Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8804276 www.bgdnes.bg

Българин се крие с 4400 часовника

Камери заснемат наглия крадец

Натоварва палетата от склада посред бял ден

Фрапираща кражба е извършена в Кралство Нидерландия. От склад на транспортна фирма са изчезнали чисто нови 4400 часовника, както си били пакетирани в палета. Стойността им е за над половин милион евро, а наглият апаш е млад българин.
Разследването започва още през втората половина на май. В транспортна компания, чийто логистичен център е разположен близо до амстердамското летище Схипхол, започнала суетня, тъй като трябвало да бъдат изпратени до получателя 6 палета със смарт часовници Аpple. Партидата от 4400 бройки била получена, но в голямото хале складовите работници не успявали да намерят палетата. Стигнало се дотам да върнат записи от охранителните камери, за да разберат къде са стоварени часовниците при доставката им. Това станало ясно, но мястото им било вече празно. При продължилите прегледи се оказало и защо ги няма. На 16 май в логистичния център влязло бяло камионче Iveco. Шофьорът, облечен с черен анцуг, слязъл от буса, сложил задължителната светлоотразителна жилетка, взел палетна количка и отишъл директно към часовниците. Съвсем бавно и невъзмутимо започнал да товари палетата едно след друго в камиона. На никого от десетките служители не му направило впечатление действията на колегата им, когото смятали за шофьор като тях. Когато и шестте палета заели местата си в каросерията, мъжът запалил буса, от камерата на портала се виждало, че предал изискуемите документи, след което заминал в неизвестна посока.


В транспортната компания установили, че става въпрос за невероятно нагла кражба, и подали сигнал в Кралското полицейско управление. По случая започнало разследване. Първото, което криминалистите установили, е, че документите, които шофьорът е представил, са фалшиви. Самият той явно имал фалшива самоличност. Разследващите подозирали, че който и да е наглецът, той е получил информация от служители на фирмата, и започнали масови разпити в компанията. Първо бил задържан един работник, а миналата седмица още един мъж на 62 години от градчето Етен-Льор край Бреда. И двамата отричат да имат каквото и да е общо с изчезването на часовниците, но според разследващите те са замесени в случая. Паралелно, но само с относителен успех върви издирването на шофьора, извършил кражбата на часовниците. Ченгетата тръгнали по следите на камиона и установили, че той е нает. Впоследствие обаче регистрационните му номера били сменени.
Наложи се пресцентъра на Кралското полицейско управление да разпространи снимки от охранителните камери, на които се вижда лицето на шофьора. В крайна сметка получили информация, че това е 37-годишен българин. За момента това е потвърдено, но тъй като мъжът и часовниците продължават да са в пълна неизвестност и съответно вината му не е доказана, все още името му не се посочва. Криминалистите обаче обявиха телефонни линии, на които всеки, който знае къде е българинът или изобщо има някаква информация по случая, може да се обади при гарантирана анонимност. Дори и това за момента не дава резултат и полицията обяви, че вероятно ще се наложи да се иска съдействие и от Националното разузнаване на Нидерландия.

Отмъкват единични, но скъпи
Подобна кражба на хиляди часовници не е била правена по света в новата история. Цената на един-единствен изчезнал обаче надвиши щетата на отмъкнатите край Амстердам. Наскоро японец, който излезе от хотел в Париж да си купи цигари, се раздели с ръчен швейцарски часовник за $840 000, след като крадец го отмъкна от китката му.
Преди това имаше друг случай с изчезване на скъпи часовници. На церемония за връчване на наградите на най-добрите футболисти в света изчезнаха шест, които било предвидено да се връчат на призьорите. Щетата бе за 92 000 евро, а ФИФА подаде жалба в полицията.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама