Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8814671 www.bgdnes.bg

Най-успешният ни влогър Слави Панайотов - The Clashers: Вирусът увеличи гледаемостта на клипове

С влогърство може да се живее в България

КОЙ Е ТОЙ
Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм. Работи няколко години в сферата си, а след това стартира собствени бизнес проекти. През 2016 г. се заражда и неговото хоби - да прави видеа в най-голямата платформа в света за видеосъдържание YouТube. Има над 800 000 последователи, които следят известните му топ класации. Има две книги "Топ мистериите на България" и "Топ мистериите в света". Лесно ли се развива влогърството у нас и може ли да се живее от тази нова и модерна професия четете в следващите редове.

- Г-н Панайотов, от няколко години се занимавате с влогърство (професия, чиято характеристика е документиране на част от живота публично чрез видеоклипове, разпространяващи се в платформи като YouТube и Vbox - б.а). Защо се насочвате точно към това занимание?
- Занимавам се от 2016 и никога не съм предполагал, че ще правя нещо подобно. Направих няколко видеа, хареса ми и продължих да го правя. Няма конкретно събитие или човек, който да ме насочи към тази сфера. Всичко започна с една мобилна игра (Clash of Clans), на която бях станал доста добър и исках да показвам в YouTube тактики, стратегии и т.н. Така качих и първото си видео.
- Вие сте най-разпознаваемият и популярен влогър у нас. Какво ви коства това? Колко време ви отнема направата на едно видео?
- Много зависи от самото видео. Аз съм малко перфекционист и всеки клип отнема различно време. От сценария, през заснемането и обработката може да отнеме около 4-5 дни. Видеата с игрите ми отнемат по-малко - около 4-5 часа.
- Как решавате каква да е тематиката?
- Черпя вдъхновение главно от коментиращите в канала. Харесвам си тема, доразвивам я и й предавам моя нюанс. Иначе от книги, списания и филми също съм си харесвал теми.
- От какво се интересуват българите?
- Най-интересното нещо, което наблюдавам до момента, е, че българинът не се интересува от теми, свързани с България. Едно от най-слабите ми видеа откъм гледаемост е Топ 10 български открития. Тема, която си мислих, че ще е много полезна и интересна за младите.
- Много от видеата ви имат близо милион гледания, което навежда на мисълта, че това занимание е печелившо. По колко изкарвате? Стига ли ви, за да живеете добре?
- В последната година нещата се стабилизираха и на това ниво, на което съм аз, може да се живее с хонорара, които дава YouTube на база брой гледания. Когато започвах, изкарвах по 10 цента на видео.
- Имате и 2 книги. Какво ви накара да ги напишете?
- Всичко започна с "Мистериите на България" - тема, която смятах да развия като видеа. Тогава нямах възможност да пътувам до всички локации и да ги заснема и реших, че ще си пиша сценарии за всяко едно от местата, което посетя. После се роди идеята да ги обединя в книга, защото България е прекалено малка тема, за да се сложи в една серия от видеа. А и тогава нямах техниката, с която да заснема това, което искам.
- Много от видеата ви се занимават с мистерии, интересни неразкрити факти. Кое като мистерия най-много вълнува нашенците?
- Доста теми всъщност вълнуват хората, например предишни цивилизации, Египет, необясними случаи и други.
- Коя мистична история е развълнувала най-много вас?
- Любима тема ми е Египет и се радвах, че миналата година имах възможността да се докосна до Великите пирамиди в Гиза.
- Спъва ли коронавирусът влогърството?
- Когато извънредното положение влезе в сила, наблюдавахме лек ръст в гледанията, но сега, когато падна, всеки е навън и при моя канал гледанията паднаха леко. Сигурен съм обаче, че всичко ще се нормализира.
- Имало ли е възможност да се занимавате с нещо друго, а не с влогърство?
- Да, по образование съм в сферата на хотелиерството и туризма и съм се занимавал дълго време с това. Може би ако не беше YouTube, щях да продължа да работя по един или друг начин в този сектор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама