Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8793050 www.bgdnes.bg

Шпионски скандал вкара прокурори в президентството

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес".

Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск, подписани от съдии от две съдилища – специализираното и военното. Те дават право на разследващите да обискират два кабинета. Единият е на Милушев, а другият - на президентския секретар Пламен Узунов.
Малко по-късно случаят бе коментиран от главния прокурор Иван Гешев. По думите му до обиските при Илия Милушев се стига, след като той доброволно предава намерени в неговата каса документи с класифицирана информация. Затова и подчинените на Гешев "поискали да установят какво още има в сейфа". Самият съветник предава книжата с тайните, след като на няколко пъти е разпитван от прокурори във връзка с течащо разследване, допълни Гешев. По неофициална информация интересът на прокурорите към Милушев е заради разплитане на действаща нелегална шпионска мрежа. Твърди се, че документите ,предадени от съветника, са с произход Държавна агенция "Разузнаване". Разследващи подозират, че книжата са изнасяни от там напук на правилата и предавани на Милушев. Подозренията са, че по същата схема служители на разузнаването са предавали тайни документи и на чужди служби. Според материал на информационна агенция вече са арестувани и служители на разузнаването заради аферата.

Реклама


За момента от прокуратурата отказват да обявят официално повече факти по случая. Стана ясно, че освен Млушев има още няколко арестувани бивши и настоящи служители на разузаването.
Анонимна информация за течащото разследване и дори повдигнато обвинение срещу Милушев се появява от седмици в различни сайтове. В атаките срещу президентския съветник се включи и бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Наред с други твърдения Тодоров обяви, че Милушев е арестуван през 2011 г. заради купуване на гласове като кандидат-кмет на столичния район "Младост".
Твърденията на бившия депутат накараха президентския съветник да изригне във фейсбук.
"Във връзка с гнусната помия, която се излива по мен, считам за необходимо да кажа, че никой никога не ми е повдигал обвинение. Вярно е, че веднъж бях задържан не ЗА, а ВЪВ ВРЪЗКА (което е различно) с купуване на гласове", написа Милушев.


Междувременно в казуса се включи и ДАНС. От агенцията обявиха, че са отнели достъпа до класифицирана информация на президентски съветник, чиито инициали съвпадат с тези на Илия Милушев.
Отказ да получи от ДАНС разрешение за достъп до материали с гриф "Строго секретно" получи и Пламен Узунов - секретар по правните въпроси и антикорупцията на Румен Радев.
От ДАНС обявиха, че за Милушев и Узунов са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.
С Пламен Узунов е свързана и другата сюжетна линия на прокуратурата в президентството. От няколко седмици той и бизнесменът Пламен Бобоков са част от разследване за търговия с влияние. Прокурори публикуваха и техни чатове, в които се обсъжда назначаването на посланици. От друг разговор се разбира, че Узунов предава на Бобоков присъда във връзка с отвлечения либийски танкер "Бадр", преди тя да бъде обявена официално от Върховния административен съд.


След множество разпити на Бобоков и Узунов в качеството им на свидетели нещата рязко ескалираха. Пламен Бобоков бе арестуван за 24 часа по делото за търговия с влияние. На топло бе прибран и президентският секретар Пламен Узунов. Според "24 часа" той е задържан край Пловдив и моментално изпатен под конвой към София. Целта на мероприятието е да присъства лично при обиска в своя кабинет в президентството. Очаква се след това прокурорите да решат дали Узунов и Бобоков да бъдат официално обвинени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама