Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9053136 www.bgdnes.bg

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите. С тази разлика, че при него вече има влязла в сила присъда, докато при Стоянка делото тепърва ще стартира.

Наказанието стана повод за отстраняването на Мавродиев като общински съветник, но той обжалва решението.
Специалитет на фамилията Мавродиеви се оказва земеделският бизнес, или поне този по документи. След влизането ни в ЕС всеки стопанин има право на гарантирана субсидия за обработваните от него декари ниви.
Стоянка си регистрира пет фирми, които през май 2017 г. внасят заявление в Общинска служба "Земеделие" - Стамболийски, че обработват общо 860 декара в околните села. Молбата за субсидии на Мавродиева е придвижена към Държавен фонд "Земеделие". Прегледът на документите от страна на чиновниците не открива нищо нередно, с което по сметките на дружествата започва превод на пари.
Заради скандалите около "земеделския бизнес" на съпруга й проектите на Стоянка влизат в списъка за проверка. Така служители на фонда посещават на място заявените площи и установяват, че те не са обработват, както е посочено в документите. Част от тях са заявени като угари, но липсвала каквато и да е обработка. Други, за които обвиняемата твърди, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не са засети. Не съответства и посоченият брой овошки в ябълкова градина.


Разкритите нередности моментално са докладвани на прокуратурата. След щателно разследване е внесен обвинителен акт, а на Стоянка Мавродиева е наложена мярка подписка до старта на процеса.
Междувременно преди няколко месеца съпругът на Стоянка Атанас Мавродиев окончателно бе осъден по обвинение за измама с еврофондове. Върховният касационен съд потвърди наложеното му наказание 2 години условно с 4 години изпитателен срок и 4000 лв. глоба. Самото престъпление е извършено през 2014 г. По това време фирмата на Мавродиев декларира, че обработва хиляди декари наети ниви в селата около Стамболийски. Проверка на място показва, че голяма част от тях дори не са изорани, което прави незаконно получаването на субсидии от ЕС.
По време на делото общинарят патриот се прочу със скандалното си поведение. На четири от заседанията той не се яви, представяйки болнични листове. В документацията обаче не е посочено, че състоянието му представлява невъзможност за явяване в съда. Разминаванията в документа накараха прокуратурата да поиска задържането му с мотив, че така се протака делото. От своя страна Мавродиев започна трескава медийна активност, обявявайки разследването за поръчка от политически противници, забравяйки симпатиите си към патриотите и тяхното правителство. Любопитно е, че малко преди да хлопнат белезниците около ръцете на Мавродиев, той сподели в социалните мрежи видео, в което зове за всеобща революция срещу управляващите и олигарсите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама