Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8993110 www.bgdnes.bg

Чужд телевизор оставя в зандана измъчван във Виетнам апаш

В нова драма заради един телевизор се вкара измъчваният във виетнамски затвор Димитър Христов! Нашенецът и аверът му - ММА борецът Колин Колев, бяха спипани за източване на банкомати и попаднаха в панделата в социалистическата страна, където устояха на мъчения, недохранване и едва оцеляха без лекар.
След като са върнати у нас, други проблеми се стоварват върху Христов, научи "България Днес". Той се примолва на Темида да го помилва, но надеждите му са порязани заради куриозна случка, свързана със забранен зад решетките телефон, скрит в телевизионен приемник.
Димитър Христов се озовава на родна земя през август м.г. Тогава е трансфериран и присъдата му е приета за изпълнение в България. Една година лишеният от свобода вече е в Софийския затвор, като половината от това време е бил със статут на задържан. В края на март управата на панделата решава да го премести в затворническото общежитие в "Кремиковци".
При преместването Христов си взима багажа, включително и телевизор, с който е запълвал дните си в Централния затвор. Той минава през обиск, а когато трябва да си получи вещите на новото място, пред него се появява друг телевизор, в който има и телефон. Надзирателите решават, че Димитър се е опитал да скрие забранения за ползване джиесем в кутията на тв приемника и го посичат със солено наказание.
Съдия Ани Захариева от Софийския градски съд е безмилостна и оставя каторжника на топло именно защото има наказание. Заради него прокуратурата и затворническата администрация поддържат тезата, че Христов не се е поправил и настояват да си изтърпи наказанието. Досега той е излежал повече от 5 години, остават му още 1 г. и 10 месеца.
Не може да се открие вина на лишения от свобода при констатациите, които е направила администрацията, изтъква защитата. Юристът обяснява цялата нелепа случка с чуждия телевизор и скатан телефон. "Заповедта за налагане на наказание, ако е била обжалвана, тя ще падне. Но аз го посъветвах, защото му е първи ден в затвора, да не обжалва и времето ще покаже колко струва той като личност, като затворник на база на неговото поведение. Сам разбирам колко нелепо звучи това в такова производство, но това е самата истина", казва адвокатът. Той отбелязва, че клиентът му приема отговорността за правонарушението, няма самооправдателни нагласи, дори приема присъдата за справедлива.
"Направих грешка, която ще плащам цял живот, защото години, прекарани тук, ме лишиха от дъщеря ми, която вече е на 9 години и не съм я виждал 4 години. Няма просто как да го забравя и компенсирам това време, но моля и се надявам да ми дадете шанс, с който да продължа напред", споделя Димитър Христов пред магистратите. Оказва се, че за времето, прекарано в родната килия, той си е спечелил привилегията да е готвач в кухнята на затвора.
Неприятностите за Димитър и известния му приятел Колин Колев започват през 2016 г. Тогава те са заловени да точат карти от банкомати в гр. Хошимин и тикнати в панделата. Пред ченгетата си признават, че точат пари с чужди карти. В каторгата едва оцеляват. Техни близки сигнализират, че двамата са с влошено здраве и ежедневно са държани вързани, без храна и вода.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама