Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9043062 www.bgdnes.bg

Училище на мечтите в Ямбол

99% от децата са от ромски произход 

Десет години трансформират школото, телефоните са строго забранени 

Тематични класни стаи, чисти и нови тоалетни, места за отдих и почивка.
Така Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии (НГЛПЕХТ) в Ямбол посреща учениците си всеки ден. В гимназията 99% от децата са от ромски произход. Всички те поддържат добрия вид на училището си и с всяка изминала година сградата става все по-приветлива.


Тематични кабинети по литература, история, химия, кабинети по фризьорство, цветни слънчеви коридори с удобни дивани - това е само част от чудната картина, която разкрива гимназията. В учебния час мобилните телефони са абсолютно забранени и се събират в началото на часа в специално създадени за това места. На матурите тази година възпитаниците на гимназията имат чудесни резултати - няма оценка под четворка.

Реклама

Повече от 400 ромски деца посещават училището редовно, а едно от най-важните правила е там да се говори само на български.
"Учим ги да говорят български, да знаят, че училището е българско и се намират в България. На по-малките им е трудно, докато свикнат" - разказа пред "България Днес" директорът на гимназията Теодора Сулева.


За обновяването на сградата и превръщането й в училище мечта са нужни десет години неуморен труд. Единствено с делегирания бюджет, който получава училището, Сулева успява да го превърне в една от най-желаните гимназии в града. Тази година дори разкрива нова паралелка.
"Когато станах директор на гимназията, в коридорите се гонеха мишки, а половината ми ден минаваше в това да попивам водата от течащите прозорци.

За десет години няма ден, в който да не съм била на работа и успяхме с помощта на целия екип да реновираме напълно сградата и да осъществим идеите си" - споделя директорът, допълвайки, че предстои да се обнови външната фасада на гимназията.


Много често учениците участват активно в ремонтните дейности. Сулева споделя, че с труд от страна на учителите и желязна дисциплина възпитаниците на гимназията изграждат добри навици и голяма част от тях имат амбициите за успешно бъдеще и професионална реализация.
Тази година Професионалната гимназия се е класирала за финансиране по програма "Изграждане на училищна STEM среда". Предстои да се направи уникална изследователска лаборатория по природни науки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама