Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8861205 www.bgdnes.bg

САЩ: Русия лъже за коронавируса през три сайта

Три уебсайта на английски език използват руските разузнавателни служби, за да разпространяват дезинформация за новия коронавирус, твърдят пред АП официални американски представители. Те говорили анонимно и уточнили, че досега информацията била секретна, но степента на поверителност е снижена.

Двама руснаци на високи постове в руското разузнаване (ГРУ) са посочени като отговорни за дезинформационната кампания, предназначена да достигне американската и западната публика, казали източниците на АП. Около 150 антипандемични статии, възхваляващи Русия и оскверняващи САЩ, били пуснати през сайтовете InfoRos.ru, Infobrics.org и OneWorld.press от края на май до началото на юли.

Реклама

Починалите от COVID-19 в САЩ нараснаха почти с 1300 във вторник, което е най-високият денонощен ръст от май насам. Половината са в три от най-населените щати - Калифорния, Флорида и Тексас.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново защити употребата на хидроксихлорохин за предпазване от коронавирус, противоречейки на собствените си здравни съветници. Той каза, че лекарството срещу малария било отхвърлено като лечение на COVID-19 само защото той е препоръчал употребата му. Здравните регулатори предупреждават, че може да причини сърдечни проблеми. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама