Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8784225 www.bgdnes.bg

Джок Полфрийман бере череши

Освободеният австралиец събра пари за кремация на затворничка

Джок Полфрийман се посвещава на различни доброволчески кампании, докато чака разрешение да се прибере в родината си. В последните дни се занимава основно с неразбориите, появили се след смъртта на венецуелка, починала в наш затвор. Самотната майка Мария Роса е заловена с кокаин, но онкологично заболяване бързо я довършва. Налага се кремация и сега Джок и близките търсят начин прахът на жената да бъде транспортиран до родината.
Докато се решават бюрократични и финансови спънки, появили се след смъртта на Мария Роса Денис Веласкес, Полфрийман се отзова и на нуждата за подкрепа на родна фермерка, занимаваща се с овощарство. Заради COVID-19 имало опасност реколтата й от череши и вишни да остане необрана. Помагат й обаче десетки доброволци, сред които и австралиецът. Предсрочно освободеният Полфрийман обаче скромно отхвърля интереса към личността му.
"Не се чувствам като публична личност. Не е толкова важно, че съм помогнал на една фермерка да обере вишнапа", казва той. Подробно обаче разказва за случая с Мария Роса.
Венецуелката има три деца - тийнейджъри. Жената е самотна майка и преди три години, за да получи пари за изхранването на хлапетата, се съгласява да прекара кокаин от Бразилия през България към Западна Европа. У нас е заловена и осъдена и е пратена в женския затвор в Сливен. Бързо развива онкологично заболяване, диагностицирана е, когато болките й стават нетърпими. Преди дни ракът побеждава организма на младата жена и тя умира. Майката на Мария Роса Кармен Еладия Веласкес, която се грижи за внучетата си, не може да поеме разходите по кремацията и транспортирането на праха на дъщеря й до родината. Основаното от Полфрийман "Българско затворническо сдружение" обяви дарителска акция за събиране на необходимите 720 лева за кремацията на Мария Роса. Само за 5 часа сумата е събрана и Полфрийман отчете парите като вече платени на погребалната агенция. Самата кремация ще е тази седмица.


Майката на Мария Роса настоявала австралиецът да прочете нещо или да говори на церемонията. Той се опитал да обясни, че не знае испански и е редно в памет на Мария Роса да говори човек, който владее матерния й език. За Джок и приятелите му сега е наред да се справят с предизвикателството как да транспортират урната до венецуелската столица Каракас. Според първоначалния план трябвало да бъде пренесена от позната на Мария Роса, която също е лежала в затвора. Жената обаче е притеснена дали изобщо ще й бъде разрешено да превозва в самолет прах. В момента се проверяват именно тези разпоредби. При запитванията до авиокомпаниите станало ясно, че в момента няма полети до Каракас и сега се търсят алтернативни начини за пренасяне на урната на Мария Роса до родината й.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама