Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8902280 www.bgdnes.bg

100 пъти повече площи изгарят в пожари

От началото на 90-те години 

За първи път това лято военен "Кугър" гаси огъня от високо 

Пожарът е стихия, която трудно може да бъде овладяна. Особено когато се разрасне на огромна площ.
Големи пожари е имало и в миналото, но през последните години родните огнеборци изпитват все по-сериозни затруднения с апокалиптичните събития, най-често породени от човешка небрежност.
Броят на пожарите и мащабът на унищожените територии през последните години достигнаха критични нива, нямащи еквивалент в историята на горското дело в България, сочи проучване на експерти.
Данните показват, че по отношение на някои от индикаторите за традиционна възможност за възникване на горски пожари в България са достигнати и дори превишени многократно средните стойности, характерни за Средиземноморския район. Например през 2000 г. площта на изгорените територии надвишава около 100 пъти тази от началото на 90-те.
Последният голям пожар е в Хасковско и се разрасна на около 100 000 декара. Пламъците тръгнаха преди дни от района на граничен пункт "Лесово". Огънят, който е причинен от изхвърлен края пътя фас, измина около 20 километра. Бяха изпепелени ниви, растителност, малки постройки и сметище. Беше засегнато и биоразнообразието, което в Сакар е уникално. Овъглени бяха и домашни животни.
"На много места след огъня се виждат изгорели костенурки, гущери, змии, които не са успели да се укрият, тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига", коментираха от "Зелени Балкани". Възстановяването на флората и фауната след подобни пожари отнема десетилетия.
В гасенето се включиха 200 пожарникари, военни и доброволци, като вчера по обяд беше заличено и последното огънче. В борбата се включи и хеликоптер от авиобаза "Крумово". За първи път военната ни авиация вдигна във въздуха "Кугър" за гасене на пожари от високо. Хеликоптерът е оборудван със специална система за вода, която може да пренася до 2 тона за горящите местности.
Един от най-големите пожари миналата година не само у нас, но и на Балканите беше на българо-сръбската граница. През октомври бяха засегнати над 40 000 декара, или двойно по-малка площ от този в Хасковско. 150 души помагаха в гасенето, а Сърбия дори поиска помощ от Русия, тъй като пламъците унищожаваха всичко по пътя си.
За съжаление, през последните години човешката дейност е на първо място сред причините за големи пожари. Стъклените боклуци са една от най-големите опасности през летните месеци. Стъклата пречупват светлината като лупа и могат за кратко време да предизвикат голям пожар. Затова избягвайте да оставяте или хвърляте бутилки в гористи местности или територии със сухи треви. Или най-добре хвърляйте си отпадъците само на предназначените за целта места. Не по-малък проблем са цигарите. За съжаление, честа гледка е да се хвърлят незагасени фасове от прозорци на автомобили. По този начин лесно попадат от асфалта в нивата или директно върху сухите треви, а оттам нататък огънят бързо ескалира.


Един от най-страшните пожари у нас е унищожил почти цяло населено място. На 5 юли 1894 г. град Котел изгаря на около 75%. Причината е опит на дете да провери дали гори спиртът. Къщите са с дървена конструкция. Запалват се неспасяемо. Сиянието от пожара се вижда в околните селища, забелязва се дори и в Сливен. Унищожена е документалната основа за създаване на история на Котел.

Реклама


Най-тежкото земетресение в човешката история се случва на 1 септември 1923 година в Токио. Жертвите са около 142 000, над половин милион домове са разрушени и близо 2 млн. души остават без подслон. Всичко започва от земетресение със сила 8 по скалата на Рихтер. Трусът се случил около обяд, когато много хора готвели на огън, вследствие на което избухнали множество пожари.

Някои пламъци се слели и прераснали в огнени бури, за чието развитие допринесъл и силният вятър. Също така огнено торнадо причинило внезапната смърт на близо 38 000 души, които се укривали от събитията във военното депо в центъра на Токио. Водопроводните системи в града били силно увредени вследствие на разрушенията, поради което пожарите били угасени чак на 3 септември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама