Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8875704 www.bgdnes.bg

Банка погна топконтрабандист

Сочен е за бос на групата хакери, пробила системата на митниците

Скромните 35 хил. лв. кредит препъват легендарния аферист Димитър Баджаков

Проблеми с банките си е навлякъл легендарният свиленградски аферист Димитър Баджаков, показа проверка на "България Днес". Напук на слуховете за огромното му богатство се оказва, че бизнесменът не желае да обслужва свой кредит от едва около 20 хил. лв. Забавените вноски водят и до запор на бизнес и имущество. Включително и фирмата му "Шаран 2012", чрез която държи ловно-рибарски магазини. След намесата на съдия-изпълнител цифрата скача на 35 хиляди лева. Сума, която според криминалисти доскоро на практика е представлявала "джобни пари" за известният крими герой. Твърди се, че по време на кариерата си в подземния свят той е изкарал милиони левове. За част от тях Баджаков е и клиент на специализираната прокуратура.
Как и защо Димитър Баджаков изведнъж рязко обеднява, за момента остава мистерия. Хора от родния му Свиленград твърдят, че от известно време той минава в нелегалност, а юнашките купони с големи компании, снимки от които често публикува във Фейсбук, рязко секват.
За разлика от финансовите проблеми то при сблъсъка си със специализираната прокуратура Баджаков има повече късмет. След години разследвания своеобразният връх в неговата кариера така и не може да стигне до съда. Според прокуратурата той е сред босовете на престъпната група, прочула се с прозвището "митничските хакери". Повод за прякора е вкараният вирус в секретната мрежа БИМИС на седем митнически пункта.
След като си осигуряват достъп до компютрите, бандитите няколко години преспокойно манипулират данните за преминаващите през страната товарни камиони. Това позволява на различни търговци, внасящи стоки от страни извън ЕС, да избягват плащането на ДДС и акцизи. При други случаи следи за влезлите през границата камиони са заличавани и те на практика изчезват, обясниха разследващите. Услугите си хакерите предлагат съвсем открито на всеки бизнесмен, а тарифата им е твърда - 25 хиляди евро на ТИР. Според прокуратурата нанесените щети са за десетки милиони левове. Точната сума може да се установи от експертиза на митничарските компютри. Три години след акцията тя още така и не е готова, което прави невъзможен старта на делото, твърдят запознати.
Самата акция бе проведена в началото на май 2017 г. След мащабна акция на ГДБОП са задържани и официално обвинени седем човека, а техен духнал колега обявен за издирване. Сред тях са действащият митничар Янаки Евтимов, с чиято помощ е вкаран вирусът в системата на митниците, и компютърният специалист Димитър Пешев, изготвил зловредния софтуер. Според твърденията на разследващи, обявени на прсконференция, сред ключовите участници в схемата са добричкият бизнесмен Христо Калинков, бившият митничар Димитър Баджаков и гъркът Томас Цанзопулос. Калинков и Цанзопулос набързо са пуснати от ареста, като им е наложено единствено забрана да напускат страната. Добричлията е известен с добрите си контакти във властта. Дълго време той е в екипа на евродепутатката от НДСВ Антония Първанова.
За един от тарторите на групата е сочен и Димитър Баджаков. При акцията той успява да изчезне и е обявен за международно издирване, а впоследствие се завръща доброволно.


Криминалисти твърдят, че Баджаков е изключително близък до сочения за дясна ръка на легендарния контрабандист Иван Тодоров-Доктора Йоанис Стратакус-Асоса. Баджаков и Асоса са подсъдими и за друга афера за внос на контрабандни цигари за десетки милиони левове.

Реклама

Пробва бизнес с държавна фирма

Наред с нелегалните си дейности Димитър Баджаков развива и солиден частен бизнес. Сред партньорите му се оказва дори и фирма на МВР. Необичайното сътрудничество стартира през 2015 г., когато Баджаков вече е обвиняем за контрабанда на цигари. Това не пречи фирмата му "Бизнес Актив" да сключи договор с притежаваната от вътрешно министерство "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Повод е наемането на на ресторант "Бизнес клуб БМВ" на столичния бул. "Мария Луиза" 101. Помещението в топцентъра на София е с площ 548 кв. м и съчетава в едно елегантен кафе-бар, ресторант и модерен бизнес клуб. Там години наред се провеждат тържества и официални мероприятия на вътрешното министерство.

Няколко месеца по-късно все пак полицейската фирма решава да развали договора и след съдебно дело успява да разкара наемателя на ресторанта.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама