Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Мислех, че вирусът е създаден в лаборатория

Приятел
Автор: България Днес

Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Мислех, че вирусът е създаден в лаборатория

д-р Александър Симидчиев

Отварянето на стадиони и дискотеки е като пир по време на чума

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Александър Симидчиев е роден на 23 април 1962 г. Кариерата му започва от Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Св. Пантелеймон" в Перник. Впоследствие е назначен като асистент в Университетска болница по белодробни болести "Св. София" в столицата. До 1996 г. работи в голяма компания за медицинска техника, от 2001 г. е продуктов мениджър в световноизвестна фармацевтична компания.
Пулмолог е, началник на отделение в МВР болница в София. Преподава в Пловдивския медицински университет. Председател е на сдружение "Въздух и здраве".

Виктория СТОЯНОВА

- Д-р Симидчиев, споделяте, че ви е минавала мисълта как вирусът е създаден в лабораторни условия.
- Мина ми такава мисъл още в началото на пандемията, но съм я отхвърлил, и то научно. Дори казвам, че не е създаден в лаборатория.
- Защо смятате, че не е създаден в лаборатория?
- Има нещо, което се нарича филогенетично дърво - то е като родословното дърво на вирусите, където се вижда кои вируси къде и как са се развивали. Сред от най-близкородствените вируси на сегашния е един, който е циркулирал в Странджа Сакар през 2008 г. Нали разбирате, че няма как вирус, който е почти идентичен, с много малко разлики от вируса, който сега ни мъчи, да е бил създаден в лаборатория, да е излязъл от нея и да е бил пуснат в прилепите в Странджа Сакар. Такава конспиративна теория не служи за нищо освен за разсейване и объркване на хората. Не води до нищо полезно и няма смисъл да я обсъждаме, защото не помагаме на никого.
Имаме работещи мерки, които трябва да спазваме, за да ограничим вируса. И те са ясни - носене на маски и физическо дистанциране.
- Възможно ли е у нас да има по-малко заразени, поне досега, именно защото през 2008 г. сме срещнали сходен вирус на коронавируса?
- Не, не може. Защото това, което е открито през 2008 г., е при прилепи в пещери. Не е открито сред хората. Просто той е изключително близкородствен.
Сега вирусът се изменя в лека степен и може да се проследи кой вирус през кои популации е минавал. Логично и нормално е вирусът да се изменя и адаптира към гостоприемници, за да стане по-заразен. Тъй като той се дели в милиони копия при всяко едно заразяване на отделен индивид, такива възможни промени лесно се установяват в еволюционен план.
Ако е изкуствено създаден, трябва да си зададем въпроса "защо". Дали е за да умъртви големи количества хора, като биологичното оръжие. Категорично този вирус не изпълнява този критерий. Ако пък беше икономическо оръжие, има далеч по-елементарни операции, за да се срине една икономика. Тоест не виждам основателна причина или мотив този вирус да е създаден лабораторно. Дискусията как е създаден вирусът е безсмислена.
- Подкрепяте ли идеята за носене на маски и на открито?
- Честно да ви кажа, бих подкрепил тази част, в която се казва, че трябва да се носят маски на открито само при невъзможност да спазваме дистанция. Тогава има смисъл да се сложат маски дори и на открито. По принцип маските на открито нямат голям смисъл, тъй като въздухът се движи и отвява възможността да се заразяваме един друг. На практика маските на открито имат далеч по-ниска ефикасност. Смислени мерки биха били да се затворят някои места, където в момента се пирува. Имам предвид стадиони, дискотеки и подобни заведения, където има възможността да се получи епидемично разпространение и които не са свързани с икономическите благополучия на нацията. В конкретния случай този бизнес е свързан с много висок риск. Отварянето на стадиони и дискотеки е малко като пир по време на чума.
Повече обръщаме внимание на това да се веселим, отколкото да предотвратим инфекцията. А пък инфекцията е това, което ни скапва икономиката. Ако имаше по-малко инфекция, нямаше да има такъв риск за икономиката.
- Виждаме сериозно повишение на случаите в училищата, има и починал преподавател. Някои от тях затварят, други са дистанционно, трети са и присъствено, и дистанционно. Трябва ли да се затворят отново училищата и ще намали ли това пренасяването на заразата?
- Разпространението на заразата мина на нов етап след 15 септември. Не съм сигурен дали ако сега се затворят училищата, ще има ефект. Решението за присъствено образование взима предвид не само медицинските аспекти, а и социалните и психологически аспекти на детското здраве. Самите деца не боледуват сериозно, така че рискът за здравето им е много малък. Проблем представлява разпространението на вирусната инфекция чрез училищата и обратно в домовете, където има по-възрастни хора и хронично болни. Това е истинският проблем, а не самото боледуване в училищата. Рисковете са разпространението чрез учениците и предаването на заразата и на преподаватели, някои от тях хронично болни. Те трябва да са особено защитени, като тези с висок риск да могат да провеждат занятията си дистанционно.
- Едно повторно мащабно затваряне, каквото имаше през март и април, би ли могло да понижи заболелите?
- Със сигурност, но въпросът е на каква цена. Цената би била неоправдано висока, защото ако се предприемат такива повторни мерки, икономическите последици върху и без това крехката ни икономика биха били много драматични. За момента мисля, че имаме много добри мерки, които просто трябва да се спазват. Ако над 80% от българите ги спазват, няма да сме свидетели на такива цифри, каквито в момента наблюдаваме. Моето усещане е, че първо тези, които спазват мерките, не ги спазват както трябва - маската се носи под носа и още по-зле, под брадата. Физически присъства маска някъде на лицето, но е неправилно поставена. Освен това има и доста хора, които не носят маски. Има още много неща, които могат да се направят, включително физическо дистанциране и допълнителна дезинфекция на ръце.


Проф. Балтов, директор на "Пирогов":

Не е важно откъде идва ковид, а как ще се справим 

- Проф. Балтов, преди дни споменахте, че според вас вирусът е лабораторно създаден. Какво ви накара да мислите така?
- Наистина го мислех, но към днешна дата не това е важното, а как ще се справим със заразата.
- Д-р Симидчиев също сподели, че се е замислял над тази теза.
- Няма как да разберем това, каквото е станало, е станало. Няма как да кажем вярно ли е или не. Важното е да не губим пациенти.
- "Пирогов" е със запълнен капацитет, заговори се и за поставяне на втори фургон за тестване на потенциално заразени.
- Да, факт е, че имаме два фургона, те са поставени и работят. Единият е на централен вход, вторият - отзад.
- Има ли достатъчно лекари, които могат да се грижат за заболелите?
- Да.
- Има ли медици под карантина?
- Имаме лекари, които са на лечение и се надяваме да се оправят. За съжаление имаме и двама-трима колеги в по-тежко състояние, които лекуваме в болницата.

3614 са новозаразени с COVID-19 – 37.9% от тестваните, 2536 са излекуваните

3614 са новозаразени с COVID-19 – 37.9% от тестваните, 2536 са излекуваните

3614 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 9530 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 37.9% от тестваните. Това показват показват данните в Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 158 807, като активни са 94 480

Вирусолог: Първият щам на коронавируса вече изчезва

Вирусолог: Първият щам на коронавируса вече изчезва

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова. По думите ѝ това има и добра страна, тъй като се изгражда по-силен имунитет. По-често става въпрос за случаи, при които заболяването протича по-леко втория път. Проф

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

7-кратният световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън пропусна втория старт в Бахрейн тази седмица, след като е дал положителен тест за коронавирус. Не е ясно къде и как се е заразил, след като всички пилоти са в балон край пистата "Сахир". Хамилтън вече си осигури титлата през този сезон. Двамата резервни пилоти на "Мерцедес" са Щофел Вандорн

Д-р Ковачев със съвети към хората, които още не са преживели COVID-19

Д-р Ковачев със съвети към хората, които още не са преживели COVID-19

В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в опит да ги улесня в действията и мислите им в напрегнатата обстановка. Това написа във фейсбук д-р Димитър Ковачев

Най-четени

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина

Ева Веселинова бременна с близнаци

Ева Веселинова бременна с близнаци

Бременна с близнаци е Ева Веселинова. Бившата панелистка на Гала е в очакване на рожбите си. Коремчето на блондинката вече ясно си личи. "Най-хубавият подарък тази година - вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен бият ТРИ сърца", пише Веселинова

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто Кой е той Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си. Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във

Уловиха 40-килограмов звяр

Уловиха 40-килограмов звяр

Валентин Вълев е майстор на едрите риби  Амурът е рекорден улов за 2020 г.  Чудовищен 40-килограмов амур хвана майстор рибар от Нова Загора. Валентин Вълев, който е известен сред приятели и въдичари като повелител на едрите риби, прави зрелищния улов във водите на язовир "Жребчево". Водоемът е близо до града му

Снежна приказка за Диляна Попова

Снежна приказка за Диляна Попова

Снежна приказка за сина си Борил и невръстната му приятелка спретна топмоделът Диляна Попова. Красавицата заведе децата на бой със снежни топки в парка, като малчуганите не спряха да се радват на

Нешка Робева: Трябваше да изолират момичетата

Нешка Робева: Трябваше да изолират момичетата

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева съсипа от упреци ръководителите на българската гимнастика. Пред "България Днес" бившата наставничка на Илиана Раева хвърли още съчки в огъня. - Г-жо Робева, защо отприщихте сурова критика към Илиана Раева след европейското, а не преди това? - Непрекъснато говоря тези неща

Жертвата нарича Митко "помияр", той разсича черепа й

Жертвата нарича Митко "помияр", той разсича черепа й

Обръщенията "помияр" и "умряло куче" подтикват мъж да грабне брадва и да разсече черепа на просякиня, която по-рано прибира да живее при него. Това става ясно от текста на присъдата на Димитър Сотиров за убийството на 35-годишната Николинка Василева. Апелативният съд в Бургас потвърждава изцяло решението на Окръжния в Ямбол

Най-коментирани

Димчев и Килата обещават домашен концерт

Димчев и Килата обещават домашен концерт

След огромния успех на дуета между 100 Кила и Иво Димчев изпълнителите ще зарадват трима от феновете си с домашен концерт. Това обяви Димчев, като даде старт и на записването. За целта всеки желаещ трябва да изпрати интересна и оригинална визия с

Светът в действие с Давид Vol. 5

Светът в действие с Давид Vol. 5

Позабавлявайте се с веселия преглед на международния печат и се насладете на зона без лоши

Проф. д-р Връбка Орбецова: Ванга прегоря от болката на хората

Проф. д-р Връбка Орбецова: Ванга прегоря от болката на хората

Вера Кочовска също се раздаваше прекалено много Коя е тя Проф. д-р Връбка Орбецова, д.м.н., е специалист по патобиохимия, лабораторна диагностика, метаболитни нарушения и диабет. Член е на Научното дружество на Балканския съюз по клинична лаборатория и онкология, на Американската асоциация по клинична химия, лектор е по алтернативна медицина

Магапаса с бебе от младо гадже

Магапаса с бебе от младо гадже

Мая му честити щастливото събитие  Фолклегендата стана баща за втори път на 45 години, има голяма дъщеря Младото гадже на Магапаса му роди наследник! Малкият Петър се появява на бял свят в първия ден на декември тази година в болница в САЩ. В Страната на неограничените възможности фолклегендата и любимата му Денислава живеят от доста време

Две маски пазят Венета Харизанова

Две маски пазят Венета Харизанова

Никакъв риск за здравето! С това мото явно живее топмоделът Венета Харизанова, която не носи една маска, а цели две, видяха топпапараците на "България Днес". Русата бомба спазва чинно мерките, а за по-сигурно държи резервна маска и в колата си. За да не сваля и слага постоянно предпазното средство, Венета предпочита да го закача на ухото си

Две маски пазят Венета Харизанова

Две маски пазят Венета Харизанова

Полицейски шеф уволнен, кара без "Гражданска"

Полицейски шеф уволнен, кара без "Гражданска"

Дисциплинарно уволнен е шефът на полицейския участък в град Кресна Стоичко Калаузки, който е спипан да шофира дерегистриран автомобил без застраховка "Гражданска отговорност". От МВР уточниха, че това е станало по време на рутинна акция срещу нарушители на пътя, която продължава три дни през юли. Стоичко Калаузки се разделя с поста началник на

Камерунец заплашва Али Соу

Камерунец заплашва Али Соу

Камерунец може да заеме мястото на Али Соу в ЦСКА-София. Нападателят Анатол Абанг вече изкара пробен период на "Армията" и очаква предложение за договор с "червените". На "Армията" търсят решение в атака, след като Соу продължава да пропуска положение след положение. Гамбиецът пропиля няколко златни шанса при гостуването на "Клуж" в Лига Европа

Узакониха лекуването на рак с белина

Узакониха лекуването на рак с белина

Продажбата на разредена белина като лечение за рак, която според световни експерти е опасна за здравето, на практика е напълно легална в България. Това става ясно от шокиращо заключение на Районната прокуратура в Бургас. С него магистратите са прекратили разследването за измама срещу търговеца на чудодейния лек Светослав Стаматов

Секси футболистка изритана

Секси футболистка изритана

Женският отбор на "Чарлтън" освободи Маделин Райт. Причината са две нейни издънки извън терена. Скандалните видеоклипове бяха качени в снапчат, а след това станаха достояние на таблоидите. На единия сексапилната блондинка диша райски газ от балон по време на парти. На другия надига бутилка шампанско, докато е зад волана своя джип

Полицейски шеф уволнен, кара без "Гражданска"

Полицейски шеф уволнен, кара без "Гражданска"

Дисциплинарно уволнен е шефът на полицейския участък в град Кресна Стоичко Калаузки, който е спипан да шофира дерегистриран автомобил без застраховка "Гражданска отговорност". От МВР уточниха, че това е станало по време на рутинна акция срещу нарушители на пътя, която продължава три дни през юли. Стоичко Калаузки се разделя с поста началник на

Узакониха лекуването на рак с белина

Узакониха лекуването на рак с белина

Продажбата на разредена белина като лечение за рак, която според световни експерти е опасна за здравето, на практика е напълно легална в България. Това става ясно от шокиращо заключение на Районната прокуратура в Бургас. С него магистратите са прекратили разследването за измама срещу търговеца на чудодейния лек Светослав Стаматов

Роби Уилямс събира нова група

Роби Уилямс събира нова група

Роби Уилямс твори нова музика с приятелите си - австралийските продуценти Флин Франсис и Тим Меткалф и възнамерява да състави нова група с тях, съобщи Контактмюзик. Бившата звезда от "Тейк дет", който я напусна през 1995 г., за да се отдаде на солова кариера и след това се събра отново с бандата през 2010 г. и 2012 г

3614 са новозаразени с COVID-19 – 37.9% от тестваните, 2536 са излекуваните

3614 са новозаразени с COVID-19 – 37.9% от тестваните, 2536 са излекуваните

3614 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 9530 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 37.9% от тестваните. Това показват показват данните в Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 158 807, като активни са 94 480

"Сан Паоло" стана стадион "Диего Армандо Марадона"

"Сан Паоло" стана стадион "Диего Армандо Марадона"

Градският съвет на Неапол единодушно одобри предложението на кмета на града Луиджи де Маджистрис и неговия председател Алесандра Клементе стадион "Сан Паоло" вече официално да се нарича "Диего Армандо Марадона". Решението е взето "в памет на най-великия футболист в историята, който с огромния си талант и своята магия

Йоана Буковска, която е с COVID: Нито се подобрявам, нито се влошавам

Йоана Буковска, която е с COVID: Нито се подобрявам, нито се влошавам

Имам много симптоми, децата ми са добре, казва актрисата Без подобрение е състоянието на Йоана Буковска. Актрисата от почти седмица се бори с COVID-19. Екранната Виолета от "Откраднат живот" има множество симптоми на заболяването. Всичко започва със загуба на обоняние. След това се появяват запушен нос, болки в мускулите и силно главоболие

Бременната Ева Веселинова: Няма да се женя, ще го мисля след раждането!

Бременната Ева Веселинова: Няма да се женя, ще го мисля след раждането!

Таткото не е милионер, не е и известна личност "Няма да се женя сега, след раждането ще го мисля!" Така симпатичната ководеща на "На кафе" Ева Веселинова обясни статута си след новината, че чака близнаци съвсем скоро. 36-годишната красавица е бременна от мъж, който, както самата споделя: "Не е известен, не е мутра и не е милионер"

Ивайло Калоянчев показа внуците

Ивайло Калоянчев показа внуците

За първи път показа внуците си Ивайло Калоянчев, единият от синовете на великия Георги Калоянчев. Актьорът вчера стана на 66 години в компанията на цялото си семейство. Фамилията се събра в Банкя, където Ивайло живее с майка си Валя. "Най-щастлив съм обграден от ей тези малки същества. Те ме радват най-много

Пистолет на Шон Конъри като Бонд
беше продаден за 256 000 долара

Пистолет на Шон Конъри като Бонд беше продаден за 256 000 долара

Пистолет, използван от покойния актьор Шон Конъри като Джеймс Бонд в първия филм от поредицата за приключенията на агент 007, беше продаден на търг в Бевърли хилс за 256 000 долара, предаде Ройтерс, позовавайки се на аукционна къща "Джулиънс окшънс". Предварителната оценка на оръжието беше между 150 000 и 200 000 долара, предаде БТА

Анна Сендова с маска и навън

Анна Сендова с маска и навън

С маска и навън се придвижва Анна Сендова, видя "България Днес". Вдовицата на покойния бивш председател на БАН и посланик в Япония и Филипините акад. Благовест Сендов не се раздели с предпазното средство на лицето и докато пазарува, и по време на обиколките й по заледените столични