Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8869543 www.bgdnes.bg

Пирова победа за обирджията Брано

Аверът на Президента и Саше спасява 10 хилядарки

Отменят му задържане за неявяване на дело, защото е бил закопчан за кражба на 400 бона в Плевен

Пирова победа в битката с Темида постигна известният крими герой Бранимир Стоянов-Брано, научи "България Днес". Магистратите отмениха постановеното му задържане, но само защото е в ареста по друго разследване, става ясно от определение на апелативния спецсъд.
Брано е подсъдим като част от престъпна група за извършване на обири със сочените за разбивачи Петър Стоянов-Президента, Александър Василев - Саше Кюстендилеца и др. Те се влачат от 6 години в спецсъда по дело за опоскани 10 офиса във Варна през 2007 г. Криминалистите са категорични, че поне 8 от обирите категорично са дело на Саше, Брано и компания. Те ползвали подправен ключ или огъвали врати с кози крак. Използвали специална техника, с която заглушавали сигнала на СОТ-а. Задигнати са хиляди левове и валута, телефони, лаптопи.
От крадците си изпатил и зам.-шефът на Генщаба на Българската армия вицеадмирал Петър Петров. От дома му на ул. "Райко Жинзифов" в морската столица изчезнали около 400 евро, златни накити, пистолет и вероятно служебни документи. Само за два дни апашите задигнали от три различни офиса 3000 евро, 300 лв. и 3 джиесема, 61 бона и фирмени документи от метална каса, а също и цяла каса с 29 000 лв. и 6 лаптопа. Общата сума на ударите във Варна разследващите изчисляват на близо половин милион лева. По време на процеса ужилените потърпевши разказват, че обирджиите прикривали следите си, като сипвали след себе си веро и мастика. Хитринката била, за да не ги хванат по миризмата.
Късметът изневерява на Брано в началото на юни. На 9-и той не се появява на поредното заседание. Заради липсата му магистратите му отнемат взетите 10 бона гаранция в полза на държавата и постановяват Стоянов да бъде задържан под стража веднага когато се появи. Оказва се, че той вече е зад решетките. Вкарват го там след бесен екшън - обир на 400 хиляди лева от фармацевтична компания, изпускане на половината плячка в гонка с ченгетата и бясно преследване от Плевен до София.
Всичко това става 8 дни по-рано - на 1 юни. Тогава Брано действа с авера си Христо Томов-Ицо. Двамата взимат 467 578 лв., но разпиляват 229 100 лв., след като се включила алармата. Апашите тръгват да бягат на подгонилите ги ченгета. След упорито преследване останалите 238 478 лв. са открити в колата им. Двамата бандити с дълги досиета имали много модерна система за прикриване на регистрационните номера на колата си. Устройството се задейства дистанционно вътре от автомобила. Намерени са и джаджи за прихващане и заглушаване на честоти, обясняват криминалисти. Те са следили крадците след получена информация за готвен обир.
Щом се разбира, че Брано е бил в килия и му е било невъзможно да се яви на делото, апелативният спецсъд отменя решението да се конфискува паричната му гаранция и да бъде задържан. Този шанс няма Саше Кюстендилеца. Магистратите го оставят на топло въпреки оправданията му, че е закъсал със здравето и вдигнал температура в Испания и не е могъл да се прибере навреме заради мерките срещу коронавируса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама