Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8909731 www.bgdnes.bg

Коронавирусът спасява апаш

Кризата с коронавируса спаси издирван от Италия нашенец! Търсеният за кражби на Ботуша Теодор Апостолов от дупнишкото село Джерман отървава кожата засега, защото италианските власти не могат да уредят екстрадицията му. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

В началото на юли магистратите решават да предадат Апостолов на Апенините, за да бъде разследван като част от мащабна схема за кражби на строителна техника и машини. През май италианските власти издават европейски заповеди за ареста на 18 българи. Те са подозирани, че в периода септември 2018 г. - февруари 2020 г. в град Сиена са задигнали движими вещи на висока стойност. Част от плячката е транспортирана по суша или море до България, където е предлагана за продажба. Изобретателната група домъкнала до родината цял багер. Късметът на апашите им изневерява, когато те задигат велосипеди, които натоварват в два тира за България. Оказва се, че колегата е с монтиран джипиес и така е разкрито местоположението им.
Карабинерите отправят молба да бъдат претарашени жилищата на обвиняемите. През юни мащабна акция изненадва сочените за апаши. Претърсват се жилища в Дупница, Сапарева баня, селата Джерман и Яхиново. Криминалисти проверяват и адреси в Бургас и стопански двор в пловдивското село Калековец. При обиските са открити и иззети множество вещи, предмет на престъплението, съобщават от МВР. Намерени са бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционни котлони и други. След находката за разследващите остава да извършат идентификация на откраднатите в чужбина вещи и да бъдат върнати на собствениците им.
Спецоперацията се провежда под надзора на Софийската градска прокуратура, в изпълнение на европейски заповеди за разследване, издадени от прокуратурата в Сиена. Документите са постъпили чрез Националното бюро на България в Евроджъст. След арестите съдът решава да предаде нашенците, за да бъдат разследвани в Италия.
Съгласие за това дава и 40-годишният Теодор Апостолов. Понеже не е осъждан, магистратите преценяват, че няма пречка за екстрадицията му. Постановяват, докато това стане, той да стои зад решетките. Предаването обаче не се осъществява и затова преди дни обвиняемият подава молба да бъде освободен. Според защитата му са изтекли законовите срокове, в който клиентът му може да бъде задържан.
Съдебните ни власти отправят питане до колегите си на Ботуша защо не е изпълнена процедурата. "В писмото, получено от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество", се сочат данни за това, че италианските съдебни власти, а и българските, в настоящата ситуация имат проблем във връзка с усложнената епидемиологична обстановка", казва прокурорът.
От кореспонденцията става ясно, че италианските власти не желаят да приемат нашенеца поради възникнали усложнения във връзка с извънредната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и необходимостта от вземане на карантинни мерки спрямо лица, пристигащи от България и от други страни. В писмото е посочено, че заради обстоятелства се налага удължаване на срока на предаване с поне 30 дни. Проблемите на искащата страна не могат да обусловят задържането на лицето за неопределен период от време, отсича съдия Иван Коев и го пуска под домашен арест.
Погнатите като съучастници на Теодор също се съгласяват да пътуват за Италия, за да приключи по-бързо производството. Към момента не е ясно дали те са успели да отпътуват. Според разследващите на Апенините са останали още замесени в крупната афера, които се издирват.

Реклама


Гледа череши и пчели

Докато италианците се решат да го приемат, Теодор Апостолов ще изпълнява мярката си на адреса си в село Джерман. Той се върнал наскоро в родното си място след 15-годишен гурбет в Италия, разказват запознати. Със съпругата му решили да се завърнат окончателно и да се захванат със земеделие и пчеларство. Те отглеждат 12 декара череши и се грижат за 70 пчелни семейства.
"Петнадесет години бяхме със съпруга ми в Италия. Работих в цехове за препарати и пластмасови изделия, мъжът ми хващаше всякаква работа, която му се предложеше в строителството. Всички пари, които изкарвахме, ги влагахме тук. За тези години успяхме да засадим 12 декара череши, от които вече берем плодове и продаваме. Нямаме спестени пари, всичко сме вложили в овощната градина и пчелните кошери. Докато работехме в Италия, братът на съпруга ми Теодор се грижеше за овошките", разказва половинката на Теодор - Кали Богоева.

снимки:

Италия не ще нашенеца заради карантината за българите, определена срещу разпространението на COVID-19

Теодор Апостолов сам изявил желание да бъде екстрадиран

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама