Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8794000 www.bgdnes.bg

Улица и пощенска марка със Стоянка

На 100-годишнината на актрисата

100-годишнината на голямата актриса Стоянка Мутафова ще бъде увековечена и с пощенска марка с нейния лик. Това научи "България Днес" от мениджъра на кралицата на комедията - Евгени Боянов.
"След като БНБ ще емитира медна монета, посветена на Стоянка Мутафова, което ще се случи през 2022 година за рождението й, двамата с дъщеря й Мария Грубешлиева можем да потвърдим, че ще има и пощенска марка с лика на Мутафова", сподели пред вестника мениджърът на покойната актрисата Евгени Боянов.
Това няма да са единствените инициативи по случай рождението на Госпожа Стихийно бедствие.
"До 2 февруари, 2022 г. се надявам да бъде преименувана и улицата "Люботрън", на която живя и твори великата ни актриса. Вече действам в тази посока. Заедно с дъщерята на Стоянка смятаме, че никой от колегите на Мутафова няма да има нищо против тази смяна, тъй като комик номер 1 у нас Георги Калоянчев, който също е живял в блока, вече има улица на името си в родния му град - Бургас, а Стоянка е родом от София", уточни Евгени Боянов.


Човекът, който до последно бе до голямата актриса, освен че работи по всички проекти по увековечаването на името й, се зае и да направи от градинката пред дома на великите артисти миниградинка, която има формата на сцена. "Мястото е перфектно и съвсем скоро ще заприлича на красива градина", сподели Боянов.
Той изрази благодарност и към кметицата Йорданка Фандъкова, която споделила желание да помага във всички инициативи името на Стоянка Мутафова да не бъде забравено.
Само след дни на кооперацията, в която живяха тримата големи на ул. "Люботрън", ще се открие паметна плоча с техните имена. Проектът е на арх. Огнян Кръстев.
"Освен всичко вече на пазара е и обновеното издание на книгата на Мария Грубешлиева - "Добър вечер, столетие мое", за Стоянка Мутафова", допълни Боянов.


Биографичната книга на комедийната ни прима, която излезе през 2017-а, вече се предлага с допълнителни страници, в които авторката - дъщерята на Мутафова, слага неразказаните истории на най-големите имена от естрадата с непрежалимата й майка. Както вече "България Днес" писа, пред авторката Лили Иванова споделя, че винаги ще помни началото на кариерата си, когато е пътувала със Стояна и Парцалев, а Мутафова често й правила забележки да си слага високи токчета на сцената. Именно от нея Иванова се е научила да носи елегантни обувки и до ден днешен. Освен Лили своите истории ще разкажат Йорданка Христова, Кичка Бодурова и много други.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама