Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8866798 www.bgdnes.bg

Кмет спасява щъркели

Не се чувствам герой, това е човещина, каза Валентин Вигнев

Иво АНГЕЛОВ

Два щъркела спаси кметът на пазарджишкото градче Костандово.
Само за няколко месеца Валентин Вигнев (44 г.) се намесва геройски два пъти и птиците оцеляват, след като са изпаднали в затруднено положение.


"Преди време граждани ми сигнализираха, че до коритото на реката от 2-3 дни стои щъркел, който не може да отлети. Отидох на място, хванах го и го заведох в двора на личното ми стопанство. Там го гледах заедно с кокошките. Когато започна да се храни добре и позаякна, отлетя. Един ден видях, че просто го няма в двора", разказа пред "България Днес" Вигнев.

Реклама


Последният случай е от тази сряда, когато до общинския център Ракитово отново има бедстваща птица.


"Щъркелът обикаляше в кръг и видимо не можеше да се ориентира. Не можеше да отлети и във високи треви успях да го хвана. Тогава видях, че едното му крило е черно - вероятно е било обгорено от жица с високо напрежение", обясни кметът на Костандово.


След това предава пернатото на общинските служители, а впоследствие щъркелът е закаран в спасителния център за диви животни в Стара Загора.


"Не се чувствам герой, това е човещина. Не исках да се разчува за делата ми, но хората разказват. Когато 11-годишната ми дъщеря разбра, ми каза, че съм постъпил много благородно. Може би това е смисълът - да даваме добър пример на подрастващите, че трябва да си помагаме и да бъдем преди всичко човеци", допълни с оптимизъм Вигнев.


През зимата на 2018 г. Сафет Халид от силистренското село Зарица разчуства България, след като прибра в дома си щъркели с лед по крилата. Той спаси 6 от големите птици, а постъпката му беше последвана от десетки хора из цялата страна, които спасиха други бедстващи птици.

Реклама
Реклама
Реклама