Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8865229 www.bgdnes.bg

Марсоход излетя да търси живот на Червената планета

Ракета-носител изстреля към Червената планета марсохода "Пърсивиърънс" в 14,50 часа българско време от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, съобщиха световните агенции.

Стартът беше предаван пряко на сайта на НАСА.

Марсоходът е с размерите на автомобил - дълъг е три метра и широк 2,7 метра - и разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. 

Реклама

"Пърсивиърънс" има две основни цели - да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

Една от най-сложните маневри в пътешествието на "Пърсивиърънс", наричана от инженерите "седем минути терор", ще бъде спускането му през марсианската атмосфера, когато ще трябва да понесе екстремна топлина и скорост. Марсоходът ще трябва да разгъне комплект свръхзвукови парашути, преди да запали миниатюрни ракетни двигатели и да се спусне леко на повърхността.

"Пърсивиърънс" ще достави на Марс минихеликоптер, кръстен "Инджинюъти", който трябва да направи първия полет в атмосферата на Марс и да тества оборудване за бъдещи човешки мисии до Червената планета. 

Подобно на предшествениците си, "Пърсивиърънс" (Постоянство) получи името си след конкурс, организиран сред ученици. "Кръстник" на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, щата Вирджиния.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама