Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8918811 www.bgdnes.bg

Спасиха риба гигант

50-килограмов толстолоб беше изваден от мрежи и пуснат на свобода  

Иво АНГЕЛОВ

50-килограмов толстолоб беше спасен от мъчителна смърт в язовир "Жребчево" в района на старозагорското село Паничерево.
Преди дни рибар забелязва, че във водоема са хвърлени мрежи и в тях агонизира огромно животно. Въдичарят подава сигнал и на място пристигат екипи на риболовни клубове в Сливен и Стара Загора, които започват спасителна операция. Експертите със специална екипировка правят обследване на мястото и установяват, че мрежите са с обща дължина 150 метра, а в тях има риби, които се борят за живота си.

Спасителите се натъкват на уникална находка - 50-килограмов толстолоб, който е почти на края на силите си заради опитите да се освободи. Рибата е от вида пъстър толстолоб, който достига по-голямо тегло и в рибовъдните басейни нараства по-бързо. Една от важните причини за масовото му използване за зарибяване на язовири освен добрия прираст е движението му на стада, което значително улеснява улова.


В България пъстрият толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство у нас има единствено в река Дунав. По неофициална информация световният рекорд за улов на риба от вида е 40,82 кг и е поставен в езеро Гънтърсвил в щата Тенеси (САЩ). Това означава, че българският екземпляр може да претендира да е най-големият в света. Но след освобождаването на рибата от мрежите тя е пусната обратно във водите на "Жребчево". Свободата е дадена още и на две бели риби, като всяка от тях тежи по 5 килограма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама