Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9141620 www.bgdnes.bg

Запорират сметки на Стойне Манолов заради Васил Божков

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес".
Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за мерките срещу прането на пари. Това става след сигнал от финансовото разузнаване на ДАНС. Според спецпрокуратурата има информация, че Стойне Манолов като изпълнителен директор на дружествата "СМ и партньори"АД и "ПИТ КЪМПЪНИ" ООД, както и още две лица и свързани с тях фирми подпомагат дейността на Божков, срещу когото се води разследване по 18 обвинения. Освен това прокуратурата сочи, че финансови агенти са засекли извършване на съмнителни операции с цел неправомерно ползване на данъчен кредит.


В края на август самият Божков публикува списък с хора и фирми, които са под контрол от финансовото разузнаване. Сред тях се забелязват и двете фирми на футболния деятел, които се оказват запорирани. От съдебните документи става ясно, че е спрян превод от 400 хиляди лева от "ПИТ КЪМПЪНИ" към друга фирма. Освен това не е допуснат превод на 25 хиляди лева, които дружеството на Манолов трябвало да плати на друга фирма по повод договор за заем. Бизнесменът обжалва наложените обезпечителни мерки.
В началото на октомври апелативният спецсъд отменя запорите. Съдия Веселина Вълева и колегите й посочват, че първата инстанция необосновано е приела, че има данни за изпиране на пари, че не е установен законният произход на средствата и не е установено дали преводът се извършва по повод договор за заем.
"В изнесените данни от прокуратурата за обстоятелства и лица, за които се твърди, че имат отношение към дейността на лицето Васил Божков и свързаните с тази дейност различни търговски дружества, не се споменават тези на жалбоподателя. Приетите обективни данни по повод предмета на настоящето дело и воденото досъдебно производство не дават основание дори за "съмнение" за изпиране на пари", изтъкват магистратите. Те отбелязват, че дружеството на Манолов "СМ и партньори" извършва дейност, различна от тази, описана от прокуратурата по воденото дело срещу Божков. Също така за съда не може да се направи връзка между обстоятелствата от делото по запора и дейността на двете фирми на Стойне Манолов.

Реклама


Въпреки съдебното решение прокуратурата пак налага запор и пари не могат да бъдат ползвани, каза самият бизнесмен, потърсен за коментар. "Проблемите са големи и не мога да се оправя. Наложени са ми запори и като физическо лице. Не ми дават обяснения", разкри Манолов. Той признава, че среща сериозни проблеми да поддържа функционирането на комплекса в полите на Витоша и футболния клуб. Тъй като не може да тегли пари от сметките си, се затруднява да плаща заплати. От това са засегнати поне 200 души, по негови изчисления.
"Не ми дават възможност да правя бизнес. Не може заради един човек да погваш цялата държава! Аз не съм обвинен. Дадох показания, че от 20 години нямам отношения нито с Васил Божков, нито с цялата му кохорта", категоричен е Стойне Манолов. Той разказва, че главният свидетел срещу хазартния бос Цветомир Найденов го определя като първия репресиран от него.


Спират транш от 2 млн. долара към Турция за кораби

Опит да бъдат изпратени към Турция над 2 млн. долара за купуване на плавателни съдове на крупния бургаски бизнесмен Николай Филипов е пресечен от ДАНС. Бившият президент на ФК "Нефтохимик" е разследван от спецпрокуратурата за данъчни престъпления и пране на пари. Наскоро той е пуснат от ареста срещу 100 бона гаранция, а траншът е засечен няколко дни по-късно. Мярката се очаква да се разгледа днес от втората инстанция, тъй като Филипов влезе в болница за операция на апандисит.
Той е собственик на пристанище "Порт Европа" в Бургас и е сочен за близък до бизнесмена Васил Божков, който от края на януари се укрива в Дубай.
След като излязъл на свобода, Филипов наредил от сметката в българска банка на дружеството му КСР ЕАД да бъдат преведени 1 174 000 долара в турска банка. Получател била американска компания, която търгува с яхти и кораби. В декларация бургаският бизнесмен посочил, че средствата са с произход "временна финансова помощ от "Алси" ЕООД" - също негова фирма. В същия ден е наредил и втори превод от банковата сметка на дружеството му "Ексел Рисакъл" ЕАД в българска банка в размер на 1 371 000 долара по сметка в друга турска банка. Бенефициент отново е компания за плавателни съдове, а основанието е същото - "временна финансова помощ от "Алси" ЕООД". Двата превода били осуетени, след като шефът на финансовото разузнаване в ДАНС наредил спирането им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама