Готвачът на Тодор Живков - Бай Данчо: Людмила не беше отровена,пръв щях да знам

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Готвачът на Тодор Живков - Бай Данчо: Людмила не беше отровена,пръв щях да знам

Живков не подаряваше апартаменти, плащахме ги

Кой е той

Йордан Стоичков - познат най-вече като Бай Данчо, е прочут готвач, лично избран от Тодор Живков и работил за него дълги години. Роден е на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско. Напуска "сладката" служба през 1989 г. по собствено желание, тъй като умората му дошла в повече. Преди това е обиколил цяла България като придружаващ персонал на Тодор Живков. И до днес Бай Данчо продължава да работи, въпреки че е пенсионер.

- Бай Данчо, пенсионер си, но продължаваш да работиш. Малка ли ти е пенсията?
- Правя го, защото обичам професията. Пенсията ми е над 600 лева, но не мога да не работя. Сега съм в бизнес център и готвя там на служителите. Е, може да се каже, че хората работят повече онлайн, защото с тази пандемия липсва стълпотворението.
- Напоследък са много предаванията по телевизията за готвене, харесваш ли ги?
- Не всички гледам. Прави ми недобро впечатление, че избягват типично българските рецепти, както и споменават с лошо "Балкантурист". Не бива така, каквото и да е, трябва да се стъпи на някаква основа. Ето шопската салата е измислена от "Балкантурист", не може да градиш, ако отричаш всичко направено добро преди теб. Иначе имам хубави отношения с шеф Иван Манчев, участвал съм в негови предавания.
- 20 години си изкарал в кухнята на Тато. Как попадна там?
- Уволних се от казармата и работих на Копитото. Там се запознах с колега, който ме заведе в кухнята на УБО. Бях 21-годишен. После вече разчитах само на себе си, на 31 години станах готвач на Живков. Бях ангажиран с него постоянно. През седмицата бях в Банкя, уикенда по ловните пътеки, моите деца пораснаха без мен, жена ми сама ги отгледа.
- Каква беше първата ви среща с бившия Първи?
- На една закуска се видяхме. Той ме пита: "Тебе кой те е учил да правиш качамак?", казвам: "Бай Христо". А той вика: "А, бай Христо, аз съм го учил", и се засмя.
- Давал ли ти е и на теб апартамент като на доста популярни личности?
- Той ни събираше всяка събота и ни питаше: "Ти колко деца имаш? Къде живееш?". И така разбра, че живея в стая с две деца. След седмица ме извика и ми даде по-голям апартамент. За него бях привикан като свидетел по дело номер 1. Искам дебело да подчертая, че Живков даваше апартаменти, но не ги подаряваше. Хората решаваха дали ще си ги купят, дали ще плащат наеми. Аз през времето, докато работих за него, не видях да е подарявал апартаменти.
- Вярно ли е, че Живков не е обичал да яде сам?
- Да, Ани Младенова (личната медсестра на Живков - б.р.) сядаше до него. А като я нямаше, караше сервитьора да седне до него.
- Брежнев, Кастро и Саддам са яли от ръката ти. Освен диктаторите си хранил и всякакви чужди делегации, пратеници и дипломати. Трудно ли беше?
- Да, гледах все да ги впечатля. Брежнев например заповяда на своя готвач, помня, да се научи да готви като мен. Много хареса моите сарми. Те бяха обикновени сарми, от тези, които се приготвят във всяка българска къща. Брежнев обаче толкова се възхити, че поръча да му поднасям всеки ден. И така цяла седмица (смее се). Вкусни сарми стават с чубрица и джоджен, а "душистая трева", както й викаше Брежневият готвач, в Русия нямало. Та после му подарявахме и чували с чубрица. След този ден станах готвач на Живков. Не можеш да станеш личен готвач на Тодор Живков с ходатайство. Извоювал съм си мястото. Оттогава съм останал с много интересни спомени. Например помня Фидел Кастро. Беше 1973/74 година. Правихме голяма вечеря за 300 души под връх Мургаш. Много гости, артисти и т.н. И когато свърши вечерята, Кастро се отби в кухнята и се здрависа с всички. Видя една бутилка червено вино на масата и тръгна да се чука, ние тичаме да търсим чаши... Във "Врана "в резиденцията веднъж влезе, отваря фурните, гледа тавите, бърка с пръст и опитва. Яденето, което бяхме готвили за техническия персонал, си хареса и поиска да яде от него. Той не ходеше по протокол, беше народен човек. Втория път, когато идва, бях вече първи готвач на Живков. Във "Врана" в двореца се разхождаше по алеите, охраните не могат да го настигнат. На другия ден им купиха колелета. В Боровец в двореца "Царска Бистрица" се беше спрял в гората и заговорил с горския... Всички те, известните, бяха нормални хора, натоварени с големи ангажименти и отговорности. Е, някои се бяха надули. Но помня например шаха на Иран Мохамед Реза Пахлави имаше страхотно светско държание и възпитание. Беше красив, строен, императрицата също. Ако случайно те срещнат например в коридора, няма да те подминат, същото беше и с Ким Ир Сен.
- Живков ходеше на лов с тези известни хора, а обичаше ли да яде дивеч?
- Никога не хапваше от него. От мръвките предпочиташе пилешко и агнешко - готвено със спанак, лапад, пресен лук.
- А гафове имаш ли?
- Помня на посещение на съветския посланик в резиденция "Студена" над Перник имах малко време и забравих да разбъркам една от зелените салати. Неразбърканата сол се падна на Живков и ген. Кашев. В качеството си на мой началник той щеше да вдигне голяма патардия, но Живков го обърна на майтап: "Кашев, седни сега. Сбъркало момчето. Сложило за две стотинки сол, голяма работа. Ние правим грешки къде къде по-големи, кой да ни държи на нас сметка", все пак ме защити.
- Коя му беше любимата манджа на Тато?
- Нещо без месо. За менюто му се грижеше медицинската сестра Ани Младенова и тя решаваше какво ще яде Живков. Ако например ни каже, че е качил килограми, готвехме нещо по-леко. Лятото се е случвало да яде по цяла седмица раци и таратор, но по негово желание.
- Помните и жената на Живков - Мара Малеева, тя бъркаше ли ви се в кухнята?
- Не. Тя беше изключителна жена. Много скромна, възпитана. Няма да забравя едно роднинско събиране, на което донесохме приготвена храна и само я сервирахме. След десерта Мара Малеева извика целия персонал и ни помоли да седнем на масата. Накара Людмила Живкова да ни сервира и благодари за усилията, които сме положили. Мара Малеева не делеше хората и искаше децата й да се научат на труд. Нямаше лиготии при нея, те бяха почтено семейство. Единствено когато беше дошла Маруся Мирчевска - първата жена на Владо, тя беше бременна в този период и се опитваше да се прави на нещо повече, но не й се получаваше. Живков беше човекът, който държеше, независимо колко високо си във властта, да уважаваш този, който работи за теб и под теб като длъжност.
- Знам, че си бил на работа в деня, в който е починала Людмила Живкова.
- Да. Предния ден доста дълго време бяхме с нея и баща й в Боровец в двореца, една вечер той имаше среща с партийния актив на Самоков във вила "Кораба". Мина събитието, певици, лакърдии и се върнахме в "Царска Бистица". Явно там са му съобщили за Людмила и той набързо вдигна само шофьора и тръгна през нощта. Охраните ги настигнаха чак на Щъркелово гнездо. Същия ден Людмила обядва при нас и замина за София. Чакахме я да се върне вечерта. Дори от баницата, която бях правил за мероприятието и бях запазил едно парче за вечеря. На другия ден ни разпоредиха да се прибираме и като пристигнахме в София, чухме по радиото, че е починала. Що се отнася до тия приказки, че била отровена... Ако имаше нещо такова, първо мен щяха да ме извикат и да ме питат какво е яла. А такова нещо не е имало.
- Докога мислиш да въртиш черпака?
- Докато мога, докато съм здрав и подвижен, докато не съм в тежест на колегите си. Но годинките не прощават на никого.

Николета си играе с малко коте

Николета си играе с малко коте

"Малко коте, секс има ли?!" си остава един от най-запомнящите се лафове на Божинката. Използва го даже и Николета Лозанова, която загадъчно обяви "И аз обичам да си играя с малки котета", но по-късно успокои феновете, че не е минала на другия бряг. Всъщност Николета играе с истинска котка и я разиграва и гали

Гани омаза кухнята

Гани омаза кухнята

В желанието си да сготви вкусна, здравословна и богата на протеини храна Джулиана Гани омаза кухнята! Сексбомбата сама се "похвали" и показа накапана фурна. "Станало е ужас, но после ще го чистя. Исках да приготвя протеинови мъфини", казва силиконката. Дано да й се е

Алекс си спомня за Пепа

Алекс си спомня за Пепа

14 години без актрисата Пепа Николова се навършиха вчера. Дъщерята на обичаната изпълнителка - Алекс Сърчаджиева, почете родителската си с емоционално съобщение в социалните мрежи. "Обичам те безумно много и ужасно много ми липсваш" - скърби

5 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

5 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

Д-р Динко Младенов призова младите лекари да се сдружават, за да отстояват правата си „Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие“. Това заяви президентът Румен Радев снощи на

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд Родният талант е безграничен! Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода. Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на

Най-коментирани

Николета си играе с малко коте

Николета си играе с малко коте

"Малко коте, секс има ли?!" си остава един от най-запомнящите се лафове на Божинката. Използва го даже и Николета Лозанова, която загадъчно обяви "И аз обичам да си играя с малки котета", но по-късно успокои феновете, че не е минала на другия бряг. Всъщност Николета играе с истинска котка и я разиграва и гали

Гани омаза кухнята

Гани омаза кухнята

В желанието си да сготви вкусна, здравословна и богата на протеини храна Джулиана Гани омаза кухнята! Сексбомбата сама се "похвали" и показа накапана фурна. "Станало е ужас, но после ще го чистя. Исках да приготвя протеинови мъфини", казва силиконката. Дано да й се е

Алекс си спомня за Пепа

Алекс си спомня за Пепа

14 години без актрисата Пепа Николова се навършиха вчера. Дъщерята на обичаната изпълнителка - Алекс Сърчаджиева, почете родителската си с емоционално съобщение в социалните мрежи. "Обичам те безумно много и ужасно много ми липсваш" - скърби

5 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

5 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

Д-р Динко Младенов призова младите лекари да се сдружават, за да отстояват правата си „Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие“. Това заяви президентът Румен Радев снощи на

Синът на Галена прави сапун

Синът на Галена прави сапун

Откакто се излекуваха от коронавируса, майка и син не се прибират! Галена и малкият Александър използват златните дни в края на септември, за да посетят улични фестивали, където за децата има работилници. Александър направи собственоръчно сапун - има нужда от дезинфектанти през

Щерката на Блатечки започна работа

Щерката на Блатечки започна работа

Порасналата дъщеря на актьора Асен Блатечки започна сама да изкарва парите си, видя "България Днес". Катето започна мечтаната работа и вече е гримьор в студио за красота. Момичето вече повече от година показва завидни умения и трупа опит в изкуството на гримирането. По всичко личи, че й се удава да разкрасява лица и е решила

Такси стана факла след удар в трамвай

Такси стана факла след удар в трамвай

Жестока катастрофа превърна във факла такси в столичния кв. "Хладилника", след като трамвай размаза жълтия автомобил край мол "Парадайз". От удара таксито лумна в пламъци, а само спешното обаждане на пътничка в трамвая до 112 спасява шофьора на возилото. Стихията успя да нанесе сериозни поражения и на трамвая

Бившият вратар Пано Панов:
Гунди спаси "Витоша" от бой на терена

Бившият вратар Пано Панов: Гунди спаси "Витоша" от бой на терена

Вратарят на "Витоша" (Бистрица) Пано Панов никога няма да забрави деня, когато неговият скромен отбор се изправя срещу могъщият "Левски", в който блестят някои от най-ярките футболни звезди на България. За "сините" това е една рутинна контрола. Но за момчетата от "Витоша" възможността да се докоснат до митични фигури като Георги Аспарухов и

Герданче пази Васко Кеца от вируса

Герданче пази Васко Кеца от вируса

Найденов пее в препълнен бар без страх от КОВИД Магическо герданче пази Васил Найденов от лоши очи и вируси. Кеца се закичи със специален гердан - амулет, който се носи за късмет и успехи, забелязаха феновете на певеца. Васко е суеверен и винаги има нещо по себе си, което носи против уроки. Този път Найденов е избрал бижу със специални камъни

Мария пребори заразата и стана шампион

Мария пребори заразата и стана шампион

39-годишната жена преминава тежко през вируса, който започва като настинка Грижи се за болната си майка, спортът помага на психиката й 2020 г. донесе тежки травми и последствия за много хора по света заради настъпилата пандемия! С трудна и объркана съдба е и двукратната републиканска шампионка по силов трибой Мария Чемширова

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 123, от които 4 608 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

Компанията се надява до 2035 г. те да изпълняват пътнически полети “Еърбъс” представи революционен проект за 3 екосамолета с нулеви емисии на въглероден диоксид, съобщи Ройтерс. Плановете на европейския авиопроизводител са първите пътнически самолети, задвижвани с водород, да започнат полети през 2035 година

Почина бизнесменът Христо Сираков

Почина бизнесменът Христо Сираков

С голяма тъга ви съобщаваме, че след кратко боледуване, на 22 септември ни напусна обичаният ни приятел Христо Сираков, съобщи пиарката на "Плейбой" Мила Христова . С всеопростителна усмивка приключи един живот, посветен на любовта и красотата, споменът за който ще ни топли до края на дните ни. Христо ще остане завинаги в сърцата ни с бистрия си

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Лорд Минчев търси пердета

Лорд Минчев търси пердета

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва