Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8872797 www.bgdnes.bg

Ето я най-дългата краставица

Казанлъшка баба отглежда 56-сантиметровия зеленчук 

Рекордната 56-сантиметрова краставица отгледа баба в Казанлък.
Дългият зеленчук е от новата реколта и събра любопитните погледи на съседките на възрастната жена.
Тайната на огромния размер е, че всеки ден е поливана обилно, като стопанката се кръсти, че не е използвала торове и краставицата е пораснала до повече от половин метър благодарение на добрите семена. Зеленчукът е толкова голям, че котки са лягали под образуваната под него сянка, за да се крият от жаркото юлско слънце.
"Тази година има болест по доматите и не се развиват добре, но при краставиците положението е отлично. Затова и не е изненадващо, че има толкова едри екземпляри", коментират експерти.
Казанлъшката баба се хвали, че в градината си има още краставици, които продължават да растат, и няма да е изненада, ако надминат рекордьорката. А дългата краставица вече е направена на салата, така че от нея е останала единствено снимката.
Българският рекордьор е далеч от световния първенец, който беше откъснат преди две години. Тогава стана ясно, че фермерът Рагбир Сингх Сангър е отгледал краставица с дължина от 129,54 сантиметра. Това е най-дългата краставица в историята, регистрирана в Книгата на рекордите "Гинес".

Година по-рано мъжът отгледал краставица с дължина 99 сантиметра и се заканил, че някой ден ще подобри постижението си. Разкрива и тайната за рекорда - всяка сутрин четял молитва до лехата с краставици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама