Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9048186 www.bgdnes.bg

Опасно порно и Барона изплуват от досиета в САЩ

Разкрития за съмнителни банкови трансфери през България

31 млн. долара получил партньор на легендарния бандит Боян Петракиев

Фирма за призводство на порнографски материали и близък на легендарния бандит от миналото Боян Петракиев-Барона изскачат от "доклада за подозрителна дейност" на Министерството на финансите на САЩ за 2011-2017 година. Случаят е наречен "Досиетата FinCEN" и засяга преводи на обща стойност два трилиона долара. В документите е отбелязано, че български банки са участвали в съмнителни преводи на средства в разрез с правилата срещу прането на пари. Това твърдят медии в Белгия, участвали в мрежата от разследващи журналисти, проверили поверителна информация за значителни пропуски в световната борба с международното пране на пари.
По-рано тази седмица Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разпространи оценка на изтекли документи от Министерството на финансите на САЩ, според които водещи световни банки от години работят с опасни клиенти. По данните в белгийските медии български банки са били използвани за прехвърлянето на средства с неясен произход.
Цитиран е случай на британско дружество за производство на порнографски материали, което от сметки у нас е прехвърлило милиони долари към Карибските острови с посредничеството на белгийския клон на банка. Допълва се, че белгийското представителство на посочената банка има посреднически договори с много чуждестранни партньори, някои от които "със съмнителна репутация" и включително в нашата страна, Литва и Барбадос.
В досиетата се откриват данни за офшорна фирма със сметка в българска банка, която плаща 31 млн. долара на друга офшорка със сметка в друг трезор у нас през ноември 2016 г., съобщава сайтът "Бивол". Първото дружество е налице, свързано с трафик на оръжия за "Ислямска държава", а второто е на оръжеен търговец, близък на Боян Петракиев - Барона. Получател на парите е фирма, собственост на Александър Димитров, стар ортак на Барона. Негово е и дружеството "Алгънс", което има лиценз за търговия с оръжие. Специалитетът на фирмата е да изкупува залежали партиди оръжия и муниции съветски модел и да ги пласира на международния пазар в Азия и Африка.
Още през 2015 г. разследване на американското списание "Бъзфийд" разкри, че чрез фирмата на близкия приятел на Барона са доставяни гранатомети за сирийските бунтовници. В публикацията Петракиев е посочен като известен престъпен бос и му се приписва ролята на посредник в операциите. Сделките са част от програмата на командването на специалните операции на Пентагона за въоръжаване на борещите се срещу Башар Асад бунтовници и ислямисти на стойност 500 млн. долара.
Дружеството на Димитров от години има скандална слава заради различни инциденти. То нашумя покрай взривовете на военния полигон Анево през 2015 г. Тогава при изпитания на залежало армейско оръжие загина един американец, а други четирима бяха ранени. През 2008 г. "Алгънс" е свързвана и с разследването на взривовете на военните складове край Челопечене. От родни ченгета американските журналисти разбрали, че именно Барона вкарал Димитров в бизнеса. В коментар пред "Бъзфийд" Петракиев потвърждава близките си отношения с Димитров. Обяснява, че са са съдружници от 2004 г. и именно той направил контакти на Димитров с влиятелни хора, благодарение на което превърнал съдружника си в успешен оръжеен търговец.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама