Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8896238 www.bgdnes.bg

Бонбони от рози правят ученички

Зрелостничките са с международна награда 

Отглеждат 4 дка, правят собствено сладко и пълнят изделията с него 

Виктория СТОЯНОВА

Ученички правят шоколадови бонбони от рози!
Творението им е единствено по рода си, тъй като самите те набавят розовото сладко и сами майсторят бонбоните.
Ева Караиванова, Виктория Трифонова, Петя Кръчмарова и Яна Цветкова са едва в 8-и клас, когато решават да се занимават с бизнес и находчиво създават компания, която днес е международно отличена.
Заради творбите си единадесетокласничките от Карлово са отличени с международна награда на конкурса "Джуниър Ачийвмънт", състоял се онлайн в Португалия.
Четирите момичета грабват втората награда за любима компания на публика и жури с ученическата компания "Калиопа".
"Още докато бяхме в 8-и клас, решихме с нашия учител-консултант да работим по тези програми за развитие на стартъп компании. Започвайки, разбрахме, че трябва да намерим нещо ново и иновативно, с което да впечатлим журито. И понеже сме от Карлово, от центъра на Розовата долина, решихме да се захванем с рози. Родителите ни се занимават с отглеждане на тези цветя, една от нас е Царица на розата за 2019 г. - Яна Цветкова. Всичко стана съвсем естествено. Искахме да се научим сами, да преминем през всички проблеми на бизнеса. Преминавайки през дестилиране на розова вода, през варене на розово сладко, което е наше и домашно, стигнахме до шоколадови бонбони с рози. Така успяхме да затворим цикъла на производство, тоест ние отглеждаме розови градини, взимаме розовия цвят и правим домашно розово сладко, с което пълним и бонбоните си", коментира пред "България Днес" Виктория Трифонова.


Изключително важно за направата на бонбоните са съставът и начинът на приготвяне. За крайния резултат се използва натурален шоколад на българска фирма, който е без глутен, без лактоза и без добавена захар. Розовото сладко, което произвеждат момичетата, също е без захар, а с неин заместител - еритрол.
Процесът по набавяне на суровия продукт - розовото сладко, също е дълъг, а производството зависи от цъфтежа на розата, който е само през месеците април и май.
"През пролетта правим достатъчно розовото сладко, което да ни стигне за цялата година. Имаме доста поръчки, но с леки закъснения успяваме да ги изпълним. Процесът е бавен и изисква време за подготвяне на бонбона и опаковането му", разкрива още Вики.


Тя признава, че скоро продуктът им ще бъде патентован.
Според момичетата основната цел на дейността е да покаже, че розата може да се използва не само в козметично-парфюмерийната промишленост, но и в хранителната. Момичетата искат да покажат и че младите хора също се интересуват от това какво ражда земята.
Ученичките се надяват, въпреки че им предстои последна година в училище и ще се наложи да се разделят по различни пътища, да съумеят да запазят връзката си и да реализират и развият компанията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама