Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/9138249 www.bgdnes.bg

Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Мислех, че вирусът е създаден в лаборатория

Отварянето на стадиони и дискотеки е като пир по време на чума

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Александър Симидчиев е роден на 23 април 1962 г. Кариерата му започва от Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Св. Пантелеймон" в Перник. Впоследствие е назначен като асистент в Университетска болница по белодробни болести "Св. София" в столицата. До 1996 г. работи в голяма компания за медицинска техника, от 2001 г. е продуктов мениджър в световноизвестна фармацевтична компания.
Пулмолог е, началник на отделение в МВР болница в София. Преподава в Пловдивския медицински университет. Председател е на сдружение "Въздух и здраве".

Виктория СТОЯНОВА

- Д-р Симидчиев, споделяте, че ви е минавала мисълта как вирусът е създаден в лабораторни условия.
- Мина ми такава мисъл още в началото на пандемията, но съм я отхвърлил, и то научно. Дори казвам, че не е създаден в лаборатория.
- Защо смятате, че не е създаден в лаборатория?
- Има нещо, което се нарича филогенетично дърво - то е като родословното дърво на вирусите, където се вижда кои вируси къде и как са се развивали. Сред от най-близкородствените вируси на сегашния е един, който е циркулирал в Странджа Сакар през 2008 г. Нали разбирате, че няма как вирус, който е почти идентичен, с много малко разлики от вируса, който сега ни мъчи, да е бил създаден в лаборатория, да е излязъл от нея и да е бил пуснат в прилепите в Странджа Сакар. Такава конспиративна теория не служи за нищо освен за разсейване и объркване на хората. Не води до нищо полезно и няма смисъл да я обсъждаме, защото не помагаме на никого.
Имаме работещи мерки, които трябва да спазваме, за да ограничим вируса. И те са ясни - носене на маски и физическо дистанциране.
- Възможно ли е у нас да има по-малко заразени, поне досега, именно защото през 2008 г. сме срещнали сходен вирус на коронавируса?
- Не, не може. Защото това, което е открито през 2008 г., е при прилепи в пещери. Не е открито сред хората. Просто той е изключително близкородствен.
Сега вирусът се изменя в лека степен и може да се проследи кой вирус през кои популации е минавал. Логично и нормално е вирусът да се изменя и адаптира към гостоприемници, за да стане по-заразен. Тъй като той се дели в милиони копия при всяко едно заразяване на отделен индивид, такива възможни промени лесно се установяват в еволюционен план.
Ако е изкуствено създаден, трябва да си зададем въпроса "защо". Дали е за да умъртви големи количества хора, като биологичното оръжие. Категорично този вирус не изпълнява този критерий. Ако пък беше икономическо оръжие, има далеч по-елементарни операции, за да се срине една икономика. Тоест не виждам основателна причина или мотив този вирус да е създаден лабораторно. Дискусията как е създаден вирусът е безсмислена.
- Подкрепяте ли идеята за носене на маски и на открито?
- Честно да ви кажа, бих подкрепил тази част, в която се казва, че трябва да се носят маски на открито само при невъзможност да спазваме дистанция. Тогава има смисъл да се сложат маски дори и на открито. По принцип маските на открито нямат голям смисъл, тъй като въздухът се движи и отвява възможността да се заразяваме един друг. На практика маските на открито имат далеч по-ниска ефикасност. Смислени мерки биха били да се затворят някои места, където в момента се пирува. Имам предвид стадиони, дискотеки и подобни заведения, където има възможността да се получи епидемично разпространение и които не са свързани с икономическите благополучия на нацията. В конкретния случай този бизнес е свързан с много висок риск. Отварянето на стадиони и дискотеки е малко като пир по време на чума.
Повече обръщаме внимание на това да се веселим, отколкото да предотвратим инфекцията. А пък инфекцията е това, което ни скапва икономиката. Ако имаше по-малко инфекция, нямаше да има такъв риск за икономиката.
- Виждаме сериозно повишение на случаите в училищата, има и починал преподавател. Някои от тях затварят, други са дистанционно, трети са и присъствено, и дистанционно. Трябва ли да се затворят отново училищата и ще намали ли това пренасяването на заразата?
- Разпространението на заразата мина на нов етап след 15 септември. Не съм сигурен дали ако сега се затворят училищата, ще има ефект. Решението за присъствено образование взима предвид не само медицинските аспекти, а и социалните и психологически аспекти на детското здраве. Самите деца не боледуват сериозно, така че рискът за здравето им е много малък. Проблем представлява разпространението на вирусната инфекция чрез училищата и обратно в домовете, където има по-възрастни хора и хронично болни. Това е истинският проблем, а не самото боледуване в училищата. Рисковете са разпространението чрез учениците и предаването на заразата и на преподаватели, някои от тях хронично болни. Те трябва да са особено защитени, като тези с висок риск да могат да провеждат занятията си дистанционно.
- Едно повторно мащабно затваряне, каквото имаше през март и април, би ли могло да понижи заболелите?
- Със сигурност, но въпросът е на каква цена. Цената би била неоправдано висока, защото ако се предприемат такива повторни мерки, икономическите последици върху и без това крехката ни икономика биха били много драматични. За момента мисля, че имаме много добри мерки, които просто трябва да се спазват. Ако над 80% от българите ги спазват, няма да сме свидетели на такива цифри, каквито в момента наблюдаваме. Моето усещане е, че първо тези, които спазват мерките, не ги спазват както трябва - маската се носи под носа и още по-зле, под брадата. Физически присъства маска някъде на лицето, но е неправилно поставена. Освен това има и доста хора, които не носят маски. Има още много неща, които могат да се направят, включително физическо дистанциране и допълнителна дезинфекция на ръце.


Проф. Балтов, директор на "Пирогов":

Не е важно откъде идва ковид, а как ще се справим 

- Проф. Балтов, преди дни споменахте, че според вас вирусът е лабораторно създаден. Какво ви накара да мислите така?
- Наистина го мислех, но към днешна дата не това е важното, а как ще се справим със заразата.
- Д-р Симидчиев също сподели, че се е замислял над тази теза.
- Няма как да разберем това, каквото е станало, е станало. Няма как да кажем вярно ли е или не. Важното е да не губим пациенти.
- "Пирогов" е със запълнен капацитет, заговори се и за поставяне на втори фургон за тестване на потенциално заразени.
- Да, факт е, че имаме два фургона, те са поставени и работят. Единият е на централен вход, вторият - отзад.
- Има ли достатъчно лекари, които могат да се грижат за заболелите?
- Да.
- Има ли медици под карантина?
- Имаме лекари, които са на лечение и се надяваме да се оправят. За съжаление имаме и двама-трима колеги в по-тежко състояние, които лекуваме в болницата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама