Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8902180 www.bgdnes.bg

Слагат гард на Галеви на детектор на лъжата

Заради изчезналия Янек в Дупница

Три версии нищят криминалисти около мистерията с 43-годишния Миланов

На детектор на лъжата щял да бъде поставен Васил Капланов-Каплата, бивш шеф на охраната на дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви, разкриват запознати. По думите им полиграфското изследване било част от следствените действия във връзка с мистериозното изчезване на Янек Миланов от Дупница. 43-годишният Миланов от години работи и живее във Франция. Прибрал се в родната Дупница за лятна ваканция и да освежи жилището си.
Янек е видян за последно с Каплата в квартал "Бистрица" на 31 юли вечерта. От тогава следите му се губят. Телефонът му е изключен, а претърсванията в града, както и на близки райони не са дали никаква следа. В помощ на полицията в Дупница са изпратени и два разследващи екипа от София. До момента, вече 11 дни, опитите на ченгетата да разнищят загадката около мистериозното изчезване на Янек удрят на камък.


По три основни версии работели криминалистите, натоварени с разплитането на случая, разказват запознати със случая. Според първата хипотеза е възможно Янек вече да не е между живите. Втората версия гласи, че е възможно той да е станал случайна жертва на престъпление, а извършителят му да е заличил следите. Третата възможност, която допускали разследващи, е Янек да се е покрил някъде по своя воля.
Във връзка с изградените от разследването версии са разпитани свидетели, направени са претърсвания на жилища, коли и зони около Дупница. Разследващите разполагали с данни, че за последно Янек е видян пред блока, в който е жилището му, в квартал "Бистрица", вечерта на 31 юли. Тогава той се качил в колата на Каплата, който живее в съседен блок.

Реклама


След изчезването на Миланов се разбрало, че между двамата мъже имало конфликт заради жена преди години. Освен това Янек имал и други проблеми с посегателства върху собствеността му. Преди време колата му била потрошена на паркинга, а ауспухът й бил напълнен с монтажна пяна. Вандалът бил заснет от охранителна камера. Янек подал сигнал в полицията. Бандитът така и останал неразкрит, а преписката била прекратена.
През зимата, когато Янек пак бил в Дупница, някой стрелял по прозореца на апартамента му. Пращал му и снимки от гроба на родителите му, което Янек възприел като заплаха.
При сегашното си връщане през юли в Дупница Янек говорил, че знае кой стои зад заплахите и смята да се срещне с него, за да си изяснят нещата. Така и направил. Охранителна камера е записала как се качва в колата на Капланов на паркинга пред блока на 31 юли.
Бившият гард на Галеви е бил разпитан от полицията и освободен. Той не е отрекъл за срещата с Янек. Версията на Каплата била, че е върнал Миланов пред блока, откъдето по-рано го взел, казват запознати. По думите им свидетели на това нямало. Иззети са всички записи от видеокамери на блока и съседните сгради, както и от всички изходи на Дупница. Претърсени са жилището и колата на изчезналия, имот на Каплата в с. Крайници, но полицаите не са открили в тях следи от издирвания Янек. Претърсванията продължават в запустели сгради из квартал "Бистрица", в други части на града и околностите на Дупница.
Братът на Янек - Марио Миланов, се е върнал по спешност от Англия в края на миналата седмица, за да се включи в издирването. Близки на търсения мъж са разлепили в града листовки със снимката му с надеждата някой да подаде информация, която би довела до надеждна следа за намирането на Янек Миланов.


Братът търси помощ от Европа

Братът на изчезналия преди 11 дни Янек Миланов от Дупница - Марио Миланов, сезира всички институции в България и Европа, както и посланиците на ЕС у нас за случая. В обстойното изложение Марио Миланов настоява за бързо, обективно и коректно разследване на случая. "Очаквам българската държава и правоохранителните органи да проведат ефективно разследване, за да се гарантират съответните основни права, регламентирани както в Конституцията на Република България, така и в поетите международни задължения и по-специално тези с Европейската конвенция за правата на човека", пише Марио Миланов в сигнала си до българските и европейските институции.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама