Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8873556 www.bgdnes.bg

Али Реза е легенда на "Лудогорец"

В Разград си имат двойник от "Листопад", наричат го Ходжата


Али Реза се тревожи, вдига кръвното, става му лошо и за да се успокои, трябва да отиде да пие кафе край Босфора. Така е в сериала "Листопад" - всъщност какво друго се случва, само избраните знаят.
В Разград си имат свой двойник на популярния герой от малкия екран, казва се Мехмед Ходжов. Но приликата не е само във външния вид. Съгражданите наричат своя Али Реза с уважение и любов Ходжата. А той го заслужава не само заради побелелите си коси.
Бурната младост на Мехмед е пряко свързана с местния "Лудогорец". Във времената на развития социализъм днешният футболен хегемон на България е провинциален аматьорски отбор. Това изобщо не пречи на тогавашните играчи да живеят с любимия спорт и любимия тим, да напояват терена с потта си и да играят "на кило кръв и метър кожа", както е популярният израз. А кой е на вратата с №1 на гърба на фланелката? Мехмед Алиев Ходжов, разбира се! Наборите му го помнят със сърцатата игра и дори днес, толкова години по-късно, по кафенетата в града връщат лентите от старите мачове, славните младежки дни и безрезервната отдаденост към зелената фланелка и орловото дръзновение.
Какво остава за Ходжата днес, освен да е на стадиона и да подкрепя наследниците си, макар и скъпоплатени, вдигащи трофеи, играещи по европейските терени, вместо по селските сгурии. Но и на тях се става футболна легенда, па макар и в малък български град, точно както Мехмед Ходжов. Защото любовта и предаността към отбора се мери в сърцето, а не в заплатата, отсича мъдро бай Мехмед, сръбвайки си кафе.
Именно ободряващата напитка и Босфора правят връзката му с популярния екранен герой и негов двойник. Ходжата също обича да се любува на гледките край протока, свързващ през хилядолетията Изтока и Запада, видял битки и завоевания, триумф и падение.
След времето на "голямата екскурзия" през 80-те години на ХХ век много роднини и приятели на Ходжов се установяват в Турция, но и това не прекъсва връзката помежду им. Самият помъдрял с времето бивш вратар често гостува в Истанбул, както и в други градове на Мала Азия, и не пропуска да глътне едно кафе на приятна раздумка с близки.
Ходжата е много добре познат както и в София, така и в страната, защото животът му минава като кореспондент на централни медии от Разград и Лудогорието. Колегите му го обичат заради непринудеността му, дружелюбния нрав, готовността винаги да помогне... И да седне на по чашка в приятелска компания, да разтегне масалите и да весели приятелите с разкази за събития и случки, за които не бива да се пише - те са фолклор, народно богатство.


Но докато челядта тревожи екранния Али Реза, то разградският приема по-философски нещата от живота. Порасналите му вече син и дъщеря го радват с внуци и уважение, каквото заслужава един патриарх на фамилия


Е, и Мехмед Ходжов има високо кръвно. Но то не е заради любимите хора, а просто защото всички в България на неговата възраст го имат. А може би и от грижите през двата мандата кметуване в близкото село Малко Йонково. Ако на някои от любителите на футбола името на това село е познато, то е пак покрай "Лудогорец". Там и в съседното Йонково местният ходжа, също Мехмед, правеше курбан за "орлите", а в организацията се включваше с готовност и разградският Али Реза.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама