Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8886120 www.bgdnes.bg

Човекът по роба Радослав Кузманов: Халатът е моята кожа

Харесва ми, че в България има свобода, която за жалост е породена от беззаконие 

КОЙ Е ТОЙ
Радослав Кузманов е от Велико Търново, но от дълги години живее в София. Става известен с това, че се разхожда само по халат на обществени места из страната и изразява мнението си с лозунги.
Идеята си той взима от американец, който по идентичен начин споделя мислите си, облечен ексцентрично по халат и с лозунг в ръка. Кузманов бе част и от големите протести пред Министерския съвет. "Провинцията ми е в кръвта", лаконичен е той относно биографията си.

Реклама

- Г-н Кузманов, откъде дойде идеята ви за обикалянето по халат из улици и обществени места?
- Без да искам, обърках вратата на хола с външната и се озовах на спирката пред хотел "Плиска". Вследствие на това се запознах с човека, който ме снима на повечето постове – Драго, и в течение на разговора реших, че би било приятно да започна да изразявам мнението си по някои ежедневни казуси посредством табела. Самата идея е заимствана от друг инстаграмър, който много от нас знаят, само че без халата, разбира се.


- Не се ли притеснихте от реакциите и как ще бъдете възприеман?
- Да, разбира се. Дори плаках на спирката няколко минути. В малко по-мащабен план мнението ми е, че хората все повече започват да се вземат насериозно и да не обръщат внимание на значението на думи, като "свобода" например. Посланието ми към повечето хора е да изпълняват клишираните цитати, които споделят във фейсбук, а не да се опитват да заблуждават последователите си с тях. Светът би бил по-приятно място за живеене, ако хората спрат да слагат най-удобния етикет за тях на хора, случки и т.н.
- Как възприемат разходките ви по халат из столицата вашите родители, близки и приятели?
- Хората около мен възприемат всичко това както го възприемам и аз, за това и са хора, които са около мен.


- Облечен ли сте под халата?
- Няма как да бъда, защото халатът е моята кожа, няма как да съм облечен под кожата си.
- Бяхте част и от протестите в столицата с лозунга "Еб*вайте се с някой друг". Какво са политическите ви възгледи?
- Хората, които са на улицата всяка вечер, доста ясно изразяват исканията си и аз напълно ги подкрепям.
- Какво най-много ви дразни във всекидневието?
- Дразни ме това, че в България да се дразниш на нещо е повод за разговор, докато чакаш на спирката, а не повод да промениш нещо или поне да погледнеш проблема в очите и да изразиш мнение. Видимо това започва да се променя и това е много хубава крачка.


- Какво тогава най-много ви харесва у нас?
- Това, което ми харесва, е пряко свързано с това, което не ми харесва. Харесва ми, че има свобода, която за съжаление е породена от немърливост и беззаконие.
- Защо правите това изобличаване на слабостите ни като народ?
- Правя го, за да изляза от собствената си комфортна зона и да покажа на хората, че нищо лошо няма да се случи, ако и те го направят в какъвто и да е аспект. И когато дадена слабост е "изобличена", тя вече не е слабост.


- Толерантен ли е българинът или все ще намери кусури за нещо?
- На всички ни е ясно, че масово българинът никога не е бил толерантен. Хубавото е, че това започва да се променя, макар и бавно. Всичките епитети, които се изписаха по социалните мрежи за мен са достатъчни като доказателство. Не мога да отрека, че доста време се забавлявах с тях.
- Какво не е морално и нормално в днешно време?
- Според повечето хора аз не съм нормален, така че може би това е отговорът ми, пък всеки да го тълкува както му е удобно.
- Какъв е лозунгът, който още не сте направили?
- "СЕКС не е нецензурна дума".




Реклама
Реклама
Реклама