Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8783429 www.bgdnes.bg

Ситуацията в София се нормализира след силната буря снощи

Транспортният тунел на "Лъвов мост" остава затворен, аварийни екипи го отводняват, за да се пусне движението

Проливният дъжд, който в някои райони беше придружен и от градушка, доведе до сериозни проблеми в столицата снощи.

Реклама

Над 700 сигнала бяха получени на телефон 112 само до полунощ. Наводнени улици и подлези, закъсали автомобили и автобуси на градския транспорт, метростанции под вода, квартали без електричество. Това беше само част от картината след пороя. Владайската река преля в района на "Орландовци" и кв. "Бенковски". Перловската излезе от коритото си. Наводнени бяха магазини и коли.

"Изсипали са се 50-60 литра на кв.м. снощи само на Орлов мост, което означава, че в южните квартали са били и повече. За кратко време се покачиха нивата на реките и в участъци излязоха от коритата си Перловската и Слатинската река. Всички екипи бяха на терен - на пожарната и на общинската аварийна дирекция. Към момента трябва да почистим шахтите до обяд, защото знаете, че за днес следобед отново има прогноза да вали.  Този порой, който трае повече от час, свлече листа, които запушиха шахтите – за жалост това няма как да се избегне. Аз бях на място и наблюдавах работата на екипите", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Тя уточни, че в момента градският транспорт в София се движи нормално, с изключение на линия 63, която минава по бул. "Пушкин".

На място снощи са работили 28 екипа със 140 служители на пожарната. 

Над 700 сигнала за подадени в рамките на бедствието. Над 430 от тях са за спрял ток. В момента има 5 трафопоста, които не работят. Става дума за части от кварталите "Манастирски ливади", "Гео Милев" и в "Оборище". Отводняват се и две болници, които са залети. Става дума за мазета на болница "Надежда" и театър "Сълза и смях". Другата болница вече е отводнена. 

Има един леко пострадал човек, след като мълния е ударила покрив на търговски обект в кв. "Гоце Делчев" част от него е паднал и е наранил човека. Транспортиран е с линейка до болница.

Особено критична е била ситуацията в 4 метространции, но те са били почистени. Метрото не е спирало да работи, добави Фандъкова.

Реклама

Най-късно до обяд ще бъде възстановено електроподаването, увери Фандъкова.

Трудно подвижна жена, живееща на първия етаж в къща на ул. "Алеко Константинов", беше изведена от полицията. Разтревожени съседи се притекоха на помощ с топли завивки, предава БНТ

Очевидци потвърдиха, че на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" е имало еднометрова приливна вълна. Десетки автомобили бяха повлечени от водата.

Въпреки че метростанция "Европейски съюз" беше най-тежко пострадалата метростанция снощи, днес тя изглежда така, както хората я помнят преди бурята. Четири са станциите, които бяха наводнени тази нощ, а според началника на "Аварийна помощ и превенция" в столицата Красимир Димитров на над 700 сигнала са се отзовали спешните екипи за отводнявания и за помощ за почистване на шахти и премахване на паднали клони, както и за задръстване на коли, попаднали в капана.

Според представителя на "Метрополитен" Николай Николов ситуацията вече е нормална както на "Европейски съюз", така и на метростанция "НДК". Линия 1 и Линия 2 функционират нормално. Той уточни, че някои станции от третата линия на метрото са засегнати, но тъй като тя не е в експлоатация, бързо ще бъдат ликвидирани последиците от наводненията. Засегнатите места са на бул. "България".

Подлезите в столицата са отводнени. Единствено транспортният тунел на "Лъвов мост" е затворен, тъй като все още има трудности за отводняване, за да стигнат помпите до основата на проблема. Доста вода се е събрала тук вследствие на валежите през нощта. Движението в момента е спряно. И в двете посоки не се движат автомобили. Ситуацията в района е спокойна. Няма проблем с движението на градския транспорт, почистени са и падналите дървета. 

Реклама
Реклама
Реклама