Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8787861 www.bgdnes.bg

Риба в центъра на София

Метрото под вода, няма ток с часове след потопа в столицата

Потоп, сравним с библейско наказание, заля столицата в понеделник вечерта.
Дъжд и градушка, придружени с ураганен вятър и светкавици, превърнаха юлската вечер в зловеща обстановка. Цели квартали останаха без електричество, дървета падаха и размазваха коли, а най-страшно беше в подлезите на метрото, където се образуваха езера и преминаването стана невъзможно.


Между 50 и 60 литра на квадратен метър дъжд са паднали по време на бурята, обобщиха метеоролози.
"За кратко време се повишиха нивата на реките Перловска и Владайска, които излязоха от коритата си. За няколко часа водата се оттегли. В най-ниските места на София и подлезите наводненията бяха най-сериозни. Вчера се работи по отводняване на транспортния тунел на Лъвов мост, сутерени на болници и други.

Реклама

Метрото продължава да се движи, като движението му не беше спирано и през нощта. Сутринта бяха почистени 4-те метростанции, които бяха наводнени заради влизане на вода през входовете. Част от асансьорите и ескалаторите в метрото са спрени временно, за да се направи преглед на съоръженията за безопасната им експлоатация", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.
В няколко столични квартала ток нямаше в продължение на часове и хиляди хора стояха на тъмно, тъй като аварията беше отстранена едва след полунощ.


Граждани разказаха как изневиделица се е появила приливна вълна, която е отнесла леките коли като играчки. Някои хора бяха неприятно изненадани вчера сутринта, когато откриха колите си премазани от паднали дървета.
"България Днес" забеляза, че се появи и риба в центъра на столицата. Тя вероятно се е появила на тротоара заради прелелите реки.


Точно преди 6 години на днешната дата София преживя едно от най-големите природни бедствия. Градушка с големината на орех потроши половината автопарк в града, загина и човек. По данни на застрахователите са изплатени 100 млн. лева за щети от градушката.

Швеция се спаси от наводненията

В шведския град Малмьо имат находчива система. На всеки 20 метра на улиците са поставени дъждовни вани, които имат три отделения.
В първото отделение попада водата от пътя, това е най-мръсната вода. Чрез решетката се филтрират най-големите боклуци като листа, пясъкът също остава на дъното на резервоара. Вече пречистената вода попада в по-голямата зона с растения. В случай че се препълни, има отделение с обикновена решетка, откъдето излишната вода попада в градската канализация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама