Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8784592 www.bgdnes.bg

Мостът в Бургас – любов и смърт

Няколко пъти е ремонтиран 

Полиция пази за скокове от 80-годишното съоръжение 

Като се метнах от третия етаж в морето и се забих толкова дълбоко, че си помислих там под водата - пич, ти вече няма да можеш да изплуваш! Това разказва софийски младеж, който решава да впечатли новата си любима от кв. "Меден рудник" с геройски скок от моста на централния плаж в Бургас. 280-метровият мост е символът на града, но и място, където често загиват хора.
Красивото съоръжение носи смесени чувства на местните жители, тъй като е едно от най-приятните пространства за разходки, но и любимо място на самоубийците.
В началото на миналия месец две деца загинаха само за ден, а през следващите седмици последваха няколко опита за доброволен край на живота.
Но да се върнем назад във времето, когато са поставени основите. Мостът е изграден през 1936 г. до новите тогава общински морски бани. Той е бил с метална конструкция и дървен гредоред на платформата. Специално каменно стълбище свързало моста с морското казино и панорамната алея на парка. През 80-те години на миналия век старият дървен мост е заменен от масивен мост – кей, който днес е любимо място за разходки на бургазлии и гости на града.
От моста всяка година на 6 януари се извършва тържествен молебен за християнския празник Богоявление. По традиция владиката хвърля в морето кръста, за който се състезават смели плувци. На Никулден (6 декември) моряци хвърлят от моста в морето венци в памет на загиналите моряци и рибари.
През 2012 г. съоръжението беше затворено повече от година за ремонт. Мостът беше силно ръждясал и стана опасен за хората, които минават по него. Той беше укрепен, а осветлението подменено, за да създава впечатлението, че изглежда като самолетна писта през нощта. Бяха поставени пейки, а от кея могат да се наблюдават прелитащите птици по маршрута Виа понтика. От 22-метровата наблюдателница се разкрива невероятна гледка към мистичния остров Света Анастасия.
Бургазлии толкова харесват моста, че през 2009 година го избраха за символ на града си. "Да отидеш в Бургас и да не видиш моста е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата" е любима местна реплика.
Но най-обичаното място в южното населено място край Черно море се превърна в кошмар. И докато Аспаруховият мост се превърна в притегателно място за самоубийци във Варна, то такова неусетно стана съоръжението в Бургас. За съжаление, през годините загинаха не само хора, които посягат на живота си, но и такива, които стават жертви на нелепи инциденти.
На 7 юни т.г. две деца, на 13 и 17 години, се удавиха в морето. По-голямото дете загива, след като се хваща на бас за 20 лева с връстник, че може да скочи от моста. Според водни спасители мъртвото вълнение е една от основните причини за трагичните инциденти. Скоковете във водата са много популярни сред младежите, като някои от тях дори не могат да плуват.
Затова се наложи да има патрул на полицията, който постоянно да охранява моста. Но въпреки мерките новите опити не закъсняха.
На 18 юни т.г. 70-годишен мъж опита да се самоубие със скок от моста, но по чудо беше спасен от патрула, който обхожда района. Пенсионерът се разхождал спокойно, когато изневиделица полита. "Нашият човек хвърля пояса и скача с него. Доста усилия е положил, докато го извади. Но веднага другият служител, защото имаме двама човека там, се е притичал на помощ и го изваждат от водата", каза директорът на Общинска полиция Веселин Василев.
Неуспешен опит за скок направи и млад руснак в първия ден на този месец. Почерпеният чужденец, който е постоянно пребиваващ у нас, си съблича дрехите, качва се на втория етаж на моста и се опитва да прескочи оградата. Полицаите забелязват неадекватните му действия и веднага го свалят. Но тревогите, че на мястото може да има още самоубийства, остават.

Спор за името мостик 

Мост или мостик - това е големият въпрос, който от десетилетия мъчи бургазлии. Местните хора не могат да стигнат до едно мнение как да наричат символа на града си.
Причината е, че нито едно от двете определения не описва точно съоръжението навътре в Черно море. Мостът е конструкция, изградена с цел безопасното преминаване на пешеходци, моторни превозни средства или влакове над физически препятствия като проход, долина, път, жп линии, река, залив или друг воден басейн. Тук проблемът е, че свършва в нищото и не достига друго парче земя.
Наричан е още и мостика, но това е съвсем друг термин. Мостиците имат предназначение на места за постове на управление, наблюдение или връзка, а също така и преходи от една надстройка към друга.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама