Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9031628 www.bgdnes.bg

1,2 м е най-дългият пържен картоф

Майстор гони "Гинес" с 500 порции паея наведнъж

Надя Панкова

Най-дългият пържен картоф се намира в България! И по-точно на Фестивала на рибата и виното в Бургас. Рекордът за най-дълго хрупкаво изкушение от цели 1,2 метра е на топготвача Васил Якимов.


Майсторът показа техника и събра очите на стотиците гости на феста, който три дни превръщаше Бургас в град на кулинарните вълшебства. Картофът е във формата на спирала и е с височина на първокласник, възхитени са феновете на изкуството на Васил. Той разказа за "България Днес" каква е тайната на най-дългия пържен картоф.

Реклама


"Направен е на машина за спирали", смигва топготвачът, който за нуждите на гостите на феста направил и купища "нормални" по дължина хрупкави картофки.


Не само най-дългият пържен картоф намери място под бургаското слънце. Сред забавленията за гостите са конкурс за "Най-вкусна рибена чорба" по стара майсторска рецепта, който Васил и колегите му по черпак журираха. На фона на вкусната храна купонджиите разпускаха с изпълнения на звезди като Йорданка Христова, Георги Мамалева, комици от "Тутурутка" и млади таланти, а детски работилници заместваха родителите в грижата за малчуганите им.


Паеята, въпреки че не е българско ястие, намери място сред блюдата в рекордни размери, които шеф Якимов приготви с колегите си в топлите септемврийски вечери.


София отговори на хвърлената ръкавица за рекорд със заявката на шеф Лъчезар Лачев, който в неделя зад хотел "Хилтън" ще приготви едновременно 500 порции от испанското изкушение. "На 20.09. в 19,30 часа ще запаля 20 огъня, върху които ще сложа 20 паелери, в които ще сготвя 500 порции паейя микста, без никаква помощ. Ще изпратя видеозапис от събитието в "Гинес" за регистрирането на рекорд", споделя шеф Лачев. За бъдещия рекорд той ще използва около 50 кг заешко месо, около 50 кг свински ребра, около 30 кг пилешко, 20 кг испански боб и над 40 кг испански ориз. Най-скъпата част от паеята на шеф Лачев ще е 30 г от най-скъпата подправка в света - шафран.

Снимка: Фестивал на рибата и виното

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама