Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9027636 www.bgdnes.bg

Цветко Стеев с тройна премиера

Роман-сказание, новела и митове грабнаха интереса на публиката в Мездра

Десетки почитатели приветстваха тройната премиера на един от най-известните и обичани български писатели - Цветко Стеев. На откритата сцена на археологическия комплекс "Калето" в Мездра творецът представи пред многобройната публика своите книги "Сказание за Сирм - царят на трибалите", "Крушарката" (новела) и "Реч от сърцето на стара Европа" (митове, легенди, писмена).


Един от най-големите поводи за гордост на родения през 1946 г. в живописното врачанско село Игнатица писател е уникалният роман-сказание за Сирм. В него Стеев разказва за едни от древните и дълбоки корени на народа ни, черпили своята жизнена сила преди 2350-2360 години в днешните ни земи.

Реклама


"Става дума и кога за пръв път е признато името "богар" - говорещ с Бога, на Божи език. От страниците на книгата се разбира и кой пръв налага цензура в написаното - и то написаното за историята.

"Цензурираният, може би роден в Атина, е стопроцентов трак", споделя в увода на книгата си авторът, отпечатана от издателство "Мултипринт".


Освен стародавните народни корени, Стеев посочва и древните корени на речта на нашия народ.


"Това е изключително важно за величието на нашия език, защото освен, че е наш хилядолетен духовен паметник, той е и основен стълб на нашата нация, неин пазител през вековете и е най-съвършеният език, според моя приятел Стоян Стоянов - полиглот, преподавал всички чужди езици в Духовната академия в София", посочва още авторът.
Битката между Сирм, царят на трибалите, и Филип II Македонски се е състояла през 5167 г. след Сътворението на света по тогавашния тракийски календар (341 г. пр. н.е.).


Присъстващите останаха очаровани от упоритата, всеотдайна и резултатна работа на Цветко Стеев през годините, въплътена в трите ярки произведения. Творби, които дават изключително сериозна заявка за трайна и важна следа както в културната ни съкровищница.

Реклама
Реклама
Реклама