Симеон Василев, активист и основател на фондация GLAS: "София Прайд" променя нагласите на българите

Приятел
Автор: България Днес

Симеон Василев, активист и основател на фондация GLAS:  "София Прайд" променя нагласите на българите

От години ние имаме едни и същи гротескни известни гей мъже, които само налагат грешен стереотип 

КОЙ Е ТОЙ

Симеон Василев е активист за правата на ЛГБТИ хората и PR експерт. Роден e през 1983 г. в Луковит. Завършва специалност "Връзки с обществеността" в Софийският университет "Св. Климент Охридски". Работи като главен редактор в няколко списания и като PR. От 2010 г. е мениджър на проекти във фондация и галерия "Кредо Бонум". През 2014 г. основава фондация GLAS. Целта й е да спомогне за повече обществено разбиране и приемане на ЛГБТИ хората. GLAS е част от организационния комитет на "София Прайд", най-голямото шествие в подкрепа на човешките права у нас. От 2006 г. има партньор.

Виктория СТОЯНОВА

- Г-н Василев, в началото на годината изразихме възможността на тазгодишния прайд да се съберат над 10 000 души. "София прайд" не се състоя, както много други по света, но го направихте онлайн. Имало ли е възможност прайдът да се проведе на по-късен етап от 2020 г? Има ли такава идея?
- Тазгодишното виртуално издание на "София Прайд" всъщност събра много над 10 000 души, даже няколко пъти повече са гледанията на специалния концерт, който се излъчи на 13 юни с участието на едни от най-обичаните български звезди. Концертът остава достъпен онлайн в социалните мрежи. Следим епидемиологичната обстановка и при възможност бихме направили общностно събитие през есента, но в по-малък формат от обичайния за прайд през последните години с голяма сцена, музиканти, изложители и др.
- Как премина онлайн събитието, имаше ли проблеми при излъчването заради недоброжелатели?
- Дори недоброжелателите, влезли с идеята на коментират негативно, бяха впечатлени от онлайн концерта и останаха да го изгледат (смее се). Дори не ни се е наложи да модерираме обидни коментари. От друга страна, живото излъчване във фейсбук позволи на хората да усетят, че са заедно като общност, дори разделени физически.
- С какви емоции останахте от цялото събитие?
- Вълната от положителни коментари и споделените емоции. Невероятно е да гледаш всичките реакции със сърца във фейсбук които летят по екрана ти. Дължа и голяма благодарност на екипа на фондация GLAS, която ръководя, на организационния комитет на прайда и специално на двама души - Мила Роберт и режисьора Жоро Пеев, с които заедно създадохме Sofia Pride Live. По тяхна идея всъщност концертът беше под формата на караоке, за да могат всички зрителите да пеят и участват с изпълнителите.
- Според Агенцията на Европейския съюз за основни права България е държавата с най-ниска толерантност към ЛГТБ общността. След 12 поредни прайда променил ли си е манталитетът на българина? Станал ли е по-възприемчив към хората с различни сексуална ориентация?
- Да, Прайдът успя да промени нагласите и хилядите хора, шестващи по улиците на София, го доказват. Има грешно възприятие у нас в това, че прайдът е парад, шествие за налагане на хомосексуалността.
Но прайдът винаги е бил протест срещу неравенството, срещу липсата на права като това да мога да видя болния си партньор в болница или да го наследя, правото да осиновя децата на партньора ми, ако нещо се случи с него, и много други. Просто нашият протест е по-цветен и много по-весел от обичайните, но исканията му са също толкова важни. Знаете ли например, че сексуалната ориентация продължава да отсъства от Наказателния кодекс като защитен признак при извършване на престъпление, както са расата, полът, религията?
Промяната на възгледите на една общност, на един народ е много дълъг процес, а и иска ум, замисляне, солидарност, чувство към страданието на другия. Понякога ми се струва, че тези черти изчезват от българската народопсихология, залети от това неизчерпаемо наше нещастие като народ. И това прави промяната толкова дълга. Тук липсва и нещо друго, което се случва в останалите страни. Много малко гей хора се разкриват публично. От години ние имаме едни и същи гротескни известни гей мъже, които само налагат грешен стереотип. А не виждаме публично разкриване на други музиканти, актьори, публични личности, ако щете лекари и военни. Във всички сфери на живота има лесбийски, бисексуални, транс и гей хора, но докато те не започнат да бъдат открити, обществото няма да се промени. А личният пример, личната история, това да познавам гей съседа си и да знаеш, че е човек като всички останали, това, но и още много други са условията България да излезе от дъното на тази класация за ЕС. Не спираме да говорим и за липсата на политическа ангажираност с темата за човешките права. Българските политици 13 години по-късно се боят да излязат пред хилядното множество на прайда. А "София Прайд" стартира с едва едни 60-70 души. Миналата година бяхме близо 7000. Промяната се случи, но без политическа смелост исканията на прайда ще останат глухи.
- Самият вие сте с партньора си от 14 г. Лесно ли се живее в страната ни от гледна точка на хомосексуална двойка?
- Живеем лесно до момента, в който бихме се прегърнали и целунали на улицата. Тогава трудностите, погледите започват. Да изразяват любовта си свободно у нас имат право само хетеросексуалните. А после някой от тях се оплакват защо няма парад на хетеросексуалните?! Е, има и такъв. Шествието за подкрепата на "традиционното семейство" се случва от няколко години. Но ако питате мен, е само повод за жените да облекат отново булчинските си рокли (смее се). Разбирам и техните страхове, но трябва да си дадат сметка, че това е битка, в която може да има и двама победители. Ние можем да имаме равни, достойни права, а те, както и сега, нямат заплаха от предаваща се по въздуха хомосексуалност, която да превърне децата им в гей. Ние се раждаме такива. Както родителите ми са се родили хетеросексуални, а после са създали мен, хомосексуален син, с хетеросексуален брат например.
- Имате ли брак? И ако да, къде и как успяхте да го направите?
- Не, както знаете, гей браковете в България не са разрешени от Конституцията. Преди две години сключихме церемония с Димитър в Амстердам, но тя няма законови последици дори в Холандия. Беше по-скоро възможност да отпразнуваме 12 години заедно и да покажем, че искаме да имаме това право един ден и в България. Не искам да бягам от страната си, за да търся нормално отношение от друга държавата. Но това в много случаи е причината стотици хиляди млади хора да напускат пределите на страната, подложени на ежедневна дискриминация и липса на защита.
- Някога обмисляли ли сте да не живеете в България заради по-сложните схващания на българина към ЛГБТ обществото и невъзприемственост?
- Много лесно би било да напуснем страната, десетки наши приятели го направиха вече. Но нашата битка е тук. И има още какво да направим, за да подобрим живота на другите ЛГБТИ хора у нас.
- Какви са плюсовете и минусите да живеете с партньор от същия пол? Карате ли се за типичните битовизми за дистанционното и тоалетната чинии?
- О, най-големият плюс е, че можем да си разменяме дрехите (смее се). Ние сме като всяко едно нормално семейство. Да, понякога се караме кой ще измие чиниите, но за дистанционното - не. Харесваме едни и същи сериали и поне тази битка не водим.

Вижте галерия със снимки на пълнолунието в няколко страни

Вижте галерия със снимки на пълнолунието в няколко страни

Месец август дойде с пълнолуние. Пълнолунието на 3 август е в знака на водолея. Вижте галерия с изключително красиви снимки на пълнолунието в Гърция, Кипър и

Галена на турне след Ковид

Галена на турне след Ковид

Галена Короната тръгва на турне! Голяма работа, че преди няколко седмици се зарази с Ковид баш по време на работа. Който го е страх от мечки, не ходи в гората! Галена е безстрашна и след като се излекува от китайския вирус, тръгва на морско турне през август - Созопол, Слънчев бряг, Бургас, Царево, Варна, Поморие

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев, чиито пиеси, окичени с Аскери и Икари, отдавна са в репертоара на елитни трупи из Европа, проби и в театралния афиш на Канада. В продължение на 22 вечери в Торонто играят "Тест" - 11 пъти на български език и още толкова на английски, похвали се самият той. Известният драматург е и режисьор на спектакъла

180 хил. евро за живота на осемгодишен

180 хил. евро за живота на осемгодишен

От 180 000 евро се нуждае семейството на осемгодишния Николай Цандев, който от две години се бори с тежката диагноза сарком на Юинг. Средствата са необходими за трансплантация на стволови клетки в клиника в гр. Любляна, Словения. Ники ще е сам донор на себе си, защото костният мозък е "чист". Ужасът за Николай и неговите близки започва през 2018 г

Най-четени

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Азис легна под ножа

Азис легна под ножа

Не остана нещо, което да не ми е оперирано, признава изпълнителят Азис легна за пореден път под ножа, видя "България Днес"! Ромският славей направи поредното подобрение по тялото си, като този път пипна и оформи ръцете си. За интервенцията се похвали самият певец. С помощта на гел от хиалуронова киселина Азис стегна и оголеми бицепсите си, които

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Най-коментирани

Вижте галерия със снимки на пълнолунието в няколко страни

Вижте галерия със снимки на пълнолунието в няколко страни

Месец август дойде с пълнолуние. Пълнолунието на 3 август е в знака на водолея. Вижте галерия с изключително красиви снимки на пълнолунието в Гърция, Кипър и

Джон Тери стана капитан

Джон Тери стана капитан

"Не съм прост моряк, аз съм капитан", пееше Ричи Валънс, без да е знаел, че това ще важи в бъдеще за помощник треньора на "Астън Вила" Джон Тери. След тежката битка за оцеляване в английския елит бившият капитан на "Челси" и "трите лъва" заведе съпругата си Тони на почивка край португалските брегове. Там релаксът е пълен

Галена на турне след Ковид

Галена на турне след Ковид

Галена Короната тръгва на турне! Голяма работа, че преди няколко седмици се зарази с Ковид баш по време на работа. Който го е страх от мечки, не ходи в гората! Галена е безстрашна и след като се излекува от китайския вирус, тръгва на морско турне през август - Созопол, Слънчев бряг, Бургас, Царево, Варна, Поморие

Върба кастри "Лудогорец"

Върба кастри "Лудогорец"

Треньорът на "Лудогорец" Павел Върба усеща жега под краката си след поражението от "Локомотив" (Пд) във финала за суперкупата с 0:1. С подобно представяне отборът трудно ще премине пресявките по пътя към групите на Шампионска лига или Лига Европа, каквато е целта, поставена от ръководството на клуба

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев с 22 премиери в Торонто

Елин Рахнев, чиито пиеси, окичени с Аскери и Икари, отдавна са в репертоара на елитни трупи из Европа, проби и в театралния афиш на Канада. В продължение на 22 вечери в Торонто играят "Тест" - 11 пъти на български език и още толкова на английски, похвали се самият той. Известният драматург е и режисьор на спектакъла

180 хил. евро за живота на осемгодишен

180 хил. евро за живота на осемгодишен

От 180 000 евро се нуждае семейството на осемгодишния Николай Цандев, който от две години се бори с тежката диагноза сарком на Юинг. Средствата са необходими за трансплантация на стволови клетки в клиника в гр. Любляна, Словения. Ники ще е сам донор на себе си, защото костният мозък е "чист". Ужасът за Николай и неговите близки започва през 2018 г

Наталия Симеонова се завръща

Наталия Симеонова се завръща

Наталия Симеонова се завръща за кратко към журналистиката. Тв водещата, която от години не е имала публични изяви, прие покана да направи интервю пред публика с жена от Благоевград, която е отдала живота си на грижата за деца, изоставени от своите родители. Проектът се води от жената на Светльо Иванов от Би Ти Ви - Вяра Деянова

Варди на яхта на аванта

Варди на яхта на аванта

На перфектна почивка се отдаде семейство Варди в августовските жеги. Голмайсторът на "Лестър" Джейми, съпругата му Ребека и децата се веселят на яхта в кристалните води край курорта Формантера. Най-хубавото е, че почивката им е изцяло безплатна, като се изключи, че са си платили пътните, твърди "Дейли Мирър"

Райна отглежда дупе и борче

Райна отглежда дупе и борче

Някои си отглеждат котки, други - домати, а трети - перфектни задни части. Райна е от третата група, тя е от хората, които полагат жестоки усилия, за да изглеждат добре отзад. Пилето на попфолка разкри какво прави за перфектно дупе - много упражнения! То не са клекове с щанга, навеждания с тежести, изтласкване на дъмбели с крак, свиване в коляното

Софка: Не съм вадила ограничителна заповед!

Софка: Не съм вадила ограничителна заповед!

Маринова изригва срещу злите езици на клюкарите С Гринго сме си заедно, готвя му голям подарък, казва ромската перла  Софи Маринова категорично отрича слуховете, че била вадила ограничителна заповед срещу Гринго! "Няма такова нещо, заедно сме си!", отсече ромската перла. Зли и зле информирани езици гръмнаха през уикенда

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Адел - по-слаба от всякога и с нова прическа

Благодаря ти, кралице, че винаги ни караш да се чувстваме толкова обичани чрез своето изкуство. Това написа Адел под снимка в инстаграм, на която възхвалява колежката си Бионсе и новия й албум Black is King. На снимката Адел е без грим и е облечена с блуза в цветовете на тоалет на Бионсе.  На снимката се вижда

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Шон Пен се ожени тайно за австралийска актриса

Американският актьор Шон Пен (58 г.) се ожени тайно за австралийската актриса Лейла Джордж (28 г.) , съобщи електронното издание Контактмюзик, цитирано от БТА. Новината съобщи в Инстаграм Ирена Медавой, съпруга на продуцента Майк Медавой. "Така щастливи сме, че Лейла Джордж и Шон Пен се ожениха. Обичаме ви

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството