Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9130489 www.bgdnes.bg

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бившият зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев опровергава версията на Димитър Желязков - Митьо Очите за пътуването му през Гърция за Турция, докато ченгетата го издирват през август 2018 г. Тогава несебърският наркобос Желязков успя да духне от България и така се измъкна от полицейска акция, при която бе разбита организираната му престъпна група за рекет и разпространение за наркотици.
За показанията на Бенчо, които уличават Очите, се разбира от определение на апелативния спецсъд, който за пореден път отказва да промени мярката на Желязков от "задържане под стража" в по-лека.
"Придружаващият го в чужбина Бенчо Бенчев, разпитан като свидетел по делото на 05.08.2018 г., сочи, че още преди настаняването в хотела в Истанбул на 02.08.2018 г. подсъдимият Желязков е знаел, че е бил обявен за общодържавно издирване от българските власти", посочват магистратите.
От показанията на Бенчо се разбира още, че Митьо Очите не е предал паспорта си на рецепцията на хотела в Истанбул. Несебърският Ал Капоне е търсил друго място за настаняване. Той оглеждал частно жилище в затворен комплекс с ограничен достъп. Причината за това били неговите опасения, че може да бъде разкрит от полицията, ако се регистрира с паспорта си. По това време Желязков вече е обявен за издирване от Интерпол във връзка с разследването, което тече срещу неговата банда в България.
Въпреки мерките, които Очите взема, за да не падне в лапите на турските ченгета, те все пак надушват местонахождението му. Желязков е арестуван на 4 август в Истанбул. Очите е спипан в хотел в компанията на общинаря от БСП Бенчо Бенчев, бившия депутат от ДПС Несрин Узун, две мадами и техните охранители. Желязков остана в турски арест до екстрадирането му у нас през февруари 2019 г. Очите лансирал версията, че не знаел, че Интерпол го търси, докато сновал между България, Гърция и Турция.


Придружителите му бяха върнати в България. След стъпването на родна земя Бенчо се сдоби с обвинение за укривателство за издирвания Митьо Очите. Проблемите с правосъдието разклатиха сериозно здравето на общинския съветник и мастит зърнопроизводител Бенчев. Заради това на няколко пъти съдът му разрешава да ходи на лечение в Турция, като за това време делото срещу него се стопира. Следващото заседание е насрочено за 20 ноември, когато обяснения пред съда ще дават четирима свидетели.
Самият Димитър Желязков беше разпитан по скайп от затвора по делото на Бенчев. Той потвърдил версията на Бенчо, че са се срещнали случайно на паркинга на хотел в Гърция, след което двамата са отпътували за Турция. Желязков отхвърлил тезата на обвинението за това, че е нощувал в един хотел с Бенчев в Турция. В обясненията си Митьо Очите пояснил, че познава Бенчев, защото той бил основен акционер във фирмата, в която Желязков работил като консултант - "Аркус Секюрити". Впоследствие Бенчо излиза от дружеството.
"Разбрах, че отива в Турция на преглед, и го помолих да пътувам с него, защото и аз трябваше да отида на лечение", разказа в показанията си Желязков. Той едва оцеля, след като бе надупчен с куршуми при престрелка с хората на Божо Кравата в Слънчев бряг три години по-рано. Митьо Очите претърпя няколко операции у нас и в чужбина и периодично ходи на лечение в Турция. Той е освидетелстван от ТЕЛК и според решението е с 97% инвалидизация. Проблемите със здравето, както и продължителният престой в ареста са изтъкнати от адвокатите му при последното искане за промяна на мярката му от "задържане под стража в по-лека". Апелативният спецсъд не уважава молбата му да бъде пуснат под домашен арест или срещу парична гаранция.

Лекуват го зад решетките

Здравословното състояние на подсъдимия Димитър Желязков позволява пребиваването му в местата за лишаване от свобода, отчитат спецмагистратите. Те се позовават на заключение на комплексна съдебномедицинска експертиза от три вещи лица - уролог, пулмолог и хирург, приета в съдебно заседание през май 2019 г. Диагнозата на Димитър Желязков е състояние след огнестрелни наранявания в областта на корема, пикочния мехур и дебелото черво, лезия на пикочен мехур, уретер и ректум. Според съда в местата за лишаване от свобода Желязков може да получава адекватно лечение, свързано със заболяванията на вътрешните му органи, като не съществува риск за живота и здравето му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама