Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017759 www.bgdnes.bg

Роми на бунт срещу Ицо Папата

Христо Върбанов обжалва 9-годишно наказание

Циганският барон да лежи дълго в затвора, ще протестират тумби от етноса пред съда

Протест срещу циганския барон Христо Върбанов - Ицо Папата стягали роми от цялата страна. Те планирали да се изсипят на тумби пред апелативния спецсъд, който като втора инстанция гледа делото срещу организираната престъпна група за изнудвания на Ицо Папата. Повод за циганския протест била 9-годишната присъда на тартора от Костинброд, която той обжалва. Ромите щели да настояват вуйчото на Азис да получи по-тежко наказание, разкриват запознати. За по-строга санкция срещу Христо Върбанов е и спецпрокуратурата, която протестирала наложеното му наказание от първата инстанция. То включва още 8000 лв. глоба и конфискация на 1/3 от имуществото му. По думите на запознати недоволните роми се готвели да докарат и свидетели - жертви на бандата, които да затвърдят позицията на държавното обвинение, че Върбанов трябва да търка нар доста повече от 9 г.
Протестът е подготвен отдавна, но заради мерките около пандемията бил отложен за тази есен, когато заседанията се подновяват. Поредното заседание бе вчера в апелативния спецсъд, който от 2019 г. се занимава с казуса на Папата. Като участници в групата за изнудвания подсъдими още са дъщеря му Станка, шофьорът и телохранител Борис Маринов, Тома Илиев и Златко Танев. Според обвинението бандата е действала в София и Костинброд в периода от 2010 до 2012 г.
Историята се точи в съда от края на 2015 г., когато е внесен обвинителният акт. Според спецпрокуратурата Христо Върбанов и групата му са изнудвали конкретни хора да им платят между 3000 лв. и 500 000 лв., за да не бъдат образувани дела срещу тях и техни близки. Босът от Костинброд заплашвал, че ще извади подставени свидетели. Разследващите установили, че той е искал парите от името на прокурор, който уж му бил близък. Цялата история приключва през април 2012 г., когато антимафиоти арестуват в дома им Станка и баща й Христо, докато вземат 15 000 белязани лева.
По време на делото, което след толкова години още не е приключило, се потвърди, че бандата използвала лъжливи свидетели. Те топели чрез измислени показания жертви, набелязани от Върбанов. След като заплашените от неприятности плащали откуп или поне част от него, измислените показания се оттегляли.
С това дело не се изчерпват сблъсъците на Папата с правосъдието. Допреди около година той беше в Софийския затвор. Излежа присъда от 6 години по делото от 2009 г., когато беше рекетирал 165 хил. евро от бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов. С тези пари генералът трябвало да си плати, за да не извади Върбанов компромат срещу него.
През годините Ицо Папата влязъл във война с много свои роднини от кардарашкия род. Самият Христо Върбанов е персона от ромския хайлайф в Костинброд. През годините името му изплува в не една и две афери. Папата е оцелявал в поне три атентата. Той самият винаги е подчертавал, че има девет живота.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама