Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8826073 www.bgdnes.bg

За първи път! Жеков и Камбуров в двойно интервю

Кой е най-добрият голмайстор в историята на българския футбол? Мненията по този въпрос са много и най-различни. Но когато фактите, или в случая головете, говорят, отговорът е Петър Жеков. Поне засега... Доскоро Жеката изглеждаше недостижим на върха със своите 253 гола в "А" група. Но сега по петите му е Мартин Камбуров. Марто изигра пореден силен сезон и вече има 235 попадения на сметката си. Нападателят на "Берое" печели и приза голмайстор №1 за сезон 2019/2020 със своите 18 гола. "България Днес" събра двамата най-резултатни играчи в родния футболен елит за уникално двойно интервю. Петър Жеков и Мартин Камбуров отговарят откровено на 9 еднакви въпроса. Защо точно 9? Защото това е номерът, запазен за големите голаджии.

Петър Жеков: Готов съм да се върна на терена

1. Помните ли първия си гол в А група?

- Няма как да го помня, беше много отдавна. С екипа на "Димитровград". На 17 години вече играех в "Б" група и още същия сезон влязохме в "А". Взеха ме директно от училище, бях 10-и клас. Дойдоха по време на час и питаха кой е Жеков? Аз вдигнах ръка и ми казаха да си събирам нещата и да тръгвам. Не съм сигурен дали бях навършил 18 години, когато вкарах първия гол в "А" група. В началото играех като център халф. Това Бекенбауер, дето го играеше след години, аз вече го бях играл.

Реклама

2. Кой е по-сладък - първият или последният?

- Не мога да кажа, защото не помня и последния. Мен ме отказаха от футбола още когато станах на 30 години.

3. Кой е най-красивият и кой най-любимият?

- Този срещу "Левски" от 45 метра вероятно е най-красивият. Вратар им беше Стайков Записът от него е заключен в Киноцентъра и не ми дават да го видя. Казаха ми, че когато умра, тогава ще го пуснат. Няма да забравя и гола в бенефиса на Лев Яшин. Пуснаха ме да играя 20 минути за световния отбор. Тогава Боби Чарлтън ми центрира от ъглов удар и аз вкарах с глава за 2:2.

4. Защо вкарвате най-много на "Левски"?

- "Левски" ми бяха абонати, много ми вървеше срещу тях. Почти всеки мач им вкарвах. Затова и много ме мразеха левскарите. Неслучайно така и не станах Футболист на годината.

5. Колко дузпи сте вкарали и колко сте изпуснали?

- Не съм вкарвал много от дузпи. Имам само една изпусната, и то точно срещу "Левски". Беше дъждовно време. Където са стъпвали преди мен, беше хлъзгаво. Не можах да я ритна както трябва, хлъзнах се и топката отиде в гредата. Беше мач за Купата, аз и Якимов изпуснахме. Накрая загубихме. В ЦСКА не ни даваха много дузпи, ние си вкарвахме от игра головете. В "Берое" също рядко биехме дузпи.

6. Вярващ ли сте, имахте ли ритуал преди мач?

- Не съм се кръстил или стъпвал първо с определен крак на терена. Нямаше такива неща. Единствено на масажа преди мач винаги минавах четвърти. Всеки си избираше реда. Доцент Запрянов отговаряше за това. Тогава имахме по един масажист, един доктор, помощник-треньор и старши треньор. Това беше екипът, не е както сега по 15 човека.

Реклама

7. Кой съотборник ви е дал най-много пасове, с кого най обичахте да играете?

- Всичките играеха за мен. Когато дойдох в ЦСКА, ми казаха - стоиш отпред и чакаш, ние ще ти я докараме топката. С Якимов, с Пенев, Цанев, с всички се разбирах.

8. Какво мислите за Мартин Камбуров?

- Високо и снажно момче, добър нападател. Вече наближава 40 години и все още е на ниво. Но играе с десет години повече от мен. И сега имат по 4 мача на сезон срещу другите отбори, докато ние бяхме с по два. Ако вземем коефициентите, ще има да играе до 100 години и пак няма да ме стигне. Разбрах, че е хванал короната и го държат вкъщи под карантина с гаджето. Пожелавам му бързо възстановяване. И баща ще става - нека са живи и здрави.

9. Кой от вас двамата ще стане голмайстор №1?

- Предполагам, че ще ме стигне. Но ще питам Гриша Ганчев, ако може да ме картотекира за другото първенство. Ще потренирам един месец и съм готов. Нали вече треньорите имат право на по пет смени. Ще влизам за по половин час, когато поведем с два-три гола. Да ми я докарат отпред няколко пъти и ще вкарам два гола, няма проблем.

Мартин Камбуров: Рекордът ме мотивира

1. Помните ли първия си гол в "А" група?

- Това е един мач, в който влязох като резерва срещу "Нефтохимик" през пролетта на 1999 г. Моят дебют в "А" група, тогава бях играч на "Ботев" (Пловдив). Мачът беше на осветление, а тогава много малко стадиони в България разполагаха с такава "екстра". Поведоха ни с 3:0, по това време "Ботев" беше клуб с много проблеми. Борехме се да останем в групата. Помня как треньорът Петър Зехтински ми каза да загрявам и да се приготвям да влизам в игра. Имах на разположение двайсетина минути и скоро дойде и моят момент. Получих една много хубава топка, насочих я в далечния ъгъл и вкарах страхотен гол. Загубихме с 3:1, но аз бях много щастлив от моето попадение.

2. Кой е по-сладък - първият или последният?

- Всеки от тях си има своята цена. Много е трудно да определя колко висока е тя за първия и последния гол. Попаденията винаги са плод на усилената работа и в тренировките и на терена. Това е моментът, в който трудът се отплаща, и затова тези мигове винаги са специални.

3. Кой е най-красивият и кой най-любимият ви гол?

- Вкарвал съм доста красиви голове, а колкото до това кой е ми е най-любим... В шампионския сезон с "Локомотив" (Пловдив) вкарах за победа при гостуване на "Черно море" в 95-ата минута и това беше много ценно попадение. Няма как да не отбележа и моя хеттрик на "Герена" с екипа на "Локомотив" (София) през 2009 г. Тогава спечелихме с 3:0.

4. Защо вкарвате най-много на "Левски"?

- За всеки футболист мачовете срещу българските грандове "Левски" и ЦСКА са по-специални. Срещу тях се играе с най-висока мотивация. Във вратата на "сините" съм вкарал много голове и това е нещо, с което се гордея. Няма как да е само спортен шанс, защото в случая става въпрос за повече от 20 попадения.

5. Колко дузпи сте вкарали и колко сте изпуснали?

- Вкарал съм 57 дузпи и съм изпуснал само четири. За щастие, не се е случвало да пропускам много решаващ наказателен удар. Изключение може би прави двубоят срещу "Арда" през есента, когато можех да изравня резултата от дузпа, но в крайна сметка загубихме с 0:1. С "Берое" не успях да вкарам дузпа на "Септември" през 2017 г., но тогава спечелихме гостуването си с 1:0. Спомням си и за един пропуск в "Локомотив" (Пд), но тогава бихме с 5:1 и дузпата нямаше значение.

6. Вярващ ли сте, имате ли ритуал преди мач?

- Християнин съм, както повечето хора в България. Кръстя се преди мач и стъпвам на терена първо с десния крак.

7. Кой съотборник ви е дал най-много пасове, с кого най обичате да играете?

- Играл съм с много добри футболисти и ме е страх да не пропусна някой от тях. Георги Илиев в "Локомотив" (Пловдив) ми даваше много добри подавания, Боби Цонев в "Берое". Със Зоран Балдовалиев в "Локо" (София) също се разбирах много добре. Благодарен съм на съотборниците ми във всички тимове, в които съм играл през годините.

8. Какво мислите за Петър Жеков?

- Към Петър Жеков изпитвам огромен респект. Вкарал е толкова много голове... Няма как постиженията на такъв играч да не се уважават и ценят. За мен той е мотиватор. Кара ме да давам най-доброто от себе си и да се опитвам да подобря постижението му. Дай боже, един ден младите футболисти да се вдъхновяват от това, което и аз съм успял да постигна на терена.

9. Кой от вас двамата ще стане голмайстор №1?

- Едно е сигурното - в момента №1 е Петър Жеков. А как ще се развият нещата през следващия сезон, тепърва ще стане ясно. Това зависи от много фактори, най-важното е да съм здрав. Надявам се да имам успех с отбора на ЦСКА 1948.

Реклама
Реклама
Реклама