змия край Сърница е единственият храм в България с толкова много наслагване на змийски глави и елементи. Друг подобен в страната ни няма.
В последните месеци коронавирусът не позволява проучванията и разкопките на уникалното мегалитно светилище да продължат. "Откакто дойде заразата, спряха работа. Няколко момчета от селото помагат там, но сега не работят", сподели пред вестника кметът на Ангел войвода Мюмюн Ариф.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама