Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9045487 www.bgdnes.bg

Бившият вратар Пано Панов: Гунди спаси "Витоша" от бой на терена

Вратарят на "Витоша" (Бистрица) Пано Панов никога няма да забрави деня, когато неговият скромен отбор се изправя срещу могъщият "Левски", в който блестят някои от най-ярките футболни звезди на България. За "сините" това е една рутинна контрола. Но за момчетата от "Витоша" възможността да се докоснат до митични фигури като Георги Аспарухов и неговите съотборници е преживяване, което се помни цял живот. Случва се така, че този приятелски мач през 1970 г. за малко не прераства в саморазправа на терена и непредвидими последици за съдбата на някои от футболистите. В този период от кариерата си Гунди е измъчван от контузии, наскоро се е завърнал на игрището след операция. Аспарухов е малтретиран жестоко от противниковите защитници и плаща висока цена за футболната магия, с която Господ го е надарил.

Съпругата му Величка разказва за това в свои интервюта. "Георги беше ритан безмилостно - споделя Лита. - Аз дори се ядосвах повече от него за това. Особено когато му оперираха левия глезен... Тогава вече знаеха слабото му място. Георги не обръщаше внимание на това, извиняваше всички, като казваше, че това било футбол, че те се доказвали, че млади момчета търсели място в отборите си. Аз ужасно се дразнех, когато вкъщи виждах колко болки търпи и какви страдания преживява след операциите, които му се правеха."
По каприз на съдбата мачът с "Витоша" (Бистрица) идва в момент, когато Аспарухов е опериран наскоро. Фаталният миг идва в средата на първото полувреме, когато "Левски" трябва да изпълни корнер.
"Срещата беше на "Герена" - спомня си вратарят Пано Панов. - Когато "сините" играеха, винаги на трибуните имаше публика, дори и за контролите. При изпълнението на ъгловия удар скочих за висока топка заедно с нашите защитници и Аспарухов, който искаше да играе с глава. В следващият момент Гунди се свлече на земята... Неговите съотборници решиха, че аз съм го ударил или някой от нашите бранители го е повалил. Всички скочиха срещу нас с викове: "Ей, селянчета, сега ще ви избием!" Загубихме ума и дума, направо се вкаменихме. Никой от нас не беше докосвал Гунди, но в такъв момент какво има да обясняваш и кой ще ти повярва. Тогава Аспарухов, както лежеше на тревата, вдигна ръка и каза:
- Оставете момчетата. Аз сам паднах. Стъпих накриво...
"Така Георги направо ни спаси от бой на терена, а и от несправедливи обвинения - признава Панов. - Тогава нямаше десетки камери на стадиона, за да се види, че даже не съм го пипнал, когато скочих за топката. Ако ме бяха нарочили, че съм контузил най-голямата футболна звезда на България, как щях да живея с този срам?! Но постъпката на Аспарухов показва, че той е голям не само като спортист, но и като човек. Иска ми се това да разберат сегашните футболисти, особено тези, за които най-важни са татуировките и модерните прически. Гунди е жив, защото дори постъпки като тази в един приятелски мач се разказват от поколение на поколение."

Реклама

Легендата е жива!

Историята на Гунди продължава да бъде дописвана с още и още неизвестни факти и истории за легендата на "Левски", разказвани от хора, докоснали се до него.
Вестник "България Днес" е готов да ги публикува, защото Аспарухов е вечен символ на високо спортно майсторство в съчетание със спортсменство и пословична скромност. От такива примери се нуждаем и днес. Затова се обръщаме към нашите читатели: Ако имате снимка, история или интересен спомен, свързан с Гунди, свържете се с нас. Пощенският адрес е: 1202 София, ул. "Св. св. "Кирил и Методий" 84. В. "България Днес", за рубриката "Народът за Гунди". Имейл: [email protected]

Онлайн поръчки за книгата

Бестселърът "Гунди - какъвто не го познавате" на книгоиздателска къща "Труд" все още може да бъде намерен по книжарниците, както и да се поръча онлайн на адрес www.trud.cc.


Поредният, пети тираж на хитовата биография отново бе сред най-търсените заглавия на Панаира на книгата в края на юни. Новото издание идва при читателите с уникален клип и нови факти.
Видеото е достъпно чрез кю ар код, отпечатан на задната корица. Достатъчно е той да бъде прочетен със смартфон, оборудван с приложение за сканиране. Подобни приложения се предлагат напълно безплатно в платформата Google Play. Клипът е изработен от експерта по видеомонтаж Таня Калинова специално за книгата. Трейлърът е издържан в стила на големите кинопродукции и проследява най-важните моменти от живота на Гунди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама