Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8858653 www.bgdnes.bg

Завърналият се в "Левски" Орлин Старокин: Вярвам в ръководството

Орлин Старокин е единственото ново попълнение на "Левски" до този момент. Опитният футболист се завърна на "Герена" след шест години. Преди това той носи синия екип от 2011 до 2014 година. За това време универсалният играч записа 82 мача, в които отбеляза 5 гола. За последно носи екипа на кипърския "Еносис" (Паралимни).

- Орлине, как се чувствате отново в "Левски"?

- Прекрасно. Тренираме всеки ден. Всички даваме максимума от себе си. Много съм щастлив.
- Как се стигна до завръщането ви на "Герена"?
- Нещата се развиха бързо. Обади ми се Райко (б.а. - Райко Якимов - администратор на "Левски) по телефона и ми каза, че г-н Сираков иска да се видим в офиса на "Герена". Аз се отзовах на поканата. Разговорът ни продължи около 2-3 минути. Не е имало абсолютно никакви спорове или кой знае какви преговори. Така се стигна до моя подпис.
- Имаше ли някакво колебание във вас дали да приемете?
- Категорично не! Винаги съм искал да играя в "Левски". Да, в края на първия ми престой така се развиха нещата, че излезе предложение да замина за чужбина. Тогава търсех някаква промяна в моята кариера. След толкова години в доста отбори видях, че наистина моето място е в "Левски".
- Как ви се вижда обстановката в тима предвид настоящата ситуация?
- Атмосферата в отбора е добра. Тренираме усилено. Опитваме се да изпълняваме треньорските указания на г-н Тодоров. Нормално е във всеки един отбор да има финансови проблеми или напускащи и новопривлечени футболисти. Оптимист съм за бъдещето на "Левски". Вярвам в ръководството, в треньорския щаб и във всеки един футболист и мой съотборник в съблекалнята. Ние сме едно цяло. Трябва във всеки мач да показваме и даваме максимума от себе си. Мисля, че нещата ще се наредят. Въпросите за финансовите проблеми са към ръководството, а за тактика - към треньорите. Ние сме футболисти, изпълнители и трябва да си вършим работата на терена. Каквото зависи от нас, ще го направим.
- В съблекалнята сега има много млади момчета. След няколко дни с тях мислите ли, че са готови за сблъсъка с мъжкия футбол?
- Рано или късно те трябва да се сблъскат с него. Мисля, че са готови на 100%. Щом са в отбор като "Левски", трябва да са показали какво могат и че имат качества. Все пак всичко си зависи от тях. В момента им се отваря огромен шанс да заиграят в голям отбор. Всичко зависи изцяло от това какво ще покажат.
- Търсят ли вече съвети от вас като един от най-опитните?
- Не, аз не се чувствам по-опитен. Приемам се като равен на всеки в съблекалнята. Не се делим на стари и млади, на юноши и мъже. Ние сме един отбор. Трябва да си помагаме, да бъдем истински колектив. Това е ключът към успеха. Не може аз да съм по-напред от някои от младите или обратното. Въпросът е да намерим синхрон помежду си, да бъдем единни, защото целта ни е една - "Левски" да се стабилизира и да върви напред.
- Целият футбол се намира в изключително странна ситуация. Времето между двата сезона е много кратко. Ще ви стигне ли за изграждането на отбора?
- От опита, който имам през годините, времето никога не стига. Ако всеки направи равносметка за себе си и дава максимума в тренировъчния процес, ще можем да се подготвим на доста прилично ниво и да покажем най-доброто в предстоящия сезон. Да, почивката беше кратка, случиха се тези неща с пандемията, но е така не само за нас. Положението е такова за всички отбори по света. Видяхте, дори големите спортни форуми бяха отменени. Не трябва това да ни е оправдание дали сме подготвени, или не.
- Говорите ли си за някакви цели и доколко може да ги има в настоящата ситуация?
- Не е реално да говорим за цели. Виждате какви катаклизми се случват в световен мащаб и особено в "Левски" в последните месеци. Нереално е да си поставяме цели да гоним титла или Купа на България. Единствената ни цел е да вземем максималния брой точки и най-вече "Левски" да има облик с българи. Да се изгради основа и да се тръгне по правилния път.
- В предишното ни интервю по време на пандемията говорихме точно за това, че е време родните отбори да се обърнат към българските играчи.
- Винаги съм твърдял, че в България има талантливи момчета и добри футболисти. Просто им се даваше по-малко шанс през годините. Сега, след пандемията, наистина повечето ни клубове ще дадат повече шанс на български момчета. Надявам се това да е плюс като цяло за родния футбол и най-вече за националния отбор. Виждаме, че една Холандия има в представителния тим играчи, които са на по 19, 20, 21 години. Ние в България обичаме да казваме "млад и перспективен" до 25-26 години.
- Отново сте част от "Левски" на "Герена" след шест години. Предполагам, че сега са се върнали някои спомени от предишния престой. Кой беше най-хубавият и кой най-тежкият момент тогава?
- Най-тежкият момент беше, когато в рамките на 10 дни загубихме титлата и Купата на България. Най-хубавият е, когато стъпих за първи път на "Герена". Не казвам, че след това не съм имал хубави моменти. Просто това ми се е запазило в съзнанието.
- Това би учудило мнозина, защото сте юноша на вечния съперник - ЦСКА.
- Историята на футбола помни и в други първенства футболисти, които са били юноши на даден клуб, след това отиват в "кръвния враг". Мисля, че съм показал през тези три години в отбора и през периода, в който не съм бил нито на "Герена", нито в ЦСКА, че отборът на сърцето ми е "Левски". Винаги ме е грабвал "синият" отбор като успехи и публика. Винаги съм бил отворен към "Левски".
- Предвид ситуацията в клуба какви са очакванията ви за бъдещето му?
- Аз вярвам първо в ръководството, след това в треньорския щаб, вярвам и на моите съотборници. Всички заедно, работейки в една посока, е нормално "Левски" да има успехи. Естествено, не трябва да забравяме, че ни е нужна страшна подкрепа от феновете ни. Това ще е нашият 12-и играч. Без тях и разбирането им няма как да успеем. В момента всички работим с една кауза - да се стабилизира клубът и да върви. Да показваме добри игри и да побеждаваме, защото винаги в "Левски" всичко друго освен първото място е провал. Много провали претърпяхме през годините. Сега е моментът да видим с повече българи дали ще се справим по-добре.
- Феновете ще трябва да проявят търпение към отбора.
- Те са показали любовта им към клуба колко е голяма, дори безкрайна. Разумни хора са и ще влязат в положение на всеки, който се намира в нашата съблекалня, и най-вече на клуба. Естествено, че ще има разбиране, но не може да прекаляваме с него. Трябва да излизаме всеки мач за победа, да се раздаваме. Ако в дадения мач сме дали всичко и сме загубили, стискаме ръката на противника и продължаваме. Чакаме следващия двубой.
- В първите мачове ще сте без феновете заради мерките срещу коронавируса. Това как ще се отрази?
- Със сигурност ще ни липсват. На "Левски" публиката доста мачове е печелила. Когато не сме показвали нужното ниво в някои двубои, те са ги взимали от трибуните. Надявам се колкото се може по-бързо да се върне публиката. Това е плюс за футбола като цяло. Да се играе без публика е мъчение и за двата отбора на терена.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама